Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. március 7., csütörtök

A kétnyelvűség hatása az agyra

A két nyelvet beszélő emberek agya hatékonyabb, derül ki a University of Kentucky College of Medicine kutatóinak kísérletéből, amelynek eredményeit a Journal of Neuroscience publikálta.
KATT!
 
Az amerikai kutatók összehasonlították különböző csoportok – kétnyelvű fiatalok és kevésbé fiatalok, valamint egynyelvű fiatalok és felnőttek agyi és neurológiai képességeit.
A kísérleti alanyoknak különböző teszteket kellett megoldaniuk, amelyek az emlékezőtehetségükre, tárgyak, formák, szavak felismerésére vonatkoztak. Közben mágneses rezonanciával vagy röntgennel monitorozták szürke állományukat.
A kísérletet John Secor pszichológia professzor vezette, aki maga is kétnyelvű gyermekkora óta.
Kiderült, hogy a kétnyelvűek gyorsabban reagáltak és gyorsabban megértettek minden feladatot, mint az egynyelvűek. És ez érvényes volt nemcsak a 20-30 évesekre, hanem az 50-60 évesekre is. Az idős kétnyelvűek is többszörösen bizonyították, hogy gyorsabbak a kortársaiknál.
Secor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a két nyelvet gyakorlatilag mindennap használni kell ahhoz, hogy ilyen pozitív hatása legyen az agyi tevékenységre.
A kutatók következő feladatként azt tűzték maguk elé, hogy vizsgálják, a kétnyelvűség megakadályozhatja-e az időskori szellemi leépülést.
 
Szerintem jó úton haladunk a gyerekekkel :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése