Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. szeptember 20., péntek

Mit keres ez itt???

Hogy mi? :-)
A kattintás után meglátjátok, de azt előre elárulom, hogy az új házunkkal kapcsolatos.
KATT!
10-én a férjem átvette a kulcsokat, leellenőrizte a házat...csak apróbb hibákat talált, amit jegyzőkönyvbe vettek, és hamarosan javítják.
Hát én ebben a tudatban mentem ki a házhoz péntek este, de ért egy kisebb meglepetés, amit nem fényképeztem sajnos le, bár utólag már bánom.
Aki elfelejtette volna: eredetileg 3 szobás házat vettünk, de volt a garázs felett egy kihasználatlan rész, amit mi átalakíttatunk szobának, így lett 4 szobás. Utána az összes vásárló kérte ezt a funkciót, így az összes ház 4 szobás lett. Ez a negyedik szoba a legnagyobb, így ez lett a mi hálószobánk.
Pénteken körbejártuk a házat, minden jó, minden tökéletes...aztán felmentünk az emeletre.
Meglepődve láttam, hogy a háló padlójából 3 cső lóg ki (1 a meleg víznek, 1 a hidegnek és 1 a szennyvíznek), amik gyakorlatilag meggátolják a festést és a parkettázást is.
Mint kiderült a többi tulajdonos ide rakott egy fürdőszobát (tusoló és WC), ezért a tervekben szerepelt ennek a 3 csőnek az elhelyezése. A bibi csak az, hogy mi nem kértük, mivel van az emeleten már 1 fürdő WC-vel és fürdőkáddal.
De mi legyen a csövekkel?
Ha már felhozták a vizet ide, akkor csak úgy levágni nem akarjuk. Jó lesz későbbre! :-)
Úgy értem, hátha később, mikor már nagyobbak lesznek a gyerekek, hasznos lesz ez is.
Természetesen a férjem is észrevette ezt az átvételnél, csak nekem nem mondta.
Szóval maradtunk abban, hogy kivágják a szigetelést, a csöveket felfelé hajlítják, majd újra rögzítik a falat, így ha szükséges kibontható...
Természetesen ezt garanciálisan elvégzik a munkások, ezzel nincs gond.
 
A terület megérdemli a "még rendezés alatt" jelzőt, gyakorlatilag nem készültek még el a házhoz vezető utak, így nem nagy gond, hogy a festő és parkettázó csak 1-2 hónap múlva végez, ugyanis nem tudnánk még beköltözni akkor sem, ha már készen lennének.
A kivitelező ajánlott egy festőt, akinek a munkáját egy másik házon meg is néztük. Mivel szépen dolgozik, jó festékkel (az egész házban mosható), aránylag olcsón, ezért a férjem megbízta a munkával. Ő hozza a parkettást is, de itt már volt gondunk, ugyanis a felajánlott minta kopásállósága nem jó (a férjem utána nézett), így tőlük kértünk másik anyagot.
Most várunk, hogy végezzenek...
Az eredeti tervek szerint minden fal fehér, mára viszont úgy alakult, hogy színesedtek, csak a fürdőben  és a WC-ben lesz fehér a fal, illetve a mennyezet mindenhol.
 
De térjünk vissza a plusz fürdőszobára :-)
Nem értettem, hogy miért kell ez oda másoknak, de a férjem azt mondta, hogy itt ez a szokás...a fürdőszobák számán mérik le a lakás luxusát.
Ez azért érdekes, mert sok helyen olvasni, hogy a svájciak, franciák nem szeretnek fürödni :-)
De akkor minek nekik több fürdőszoba?
A férjem gyerekkorában abban a házban élt, ahol most mi lakunk, csak egy 3 szobás lakásban.
Ott összesen 3 fürdőszoba volt (2 tusolós, 1 kádas + WC mindegyikben) és volt külön egy vendég WC is. Gyakorlatilag minden szobához tartozott 1 fürdő...
Én még nem figyeltem meg egyetlen svájci illetve francia család fürdési szokásait sem, így nem tudok abban nyilatkozni, hogy hányszor fürdenek, de valamiért csak kellett nekik ez a sok fürdőszoba :-)
Persze ez nem általános Genfben sem, ebben a házban ilyen lakások vannak...
De ennyi fürdőt, WC-t takarítani nem kis meló lehet :-)
 
 

4 megjegyzés:

  1. Gratulalok, már közelebb vagytok a célhoz...

    Viszont butaságnak tartom ezeket a sztereotipiakat, miért ne fürdenének a franciák?

    Már Madame Pompadour is fényűző kádban fürdött, a víz már akkor a gazdagságot szimbolizálta, nem véletlen a rengeteg szökőkút Versailles-ban...s természetesen Pompadour csak örökölte a kádat egy előző híres szeretőtől...no, ki lehetett az ? Kivancsi vagyok, tudja-e valaki...:)

    VálaszTörlés
  2. Esetleg egy "álpadlóval/fallal is megoldható a csövek elrejtése.

    Én is többször hallottam, hogy kevesebbet fürdenek, mint mi. Ezt svájci ismerőseim mondták.
    :)
    Az összefüggésben szerintem a párodnak van igaza, egyfajta luxust is szimbolizál.

    Egyébként, még kicsik a gyerekek, ezért nem érzed (még) a jelentőségét. :)
    Ahogy a gyerekek nőttek, és költöztünk újabb lakásokba arányosan nőtt a fürdőszobák száma.
    Nálunk reggel hárman indulnak egy időben, így sokszor kevés a kettő. Most tervezzük, hogy az alagsorba is csinálunk még egyet (ha a tulaj hozzájárul).

    VálaszTörlés
  3. Gyakorlatilag nekünk mindegy, hogy a padlóba vagy a falba rejtik el :-)Kedden megy a férjem, talán sikerül a művezetővel beszélni, és találnak egy megoldást. Igazad van, később jól fog jönni egy plusz fürdőszoba, ezért is nem akarjuk drasztikusan likvidálni a csöveket. Ott egyébként éppen beépített szekrény lesz, a férjem arra is gondolt, hogy maradnak így a csövek, a szekrény aljában "dugjuk" el.
    Karina! Én nem tudom, hogy ki volt az elősző szerető! :-) Elárulod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Athénais de Rochechouart, azaz Madame Montespan...:)
      Egyébként már I. Ferenc korában is hideg furdővel kezdték a hölgyek a napot, az akkori felfogás szeint ez biztosította a fiatalságukat. (I.Ferenc volt VIII. Henrik es V. Károly idején a francia király).

      A szappan elterjedése is a franciáknak köszönhető, a fürdéssel kapcsolatos remhíreket pedig az olaszok terjesztették, akiket a franciák erőteljesen homoszexuálisnak állítottak be a királyi udvarban, így róluk pedig nemzetközi szinten ez terjedt el anno...Gondolom, Mazarin, milyen boldog volt emiatt...:) Hogy a mai napig mennyire erősen tartja magát mindkét pletyka, az számomra elképesztő...:)

      Persze, annyi igazsagtartalma volt mindegyiknek; hogy az olaszok kozott tenyleg sokan a ferfiakat szerettek; de ez igaz volt a spanyoloknal is nehany uralkodoi korre. A francia nep pedig a sok haboru soran sokszor orult annak; hogy kenyer jut az asztalra; a szappan luxus volt...de ez igaz az osszes europai orszagra is abban az idoben...

      Törlés