Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. július 20., szombat

Gyermekházasságok

Hát vannak hírek, amik nagyon kihoznak a sodromból, sajnos ma is sikerült egyet olvasnom.
KATT!
Egy fényképre lettem figyelmes a Facebookon...
Elolvastam a hozzá tartozó szöveget is, azt kell hogy mondjam, hogy nem tértem észhez utána, bár tudtam már előtte is, hogy ez egy valós probléma. De ez a fénykép...
 

Itt a szöveg is, de csak azok olvassák el, akiknek elég erős az idegrendszerük ehhez:
"Tahani -rózsaszínű ruhában-, akit 6 éves korában adtak férjhez és korábbi osztálytársa, Ghada, férjeikkel otthonuk előtt állnak a jemeni Hajjahban. Kezdetben Tahani mindig elbújt, mikor meglátta férjét, aki 25 éves volt,amikor összeházasodtak."

Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy vannak szülők, akik ezt meg tudják tenni!
Persze tudom szegénység, más életfelfogás, stb.
De könyörgöm! Ezeknek a lányoknak az élete milyen lesz???
Nem tanulhatnak, nem lehetnek gyerekek, nem játszhatnak, amikor még azt kellene tenniük, nem választhatnak maguknak szerelemből párt...
Hihetetlen, felháborító és egyébként pedig nem is tudok rá szavakat találni!

Kicsit rákerestem a témára, sajnos az ezzel foglakozó szakemberek szerint a helyzet nem javul, hanem inkább rosszabb lesz.
A jelek szerint a jövőben minden egyes napon 39 000 lányt fog ez jelenteni, akiket  házasságra kényszerítenek 18 éves koruk előtt.
Az érintett térségek:
Ha az abszolút számokat nézzük, akkor – a népességszámából adódóan – Indiában kerül sor a legtöbb gyermekházasságra; az arányokat tekintve pedig különösen Niger (75%), Csád és a Közép-Afrikai Köztársaság (68%), Banglades (66%), Guinea (63%), Mozambik (56%), Mali (55%), Burkina Faso és Dél-Szudán (52%) és Malawi (50%) esetében sok még a tennivaló.

Az ilyen szülők sok esetben azt gondolják, hogy a korai házasság biztonságot nyújt a gyermeküknek, de természetesen a legtöbb esetben ez inkább azt jelenti, hogy a lányok családon belüli erőszak áldozataivá válnak úgy, hogy semmi esélyük hogy bármilyen módon védekezzenek!
Jogi védelem sem áll a rendelkezésükre, hogy elhagyják az őket bántalmazó férjüket!
Az UNICEF és egyéb szervezetek persze próbálnak küzdeni ez ellen, sőt sokszor az adott országok kormányai is beszállnak a harcba, de még így is nagyon nehéz dolguk van.
Ilyen ország például Malawi, ahol tudatosan próbálják ezt felszámolni, de sajnos nagyon erősek a hagyományok.
Például ilyen indokok alapján:

"Néhány közösség például kifejezetten áldásnak tekinti a pubertáskor előtti házasságot, és a lányok házasságon kívül történő esetleges teherbeesésétől és a családra emiatt vetülő megvetéstől való félelem szintén komoly hajtóerő a minél korábbi frigy nyélbeütésére. "

"A nélkülöző családok gyakran azért is adják férjhez lányaikat, hogy ezzel is csökkentsék az eltartandó gyermekek számát. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos kultúrákban a férj által a menyasszonyért a családnak fizetett juttatás is komoly vonzerővel bír. Éppen ezért, a legtöbbször a szülők által ‘elrendezett' házasságokba, vagy a partner kiválasztásába a kislányoknak beleszólásuk sincsen."

De nem sorolom, számomra ez a hír ennyi információ után is sokkoló...



 

 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése