Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. december 27., péntek

Csökkentik a betegbiztosítást?

Nem általában, csak a mi esetünkben!
KATT!
Karácsony előtt kaptunk egy levelet, amiben az szerepelt, hogy az előző évi adóbevallás alapján jogosultak vagyunk támogatásra, így a gyerekek biztosításának egy részét átvállalják.
Ezen alaposan meglepődtünk, hiszen mi ezt sehol sem kértük!
Az eredmény a következő: az eddigi közel 70 CHF helyett csak körülbelül 9 CHF-ot kell fizetnünk gyerekenként, havonta.
A kedves, jóindulatú emberek miatt - akik a blogot látogatják - kénytelen vagyok leírni, hogy az adóbevallásban minden jövedelmünk szerepelt!
Valószínűleg van az állami apparátusnak egy szűrőprogramja, aminek a segítségével megnézik, hogy az egyes családokban mennyi az egy főre jutó jövedelem, ha nem éri el a minimumot, akkor támogatják őket. A férjem sem tudott erről a lehetőségről, ő is meglepve nézte a levelet.
Természetesen a fizetése nem éri el a bankigazgatók fizetését, átlagosnak mondható, de ezt itt kevésnek gondolják, ezért önként segítenek. Vagyis nem kell kérvényt benyújtani ehhez...
Hasonló meglepetés ért bennünket, amikor régebben a családi pótlék különbözetét igényeltük itt Svájcban.
Az előbb említett emberek miatt megint le kell írnom, hogy én akkor még a gyerekekkel Magyarországon éltem, csak a férjem dolgozott itt!
A nagyobbik gyerek akkor már 3 éves volt, a kicsi is megszületett. Előtte nem kértük ezt, mert nem akartunk ezzel foglalkozni.
A kérvény beadása után először csak a beadás időpontjától kaptuk meg a különbözetet, de utána a svájci állam szintén önként utalta a születésük időpontjától.
Ezt a férjem csak úgy vette észre, hogy megnézte, hogy mi az a nagyobb összeg, ami a számlájára érkezett.
Egy kis kiegészítés: a férjem 18 éves kora óta Svájcban dolgozik, így az említett időszakban is innen kapta a fizetését!
Az ilyen meglepetéseknek gondolom, hogy mindenki örül...
Megint csak a támadások miatt: ma már csak Svájcból kapunk családi pótlékot, az otthonit a szabályoknak megfelelően lemondtuk!
A blog normális olvasóitól elnézést kell kérnem a kék megjegyzések miatt, ők ezeket ugorják át, mert nem nekik szólnak!
Ez a bejegyzés csak azért született, hogy tudjatok ezekről a lehetőségekről is, ne lepődjetek meg, ha az állam esetleg önként akar benneteket támogatni, mert a szabályok alapján kevés az egy főre jutó jövedelem.
Viszont néhány magyar látogató miatt le kellett írnom, hogy mindent a szabályok szerint intéztünk, bár sajnálom, hogy erre kényszerülök...
Sokkal boldogabb lettem volna, ha csak egyszerűen közölhetem ezeket a tényeket, de sajnos ebben az esetben esetleg ezt félremagyarázhatják azok, akinek ez a céljuk!
 
 
 
 
 

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon érdekes írás. Én majd pont az ellenkezőjéről írok. :(
    A "kék" megjegyzést abszolút megértem. :( Ez van, ezt kell szeretni. Illetve elfogadni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy ebben is különbségek vannak a francia és a német nyelvű rész között?
      Kíváncsian várom az írást!

      Törlés