Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. szeptember 8., vasárnap

Félelmek...

Ha valamin változtatunk, vagy erre készülünk, akkor bizony megfordul a fejünkben, hogy ez jó lesz-e.
Tervezgetünk, próbáljuk a legjobbat kihozni a dologból.
KATT!

A mi életünkben nagy változás áll be azzal, hogy gyakorlatilag másik országba költözünk.
A gyerekek a költözés tényét különböző módon veszik tudomásul:
A nagyobbik örül annak, hogy végre lesz külön szobája, várja az új házat. Tervezi, hogy hogyan rendezzük be, stb.
Ez a része örömmel tölti el.

Viszont itt jön a képbe az is, hogy a tervek szerint iskolát kell váltania. Szerintem teljesen mindegy, hogy 17 km-re vagy 1 400 km-re költözünk, a gyereket kiszakítjuk a megszokott környezetéből, elválasztjuk a barátaitól, akiket eddig megszokott.
Ebben a kérdésben már benne is felmerültek kétségek:
Milyen gyerekek lesznek az új iskolában?
Talál-e ott olyan barátokat, mint itt például a japán kisfiú?
Kedvesek lesznek-e a tanárok?
stb.
Ő azt mondja, ha jó gyerekek lesznek ott, akkor át akar menni a másik iskolába, ha viszont nem, akkor inkább maradna J

Karinánál olvashattok a kezdetekről a francia iskolában, illetve az első napokról itt és itt
Az első tapasztalatai nem igazán kedvezőek, ezért ez bennünk is kétségeket ébresztett!
Ingázzanak, így maradhatnak a megszokott környezetben – ami korábbi kelést jelent – vagy menjenek teljesen új gyerekek közé.
Fontos szempont szerintem az osztálylétszám, ami Genfben jelenleg 21 fő a nagyobbiknál, nincs 10 fő a kicsinél az oviban. Karina fia 32 fős osztályba került 3 évesen, ami még Magyarországon is soknak számít!
Ennyi gyerekkel hatékonyan nem lehet foglalkozni, ezt már láttuk otthon is!
Az én nagyobbik fiam elég zárkózott kezdetben, szerintem egy 32 fős, összeszokott közösségbe nehezebben illeszkedne be, ezért féltem attól, hogy iskolát változtassunk.

Mi a jó? – ez a kérdés motoszkál a fejemben.
Kicsit korábban kel, de jól érzi magát a barátai között, vagy erőfeszítéseket kell tennie, hogy elfogadják?
Természetesen először feltérképezzük az ottani iskolát, aztán majd meglátjuk…
Karina azt írta, hogy még az ebédeltetés is gondot okoz náluk.
Ezután belegondoltam, ha ez így van, akkor hogyan birkóznak meg a fiam speciális diétájával?
Komoly kérdések ezek, alaposan körbe kell járnunk mindent a döntés előtt!

A picinél még rosszabb a helyzet, mert ő gyakorlatilag költözni sem szeretne J
Neki tökéletesen megfelel ez a pici lakás, nagyon szereti, hogy itt van mindenki a közelében…éjszaka, ha kinyújtja a kezét, megsimogathat engem, ha kicsit felemeli a fejét, akkor látja az apját és a testvérét. Nem akar külön szobát, sőt fél is ettől.
Nála viszont az óvodaváltás még nem került elő, ezt másodlagosnak tartja, de nem tartom valószínűnek, hogy 31 gyerek között jól fogja magát érezni iskolai környezetben 3 évesen.
Bár neki „szerencsére” nincs hely az állami iskolában, a magán suliban viszont talán jobbak a körülmények, persze ha sikerül bejutnia L
Én nagyon szeretem a genfi iskolát és óvodát is, tényleg a gyerek van az első helyen!
Jelenleg a francia helyzetről (a hallottak alapján) ezt nem mondhatom el, ezért hajlok arra, hogy naponta autóztatom a gyerekeket…

Ez azért vicces egy kicsit, mert ha otthon élnénk, akkor körülbelül ekkora távolságról hordanám a városba, az iskolába a gyerekeket, bár ott dugókkal nem kellene számolnom J
Ugyanis a mi falunk iskolájában gyakorlatilag több tanár van, mint gyerek, összesen kb 5 tanuló jár oda a 4 osztályba, ami szerintem szintén nem szerencsés!
Nem is értem, hogy miért illetve hogyan lehet egy ilyen iskolát fenntartani?!
Nem lenne olcsóbb a falu buszával beszállítani ezt a pár gyereket a környező falvak, vagy a város iskoláiba?
Hogy miért van ilyen kevés tanuló ott? A faluban sok gyerek van, de a körülmények miatt inkább máshová íratják őket…

Reménykedem, hogy Karina pozitív változásokról számol majd be a jövőben, illetve mi talán kedvezőbb körülményeket fogunk látni Douvaine-ben, hiszen más városban, iskolában esetleg más helyzet is lehet.
Mindenesetre alaposan meg fogunk mindent nézni, és úgy fogunk dönteni, hogy a gyerekeknek a legjobb legyen!

16 megjegyzés:

  1. Nehez kerdesek! Szeintem jok a francia sulik, de most nagyon sok gyerek kezdett:az elozo csoportok 25 fosek. Persze, ha maradhat a kicsi a 10 fos csoportban es en meg tudnam oldani, akkor ott tartanam. Viszont figyelembe veve a reggeli csucsforgalmat; rengeteget kellene ulniuk a dugoban. Sajnalom, hogy megriasztottalak benneteket, de ez a valos helyzet most Haute Savoie-ban, nem hinnem, hogy a douvaine-i suliban kevesebben lennenek, ez regionalis rendszer. Viszont, valahogy ugy remlik, mintha ott is bevezettek volna a szerdai sulit, viszont igy a suli csak dun 4-ig van. Persze, lehet kerni, hogy tovabb maradjanak. Ezt meg nem jartam korul, eppen elegge elszomoritott a jelenlegi helyzet.

    A specialis dieta: fogalmam sincs, mennyire felkeszultek, de nem hinnem, hogy az etkezes gondot okozna, ki kellett toltenunk egy papirt az allergiakrol es mas betegsegekrol, erre itt a franciak nagyon odafigyelnek, emiatt nem kell aggodnod! Itt nalunk, viszont a legtobb gyereket, mint tegnap kiderult (a szomszed neni beavatott), hazaviszik delben es visszaviszik fel kettore, igy otthon esznek. Az etkeztetes nem a mi falunkban okoz gondot, hanem inkabb Annemasse-ban, ahol rengeteg penzt jelent valakinek heti egy nappal tobb etkezest kifizetni. Domi nem marad a suliban csak 3 orat es itthon eszik es valoszinuleg ez az itthoni etkezes a kovetkezo evekben is igy lesz. Itt senki sem panaszkodott, hogy nekunk kell vinni a tizorait, nekem termeszetesnek tunt addig, amig nem gondoltam bele abba, amit irtatok. Persze, mindenhol mas rendszer lehet, nem kell azert leirni a helyet es biztos vagok benne, hogy inditani fognak meg egy csoportot es igy 22 fos lesz a csoportletszam. A regi igazgatono, a szomszed nenink turelemre intett, ez ugyanis nem megy sajnos ket nap alatt...hat, kivancsi leszek, nekem sem tetszik, pedig en nagyon francia-parti vagyok. S nem szeretem a genfi sulikat,ott maximum maganiskolakba jaratnam Domit. Ott sem mindegy ugyqnis, hogy melyik keruletben vagytok, a barataink kislanyat at kellett iratni egy masik suliba, allandoan belekotottek..de ezt te is tudod, mindenhol mas a vezetoseg, igy mas a hozzaallas is:

    Viszont a magyarral semmikeppen sem hasonlitanam ossze a franciat, a sulik jolfelszereltek, ket hatalmas tornaterem van, egy a kicsiknek es egy a nagyobbaknak, tele sportszerekkel. Hatalmas az udvar es nagyon jok a kinti jatekok. Domi pedig mar most hetvegen egyedul oltozik es mondja a nevet, a szineket es enekel franciaul. Talan csak nekem tunik soknak ez a francia elvaras, nekik normalis, mert ehhez szoknak hozza...

    Kivancsi vagyok, ott mi a helyzet! Kitartas!

    VálaszTörlés
  2. Hm.. nehéz kérdés, neked kell dönteni.
    Én nem változtatnék.
    :)
    Már csak azért sem, mert a költözés mindenképp egyfajta "trauma" lesz.

    (Szerintem egy ideális osztálylétszám 15-20 fő között van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ki fogom próbálni a "dugót" reggel, bár ismerem a Genfbe bevezető utat, mivel oda viszem a picit oviba. 8 óra előtt még szépen tudnak menni a kocsik, utána lassul a forgalom. Van 2 hónapunk még legalább a döntésig :-)

      Törlés
  3. Az iskolát nem tudjátok előre megnézni? Hogy lássátok milyen is az ott? Lehet, épp szerencsétek lesz, ki tudja?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen előre meg fogjuk nézni az állami és magán iskolát is, alaposan tájékozódunk a döntés előtt. Most csak "hangosan" gondolkodtam :-)

      Törlés
  4. Szia, Szerintem mindenkepp nezz korbe a kornyekbeli iskolakba mielott dontenel. Lehet hogy rovid tavon az "iskola maradas" mellett donteni jo...de hosszu tavon ez egyre megeroltetobb lesz a gyerkocnek. En nem elek Douvainben, nem ismerem az ottani helyzetet, csak par kilometerrel arrebb (ha jol emlekszem 5 km) St. Cergues-ben. Az itteni ovi es iskola is tele van (mar nem csak a sulik, de a falu is, egyenlore a polgarmester tobb epitesi engedelyt nem is ad ki). Az iskolas gyerkoceim 16 eves (o a Juve-be jar, ez majd kesobb lesz erdekes amikor felso tagozatba lep a gyerkocod, nem is mennek bele, miert volt egyertelmu az iskolak kozotti valasztasnal), a lanyom pedig most kezdte az elso osztalyt CP az altalanosban. Ahogy Karina irta az ovik tele vannak, sajnos tenyleg 28, 30 fovel mennek az ovis csoportok. Emlekszem meg amikor Fanni lanyom meg 18-20 fos csoportban volt es o volt az egyetlen "idegen" az osztalyban. Sajnos ez az elmult evekben nagyon megvaltozott (jo volt a nyugi), akkoriban meg arra is volt ideje meg penze a sulinak, hogy betartsa az Eus eloirast (lasd nem francia gyereknek napi 1 oraban jar pluszban az allam koltsegen francia tanar). De az altalanos suli mar mas teszta, legalabbis nalunk. A most kezdett lanyom osztalyaban 22-en vannak, hiszen nagy letszammal nem tudnanak dolgozni a tanarok. Ebben az evben 6 db elso osztaly indult St. Cergues-ben! Es meg egy meggondolando adag, mert nem tudom, hogy miert aggodsz a francia es a svajci iskolak sznvonala miatt (en igy ereztem az irasaid alapjan, javits ki legyszi ha tevednek). Az iskola tanuloinak tobb mint 20%a svajci. Es ez nem a kenyelem miatt van igy!!! Nagyon sok szulo sokkal jobbnak es szinvonalasabbnak latja a francia oktatast, es nem hurcoljak at svajcba a gyerkocoket (holott siman megtehetnek). Szoval szerintem nezz uana. Sok sikert kivanok Douvaine-beli eletetekhez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevétlet! Talán azt érzed az írásaimból, hogy megszoktam a genfi iskolát, nagyon meg vagyok vele elégedve, ezért félek kicsit az újtól :-) Ez igaz!
      Plusz sajnálom a nagyot kiszakítani a megszokott osztályból.
      Már jelentkeztünk a douvainei magániskolába mind a 2 gyerekkel (mert így egyszerűbb őket hurcolni, nekem sem kell 2 iskola között rohangálnom), de még nem kaptunk választ, hogy felveszik-e őket.
      Természetesen van bennem egy kezdeti félelemérzet az újjal kapcsolatban, mivel nem ismerem, bár a férjem szerint is jók a francia iskolák is. Remélem hamarosan arról számolhatok be, hogy ezek a félelmek feleslegesek voltak :-)
      Persze idő kell nekem, amíg az ottani életet, iskolarendszert feltérképezem, megismerem. Jelenleg még inkább azzal vagyunk elfoglalva, hogy végre elkészüljön a ház, be tudjunk költözni, ezzel is van sok tennivalónk.
      Ha már ott lakunk, akkor indul a környezetfelmérés :-)

      Törlés
  5. HAt szerintem elobb utobb kapsz valaszt..ha masert nem, mert abban a pillanatban, hogy masik orszagban elsz (allampolgarsagtol fuggetlenul) a kiskorut iskolakotelesse kell tenned, es csak sok sok papir es burokracia aran lehet kijarni (persze a vegen te nyersz de nem egyszeru a CAF-fal a levelezes) hogy odaat tanuljon ha mar itt elsz. Es ha a ferjednek sincs ellenerzese, akkor szerintem ne izgulj feleslegesen. Fogd ugy fel, mintha Genfen belul koltoztetek volna es atrakod egy masik suliba . A nyelv nem valtozik, csak nyugodtabban elsz majd. A dieta miatt meg tenyleg ne aggodj, hosszu kerdoiv van a mit ehet nem ehet kategoriaban :) Melyik maganba irattad? Waldorf? Mar ha nem vagyk indiszkret, ha nem akarsz ne valaszolj:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hát most jó nehezet kérdeztél :-) A férjem intézte, én csak kívülről láttam az iskolát, Douvaine előtt van ott, ahová új körforgalmat csináltak. Ha jól tudom, akkor most nyílt.
      Ha Magyarországon maradtunk volna, akkor valószínűleg Waldorf suliba került volna a gyerek, de itt annyira nem ragaszkodnék hozzá, sőt inkább szeretném a hagyományos rendszert.
      Sajnos az iskola nevét, címét sem tudom, így nem tudok rákeresni az interneten, a férjem meg Bernben van...De majd holnap este elárulja, addig valószínűleg nem találkozunk. Viszont nem gondolnám, hogy annyira figyelmetlen lett volna, hogy ez nem tűnik fel neki...
      Hát igen, az ovink itt Genfben biztosan nem fogja már fogadni a picit, ha átköltözünk, az iskola a férjem szerint igen. De ha nem találunk ott pillanatnyilag megoldást mindkét gyerek számára, akkor ideiglenesen megtartjuk ezt a lakcímet, úgy nem lesz ilyen probléma.

      Törlés
  6. Itt van a site, en kozben a multkor korbejartam a magansuli kerdeset:

    http://www.douvaine.fr/Vivre-a-Douvaine-Ecole-Primaire-Privee.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Ezt én is megtaláltam, csak nem tudtam, hogy ez-e az, ahová mi jelentkeztünk :-)
      Azért kavarodtam meg, mert a központban is van épületük, de már látom, hogy az újat mutatta nekem a férjem, ez is hozzájuk tartozik. Valamiért azt gondoltam, hogy ez egy teljesen új iskola, közben ennél csak egy új épületet építettek a meglévő mellé...
      Ezek szerint ez egy katolikus iskola, amit nem bánok és nem Waldorf(ezt sem bánom).
      Viszont a térkép szerint a körforgalomnál a collège van, ami már a nagyobbaknak való. Akkor mi a kicsikkel a központban lévő épületükbe fogunk járni, ha felveszik őket.
      Vagyis gondolom én, de még nem ismerem a francia iskolarendszert...:-)

      Törlés
    2. En sem. Szerencsére találtam két szuper francia anyukat, akik nagyon képben vannak egyetemi szintig...segítenek atszerkeszteni az iskolarendszerrol szoló cikket.

      A többi posztot töröltem, a blogot is atvarialtam, de néha azért lesznek francia írások... Egy nagyon jó dolgot hozott az egész, talán rá találtam egy jobaratnore...meglátjuk.

      Mikor költöztok?

      Törlés
  7. "Ha Magyarországon maradtunk volna, akkor valószínűleg Waldorf suliba került volna a gyerek, de itt annyira nem ragaszkodnék hozzá, sőt inkább szeretném a hagyományos rendszert"

    Miert?
    Ott miert igen es itt miert nem?
    Csak kivancsi vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ok a magyar állami oktatás jelenlegi helyzete :-(
      A környékünkön magániskola nem volt, csak a Waldorf, bár azóta az is megszűnt...szóval azzal sem jártunk volna jól.
      Itt a svájci iskolával is meg vagyok elégedve, remélem a franciában sem fogok csalódni. Nem azért megy itt magániskolába, mert a francia állami iskola ellen van kifogásunk, hanem azért, mert oda a picit ebben a tanévben nem veszik be, neki pedig kell a közösség, ha a genfi oviból kiteszik.

      Törlés
  8. Aha ez valami uj lehet, en csak a Waldorfot ismertem idaig. Biztos jo lesz, ne aggodj miatta. (A lakcim megtartasra csak egy jo tanacs, aztan ugy csinaljatok ahogy akarjatok, csak tenyleg jo tanacs). Ezzel ne nagyon jatszatok. Ha megtartjatok az ottani lakcimet csak a suli miatt, ezt utana egyik adohatosag sem veszi be. Sem a francia sem a svajci...marmint az allando lakcimet. Ez onnantol kezdve mar nem suli kerdes (marmint az allando lakcim) hanem fiskalis. Es ez a regio minket oldalon nagyon elol van. Ezt a reszt sosem felejti ki egyik adohatosag sem. A francia biztosan (ok a veszelyesebbek), ez Franciaorszag legtobbet fizeto adoterulete, itt mindent es mindenkit ellenoriznek. Ha jol ertettem vettetek egy hazat, ezt elmismasolni nehez, nem is lehet, es ha rajonnek, hogy itt laktok de az allando lakcim odaat van..az maris adocsalas a lakhatasi ado miatt (ugye van az ingatlando szeptemberben es oktoberben a lako ado)....es mindegy nem ragozom...a suli jelent gyereket, ovoda jelent gyereket allando lakcimmel (egyik francia masik svajci ) elobb utobb osszeall a kep....sokan buktak mar el ezen a kornyezetunkben hatalmas birsagokat fizetve....csak ezert irtam hogy vigyazz ezzel...a ferjem konyvelo, konyvvizsgalo, adoszakerto, kulonben tok hulye vagyok ehhez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom a férjem alaposan végigjárja ezt a kérdést és kigondolja a jó megoldást :-) Valaki biztosan lenne bejelentve Fr-országban is, így adót fizetnénk, de itt Genfben is fizetünk, mert ez is saját lakás. Ezekhez a kérdésekhez én is hülye vagyok, így ezt teljesen a férjemre bízom :-)

      Törlés