Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. május 26., vasárnap

Amikor kevés a D-vitamin


Már a múlt héten volt a vizsgálat, de csak most pénteken kaptuk meg az eredményt.
Addig nem akartam róla írni, amíg nem tudjuk biztosan, de az előzetes vélemények sem voltak kedvezőek...
KATT!

Mielőtt leírnám a konkrét eredményt, engedjetek meg pár szót általánosságban!

A lisztérzékenység (cöliákia) örökletes bélbetegség, jellemzően a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, a glutén élethosszig tartó intoleranciáját jelenti.
A metabolikus csontbetegségek a gyakori szövődmények közé tartoznak, a csontsűrűség csökkenésének hatására a gyermekekben nem alakul ki az optimális csonttömeg, felnőttekben pedig csontvesztés történik, így megnő a csontritkulás kockázata.
A liszt érzékenyeknél emellett más tényezők is törésekhez vezethetnek.
A bizonyítékok szerint gluténmentes diétával gyorsan nő a csontsűrűség és gyermekkorban teljes javulás érhető el, azonban felnőttkorban már nem áll teljesen helyre a normál csontsűrűség.
Gyermekeknél a pubertás előtt felállított diagnózis és megkezdett kezelés segítségével megelőzhető a felnőttkori csontritkulás, a gyermekeknél és serdülőknél a kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálék kiegészítők is növelik a csontsűrűséget.
Lisztérzékenységben jelenleg a szigorú gluténmentes étrend az egyetlen tudományosan bizonyított kezelési mód, a korán megkezdett kezelés létfontosságú a szövődmények megelőzésében.

És most lássuk a mi esetünket!
Megvizsgálták a fiam csontsűrűségét, és azt tapasztalták, hogy a csontjai ritkábbak, mint kellene.
Szerencsére még nem vészes az eltérés, hála a korai felismerésnek, de D-vitaminra lesz szüksége.
Azt is elmondta az orvos, hogy ez nem biztos, hogy a gluténérzékenységgel van kapcsolatban, ugyanis mostanában Genfben egyre több csontritkulásos, D-vitaminhiányos gyereket fedeznek fel!
Eddig itt Svájcban a gyerekek 1 éves korukig kapták a D-vitamint, most ezt felemelik 3 évre (az USA-ban 5 éves korig kapják).

Hát én arra nem emlékszem, hogy Magyarországon meddig kellett adni! Tudja valaki???
Ugyanis nem tudtam megmondani az orvosnak, bár én úgy emlékszem, hogy nyáron például nem kellett neki szedni a cseppeket.
Talán 1 év, utána pedig téli, őszi időszakban...
Megköszönném, ha valaki megírná, legközelebb akkor meg tudom mondani az orvosnak.

Igen, tudom, hogy ez csak azt jelenti, hogy ezentúl cseppeket kell neki adni, mindennap...mielőtt valaki belekötne, mert szerinte vannak ennél nagyobb problémák is!
Természetesen ezt is elfogadtuk, ahogyan el fogjuk fogadni az esetleg ezentúl jelentkező rossz mellékhatásokat a betegség, illetve a diéta miatt!
Viszont az orvos szerint ez az egyébként nem gluténérzékeny gyerekeknél is egyre sűrűbben jelentkező probléma, talán nem árt, ha mások is tudnak róla! :-)

Sőt felnőtteknél is vannak problémák!
Mielőtt ennek utánanéztem, biztos voltam benne, hogy elsősorban az oka az, hogy keveset vagyunk a napon, ugyanis a D-vitamin bevitelének ez a legjobb formája.
Ha visszaemlékszem a gyerekkoromra, akkor nyáron egész nap a levegőn voltunk, a szüleink nem foglalkoztak a káros UV sugarakkal, sőt a bőrünket sem kenegették naptejjel…
Mára már a csapból is az folyik nyáron, hogy ne menjünk a napra, kenjük be magunkat, stb…

Ha nem fárasztalak benneteket, akkor írnék pár sort arról, hogy a szakembernek mi erről a véleménye, illetve milyen következményei lehetnek annak, ha nincs elég D-vitamin a szervezetünkben.

 A D-vitamin két formája
D-vitamin kétféleképpen lehet jelen a szervezetben.
A táplálékkal bevitt molekula neve D2-vitamin vagy ergoszterol.
Fő forrása
-          a máj
-          a tejtermékek
-          a halolaj
-          a tojás
-          és a tengeri halak.
A szakember szerint jó esetben a szükséges mennyiség felét visszük be a vitaminból szervezetünkbe - ha ezt tavasztól-őszig kiegészítenénk napozással, minden rendben is lenne. Télen viszont nincs elegendő napsugárzás, a szolárium pedig nem alkalmas D-vitaminképzésre.
Valamint kaphatók D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, mint a tej, gyümölcslé, liszt, kenyér, margarin, növényi olajak…
A másik forma, a D3-vitamin vagy kolekalciferol a bőrben keletkezik napsugárzás hatására előanyagából, a 7-dehidrokoleszterinből.
Tehát nem a napsugár szállítja a vitamint, csupán sugárzási energiájával elősegíti létrejöttét.
Mind a D2-, mind a D3-vitamin szinte hatástalan: ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk.
Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin,

A D-vitaminhiány legfőbb oka tehát, hogy nem vagyunk eleget napon. Mi lenne az elegendő?
Naponta 20 perc, ám szigorúan nem 11 és 15 óra között.
Tudományosan azt szokták mondani, hogy az ideális, ha legalább a bőrfelület 18 százalékát éri a nap, vagy mondjuk egyszerűbben: vetkőzzünk neki legalább derékig a D-vitamint magunkba szívó napozásnak.
És persze erre a 20 percre ne kenjük le magunkat naptejjel, hiszen egy 30-as fényvédő faktorú krém a D-vitamin keletkezése szempontjából hasznos ultaribolya-B sugarak 95-98 százalékát kiszűri.
Igen tudom, a modern ember életvitelébe viszont egyszerűen 20 perc a napon hetente többször, egyszerűen nem fér bele.
Pedig szervezetünk optimális működése egyértelműen a mai emberénél magasabb D-vitaminszintet igényelne.

Mit okoz a D-vitamin csökkent szintje?
A D-vitamin legfőbb szerepe, hogy elősegíti a kalcium felszívódását a bélből, valamint a kalcium és a foszfor beépülését a csontokba, ezáltal az egészséges csontképződést.
Hiányában gyermekeknél angolkór (rachitis), felnőtteknél osteomalacia alakul ki, ami a csontok lágyulásával, deformálódásával, törékenységével, rossz gyógyulási hajlamával és az izmok gyengülésével jár.
A legfrissebb kutatások szerint azonban nem csak a mozgásszerveink fejlődéséhez szükséges a vitamin, hanem hiányában nagyobb a vastagbél-, a mell- és a prosztatarák kockázata, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás esélye is.
A vitamin csökkent szintje ezen túl megnöveli az egyes típusú cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, valamint olyan autoimmun betegségek kockázatát, mint a sclerosis multiplex.
Ma már ismert, hogy a D-vitamin előanyagát nem csak a bőr receptorai képesek átalakítani aktív, valóban hatékony D-vitaminná, hanem szinte minden szervünk szöveteiben találhatók ilyen receptorok. Szerveink optimális működéséhez tehát szintén fontos a D-vitamin elégséges szintje.

De nem sorolom tovább…

5 megjegyzés:

  1. Őszinte leszek: én magasról teszek arra, hogy mint mond a "szakember".
    Mert mit is mond? Amit a gyógyszergyárak adnak a szájába. :)
    Amit el kell adni. És az a legjobb, ahonnan a legtöbb bónuszt kapja.
    Én a kötelező oltásokon kívül semmilyen kiegészítő gyógyszert, vitamint nem adtam a gyerekeknek, a mai napig nem kapnak antibiotikumot. (illetve végszükség esetén)
    Ahogy a mondás is tartja, gyógyszerrel 7 nap, nélküle egy hét a betegség.
    Mindenre van természetes gyógymód, ami megtalálható a környezetünkben, és sokkal jobbak mint a tabletták. Ahogy írtad, mi kinn voltunk a napon, és elég D-vitamint szívtunk magunkba. Ez ma is működik, némi elővigyázatossággal.
    :)
    Persze, ez csak az én véleményem.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Értem én, amit írsz, sőt mi is csak végszükségben adtunk a gyerekeknek gyógyszert, ők is csak a kötelező oltásokat kapták meg...
      Egészen addig, amíg egy nem kötelező oltás nem beadatása majdnem a nagyobbik gyerek életébe került!
      Szóval ez rejteget veszélyeket is, akiknek nincs szerencséje, azok csak későn bánják meg, amikor már a gyerek megbetegedett...
      Utána a kicsi rögtön megkapta ezt az oltást is :-(

      Törlés
    2. Persze, értelek. És nem is akarom ennyire lesarkítani. :)
      Hisz - sajnos - vannak beteg gyerekek, akiknek valóban szükségük van gyógyszerekre.
      Csak sok esetben a szülök teljesen feleslegesen szaladgálnak orvoshoz a gyerekkel, és tömik tele antibiotikummal.
      Erre próbáltam utalni, sorry, ha félrement.
      :)

      Törlés
  2. 1 éves korig naponta adtam, most az ősztől nyár elejéig tartó időszakban adok Dominak. Mo-n 3 éves korig mondta a drnő, itt Fro-ban én döntöm el, hogy meddig.
    Szerintem 5 éves koráig biztosan fogok neki adni, pláne ilyen "napsütéses időszakokban"...amikor inkább havazik, mint süt a nap.

    VálaszTörlés
  3. a megoldás paleolit étrend és sok napfény, D-vitamin! olvass a paleolit táplálkozásról, sztem érdemes!
    nekünk is mindkét gyerek cölikáliás és tejérzékeny is! :(

    nulla kenyér/liszt/gabonafélék, de fiad ugye eleve gm-esen eszik, DE tejet se igyon! az csak mítosz ...bociknak való, hiszen tehéntej eleve alapból saját borjának készül, s az se issza, amint a szopásból kinövik, ugye? hát akkor mi?.. oké kipróbálták anno jó régen és rászoktak... kb.mint a cigire...:D hiszen a tejbe lévő kazein pont hogy hasonló hatást tud kiváltani mint a nikotin v bármi más, ami "drog"... evvan, ha kicsi boci issza, igya, mert neki jó! nagy "boci" nem issza, miért mert nincs rá szüksége! nekünk se! mi is csak kisbabaként tartottunk igényt a tejre...mi se igyuk felnőtten avagy kisebb-nagyobb gyerekek se!

    több kutatás is folyt, h hatékony Ca forrás v sem a tej és meglepő módon az eredmény az lett, h akik több tejet ittak szemben a nem vagy kevés tejet ivókkal törékenyebb csontokkal és esetenként inkább jellemző volt rájuk a csontritkulás, mint a nem vagy kevés tejet ivók esetében.. szóval vigyázni kell azzal is, ha eddig problémát nem is okozott! príma a kókusz vagy mandula tej is :)

    üdv,
    Hajni

    VálaszTörlés