Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. július 30., kedd

Bio gazdálkodás

Karinánál előkerült ez a téma, ami persze sokakban ellenérzést vált ki.
Most pár mondatban leírnám, hogy miben különbözik ez a hagyományos gazdálkodástól.
KATT!
"A biotermékek, olyan növényi és állati eredetű élelmiszerek, takarmányok, alapanyagok, amelyeket jogszabályokban rögzített szigorú szakmai előírásokat betartva, a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezet felügyelete mellett állítottak elő.
Feldolgozott, több komponensből álló élelmiszerek esetében csak az minősül bioterméknek, amely legalább 95 százalékban tartalmaz bio összetevőket."
Erre természetesen a hatóságok és a gazdák is odafigyelnek, hiszen a termelők sok-sok pénzért érték el, hogy bio gazdálkodók lehessenek, a büntetések pedig magasak, ha mégsem tartják be a követelményeket.

"Az ökotermék csak néhány fajta, a jogszabályban pontosan megnevezett adalékanyagot tartalmazhat. Ez töredéke annak az arzenálnak, amellyel az élelmiszeripar nap, mint nap terheli a fogyasztók szervezetét. Az ökotermékeket nem tartósítják besugárzással, mivel az ionizáló sugárzással kezelt élelmiszerek fogyasztása nem biztonságos. Az ökotermékek feldolgozása során nem alkalmaznak génmanipulált mikroorganizmusokat, mivel ezek kiszámíthatatlan veszélyt jelentenek a fogyasztóra és a környezetre egyaránt."
Erről nekem van egy sajátos nézetem, lehet hogy tévedek, lehet hogy nem...
Mivel minket közvetlenül érint a gluténallergia, ezért olvasgattam ebben a témában.
A génmanipulált gabonák glutén összetétele megváltozott, ezért sok forrás szerint azért van ma több ilyen beteg, mert magasabb gluténtartalmú gabonákat fogyasztunk, mint például a nagyszüleink.
Persze az is lehet, hogy egyszerűen régen ezt nem vizsgálták, de én az előbbi variációt is hihetőnek tartom.
 
"Ez a gazdálkodási forma más szemléletet és több évre előre tekintő tervezést követel. A biogazda nem használ műtrágyákat. Nem permetez felszívódó gomba-, baktérium-, rovar- és gyomirtó szerekkel. Más módszerekkel dolgozik."
Hogy mikkel? Hát lássuk...a gyakorlatban én is alkalmaztam, amikor még volt kiskertem.
 
"A növényi hulladékokat komposztálva visszajuttatja a termőföldbe, az istállótrágyát gondosan összegyűjti és táplálja vele a növényeket.
Betegségeknek ellenálló zöldség- és gyümölcsfajtákat választ, nem erőlteti az óriási hozamokra képes fajtákat.
Kihasználja a növénytársítás kedvező hatásait. Különböző növényeket vet, ültet egymás közelébe kihasználva azt, hogy az illatanyagaik, gyökérváladékaik riasztják a kártevőket, kórokozókat, vagy éppen csalogatják a hasznos élőlényeket. A biogazda igyekszik kedvező feltételeket teremteni a kártevőket visszaszorító szervezetek számára. Madárodúkat helyez ki, cserjéket hagy a hasznos élőlényeknek.
Nem törekszik a gyomok terjes kiirtására, vegyszerek helyett kézi és gépi munkával, talajtakarással, megfelelő vetésforgóval fogja vissza a gyomosodást."
Aki próbálta már, az tudja, hogy ez komoly munka!
Úgy kell elvetni a növényeket, hogy a kártevők a lehető legkisebb kárt tehessék...
Meg lehet próbálni, tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű feladat.
 
"A biogazda olyan körülmények között tartja állatait, és úgy gondozza őket, hogy az megfeleljen az állat természetes igényeinek, azaz biztosítja az állatoknak a megfelelő mozgásteret, nem zsúfolja össze és nem zárja ketrecbe őket. Olyan helyet alakít ki számukra, hogy ki tudjanak menni a szabad levegőre.
A faj igényeinek megfelelő, zömében biogazdaságból származó takarmánnyal látja el az állatokat. Nem ad olyan takarmányt, amelyben genetikailag módosított növény van. Növényevőnek nem ad állati eredetű takarmányt, így nem teszi ki az embereket és a szarvasmarhákat a kergemarha kór veszélyeinek."
Na ezt nem próbáltam, de láttam ilyen gazdaságokat. Otthon tőlük szoktunk húst vásárolni.
 
"A bioméhész ott helyezi ki a kaptárait, ahol a méhek szennyező forrásoktól távol, természeti területeken vagy ökoterületeken gyűjtik a nektárt és a virágport. A bioméhész kíméletesen bánik a méhekkel, nem csonkítja őket. A méhbetegségeket rendszeres ellenőrzéssel előzi meg, fertőtlenítéshez csak biogazdaságban engedélyezett anyagokat használ. Csak akkor ad télire cukrot, ha nem elegendő a méhcsalád saját tartaléka és a pótlás is csak biocukor lehet."
Hát mi csak bio mézet használunk, otthonról hozzuk nagyobb adagban egy elismert bioméhésztől.
Emlékeztek még a méz hamisítással kapcsolatos botrányokra???
Ahol mi vásárolunk, ott 1200 Ft-ba kerül a virágméz, az akác, repce, hárs pedig 1500 Ft/kg.
Nem hinném, hogy drága :-)
 
Mik a tapasztalatok?
" A biozöldségek és gyümölcsök vitamintartalma magasabb, amit a kutatók részben az ökológiai gazdálkodás tápanyag-utánpótlási rendszerének, részben pedig a gyomirtó szerek kiiktatásának tulajdonítanak. Az ökotermékekben több ásványi anyagot és nyomelemet, de kevesebb nehézfémet lehetett kimutatni. Másodlagos növényi anyagok, például a fenolok nagyobb mennyiségben keletkeznek az ökológiai termesztésű növényekben.
A kóstolási próbákon általában a zöldségek és gyümölcsök ökológiai változatát találták ízletesebbnek. "
 
Természetesen senkit sem akarok arról meggyőzni, hogy ez a jó...
Találtam egy cikket, érdekes dolgokat írt, ezért egy részét itt idéztem!
Megértem azokat is, akik ezt üzletnek tartják csupán.
Nem is kívánok erről senkivel sem vitázni, én elfogadom azt is, ha valaki ezt idiótaságnak tartja, ő pedig fogadja el, hogy számomra ezek az érvek meggyőzőek!
 

6 megjegyzés:

  1. Mi is tobbnyire biot vasarolunk mar, Gilda... es a franciak tobbsege is. Szerencsere itt mar lassan mindenki biogazdalkodo, mert szeretik a termeszeteset es az egeszsegeset. :)
    Persze, mindenki maga donti el, hogyan el es vasarol. Regen en is Tilmirhez hasonloan gondolkodtam, aztan az anyosom meggyozott.
    Nem akarok en sem meggyozni senkit; a lenyeg az, ahogyan mi gondoljuk, ugy is teszunk.
    Koszi a posztot! Szuper volt.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó írás.Köszi.
    Egyébként falusi vagyok, a szüleim a mai napig hasonlóan gazdálkodnak.
    Ha otthon vagyok mindig hozok valami finomságot a kertből, ami természetesen más, mint a boltban kapható.
    Ettől függetlenül nem vagyok és leszek "bio-mániás".
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is kell :-)
      Nálatok egyébként már nagyok a gyerekek, a szervezetük is ellenállóbb, mint a mi gyerekeinknél ilyen kicsi korban.
      De te természetesen tudod, hogy egy jó falusi csirkének, amit nem tápon neveltek mennyivel jobb íze van, mint például egy Tescosnak :-)
      Vagy akár a tojást is említhetném, óriási különbség!

      Törlés
    2. Ez teljesen így van.
      :)
      Most például "feltankoltam" mindenféle zöldségből és gyümölcsből. Nem utolsó sorban becsempésztem 70 darab tojást is. :)
      Sőt a piacon vettem jó kis füstölt oldalast, csülköt.
      :)
      Egyébként, a svájci boltokat megvédve, itt a nem bio is egészen más, mint az otthoni.

      Törlés
  3. a legjobb amit saját magad termelsz, ha ez nincs meg, akkor utána valóban érdemes a biót választani, szerintem nem feltétlen lehúzásról van szó, hanem nem annyira tömegtermelésben, ipari körülmények között állítják elő a terméket, másrészt nagyrészt szerintem a biotermék nagyobbrészt érkezik gazdáktól és nem gyáraktól, tehát támogatom a gazdákat vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, már Karinánál is írtam, hogy sok esetben nem ragaszkodunk a bio felirathoz.
      Otthon igyekszünk háztól vásárolni, illetve a piacon olyan nénikéktől, akik csak kevés zöldséget, gyümölcsöt árulnak.
      Messziről elkerülöm azokat a helyeket a piacon is, ahol tömegével árulják az általában nem is magyar árukat.
      Itt is fel fogom majd deríteni a helyi termelőket a költözés után :-)

      Törlés