Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. augusztus 17., szombat

Tankötelezettség és iskola

Mivel 6 éves lett a nagyobbik fiam, így nekem is intézkednem kell itthon, bár állítólag senki sem fogja keresni akkor sem, ha nem csinálunk semmit.
Ebben lehet valami, hiszen elvileg az előző évben már kötelező lett volna az ovi is, de senki sem kérdezte, hogy hol a gyerek.
KATT!

Mindenesetre keresgéltem kicsit az interneten, ezt találtam:
A szülők külföldi tartózkodása esetén a gyermekek tanulmányainak és tankötelezettségének teljesítésére két lehetőség is kínálkozik.
Az első a magyarországi tanulmányok külföldön történő folytatása.
A lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, tanköteles tanuló esetén a tanulmányok külföldön történő folytatását - a tanköteles gyermek nyilvántartása céljából - be kell jelenteni a lakóhely, ennek hiányában tartózkodási hely szerint illetékes önkormányzat jegyzőjének, illetőleg, ha a tanuló már hazai iskolába beiratkozott, az iskola igazgatójának.
Az állandó lakóhellyel rendelkező tanulónak a külföldi tanulmányok alatt szünetel a magyarországi tanulói jogviszonya.
Ehhez pedig nem kapcsolódik a tanuló teljesítményének semmiféle értékelése, minősítése, így osztályozó vizsga sem.
 
Na mi ezt a jövő héten elintézzük! :-)
Sajnos még nem tudtuk őket kijelenteni Magyarországról, mert a gyámhivatal olyan papírokat kér, amit elég nehézkes lesz beszerezni. Az ő engedélyük nélkül viszont nem jelentkezhetnek ki a svájci állampolgárságú gyerekeim sem...
 
Ebben az esetben a szülő kérheti a külföldön folytatott résztanulmányok beszámítását.
 
Hát ehhez olyan sok minden szükséges, annyira komplikáltnak tűnik, hogy ide le sem írom...hiteles másolatok, fordítások, esetleges különbözeti vizsgák. Hát nekünk ez nem hiányzik!
 
Egy másik lehetőség, ha a gyermeket beíratják egy magyarországi nevelési-oktatási intézménybe, ahol a szülő magántanulói státuszt kér a gyermek számára.
Ha a tanuló számára a magántanulóságot engedélyezték, akkor az iskola köteles őt a kötelező tanórai foglalkozások alól felmenteni.
A tanuló az igazgató által meghatározott időben, és a nevelőtestület által meghatározott módon, osztályozó vizsga letételével ad számot tudásáról. Ebben az esetben a gyermek az iskolával folyamatosan tanulói jogviszonyban áll.

Mivel máshol is előkerült ez a téma, ezért erről írnék pár sort, bár minket ez sem fog érinteni.
 
Magántanuló bárki lehet – ez törvényben rögzített jog.
A szülők kérelme alapján az intézményvezető dönt arról, hogy a tanuló megkapja-e a magántanulói státuszt.
Ha úgy gondolja, hogy ez tanulmányi szempontból hátrányos helyzetbe hozhatja a gyermeket, akkor szakvéleményt kérhet a gyermekjóléti szolgálattól, gyámhatóságtól.
Ha valamelyikük úgy látja, hogy ennek a veszélye fennáll, akkor a lakóhely szerint illetékes jegyző dönt a kérdésben.
Gondolom külföldre költözés esetén ebből nincs probléma, bár ebben nekem nincs tapasztalatom. Legalábbis az engedélyezésig simán mennek a dolgok, bár ez elég szubjektívnek tűnik:
 
Fontos megjegyezni, ha az iskola igazgatója vagy a gyámhatóság, illetve a gyermekjóléti szolgálat megítélése szerint a tanulónak hátrányos, hogy tankötelezettségének magántanulóként tegyen eleget, vagy az így elkezdett tanulmányok befejezésére nem lehet számítani, köteles erről értesíteni a gyermek lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes önkormányzat jegyzőjét. A jegyző dönt arról, hogy a tanuló milyen módon teljesítse tankötelezettségét.
 
Akiből magántanuló lesz, azt az iskolaigazgató automatikusan, mérlegelés nélkül köteles felmenteni minden óra látogatása alól. Az iskolából azonban nem tilthatják ki, vagyis – elvileg – bejárhat az órákra.

Hát arról nincs információm, hogy a gyakorlatban ez működik-e, bár külföldre költözésnél nincs is jelentősége. Viszont azt gondolom, ha az órák látogatását egyéb esetben az iskolában nem engedélyezik, akkor panaszt kell tenni a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél!

A szülői döntés alapján magántanulói státuszba kerülő diákok felkészüléséről a szülőknek kell gondoskodniuk.
A szakvélemény alapján magántanulóvá váló diákok felkészítéséről az iskola vagy valamilyen felkészítő intézmény gondoskodik.
A magántanulóknak félévkor és év végén osztályozóvizsgát kell tenniük a tantárgyakból, alapesetben abban az iskolában, ahová korábban jártak – de kérhetnek független vizsgabizottságot is.

Igen, ha nem vagy megelégedve az iskolában tapasztaltakkal, akkor van más lehetőség is! Amennyiben mindenképpen szeretnétek otthoni bizonyítványt is, de úgy látjátok, hogy az iskolában nem megfelelően folynak a vizsgák – akár a tananyag, akár egyéb dolgok miatt – akkor kell kérni egy független vizsgabizottságot, ahol talán megfelelően kezelik ezt.
Úgy sejtem, hogy ebben a kérdésben is a jegyzőhöz kell fordulni.

Nem mindenből kapnak jegyet, hiszen a magatartásról és a szorgalomról a tanároknak nincs információja, de a többi tantárgyból igen!
A magántanulói jogviszonynak semmilyen külön költsége nincs, sőt a magántanulót ugyanolyan juttatások illetik meg, mint azokat, akik iskolába járnak, legyen szó akár a családi pótlékról, akár a tankönyvtámogatásról.

Talán ennyi a lényeg.
Azt gondolom, hogy általános iskolás korban még nem érettek a gyerekek az önálló tanuláshoz, talán még középiskolában sem.
Ezért még akkor is megterhelő lehet nekik a magántanulóság, ha egyébként szorgalmuk lenne ehhez és okosak is :-)
Ha ehhez hozzávesszük, hogy egy új országban kell beilleszkedniük, esetleg meg kell tanulniuk a nyelvet és az ottani iskolában is helyt kell állniuk, akkor ez elég nagy kihívás a számukra.
Szerencsére mi már Svájcban kezdtük az általános iskolát, így nem kell azon gondolkodnom, hogy magántanulók is legyenek vagy sem.
Másoknak azt javaslom, hogy ezt jól gondolják át, beszéljék meg alaposan a gyerekekkel, igazítsák a terveket az ő igényeikhez.
Ebben persze szerepet játszik az is, hogy mennyi ideig tervezitek a kinti életet, ha csak 1-2 év, akkor érdemes otthon is vizsgázni, ha hosszabb távra, esetleg végleges kinti életre gondoltok, akkor talán nem...
Az se rossz megoldás, ha elkezdik a magántanulóságot a gyerekek, közben pedig átgondoljátok, hogy ez megy-e vagy sem :-)
Persze az sem mindegy, hogy hol tart a tanulmányiban a tanuló, mert mondjuk, ha valakinek már csak a nyolcadik osztály van hátra, akkor talán érdemes azt magántanulóként befejezni.
Összetett ez a kérdés...
 



7 megjegyzés:

  1. Nagyon jó írás, köszi,
    Bár bennünket már nem érint. :)
    Én úgy gondoltam, hogy befejezzük az általánost otthon is, Aztán a tanárok hathatós segítségének következtében a 7, osztályt teljesítettük, a 8. osztálynak neki sem ugrottunk.
    Akkor sajnáltam kicsit, ma már nem.
    Minket a kutya sem keresett, hogy nem járunk iskolába. Szóltam az igazgatónak, hogy többet nem jövünk.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel mi nem is iratkoztunk be az iskolába, így nekünk a jegyző marad...Bár ebben a kis faluban mindenki mindent tud, de a biztonság kedvéért hivatalosan is bejelentem, egyébként is van dolgom az önkormányzatnál.

      Törlés
  2. Jo iras, Gilda! Nem lesz gond; bennunket tobb, mint egy eve senki sem keresett...pedig valtozasok is voltak. Bar azert jobb, ha bejelented!

    VálaszTörlés
  3. Sziasztok,
    ezzel kapcsolatban: "Sajnos még nem tudtuk őket kijelenteni Magyarországról, mert a gyámhivatal olyan papírokat kér, amit elég nehézkes lesz beszerezni.",
    itt a svájci gyámhivatal által kiállítandó környezettanulmányra gondolsz?
    Elég nonszensz, én is ezen a pontál akadtam el...
    Eljutottunk egy itteni gyámhivatalig (mi nem Genfben, hanem Lausanne felé lakunk), ahol tökéletes értetlenség után megígérték, hogy majd megkeresnek, de semmi.
    Jó lenne hallan valakiről, akinek sikerült beszereznie ezt a környezettanulmányt, hogy elmesélje, hogyan csinálta...

    üdv,
    henrik

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen arra gondoltam, mert a többi azért beszerezhető (lakcím igazolás, fizetési papírok, iskolalátogatási igazolás).
      Karina talán reagál majd erre Franciaországból, ő már túl van ezen, de ott sem tudták, hogy mi ez a környezettanulmány, ha jól emlékszem.
      A szörnyű, hogy a kijelentkezésüket az Okmányirodában csak személyesen lehet intézni, de mi csak ezért biztosan nem fogunk hazautazni. Az otthoni gyámhivatal csak telefonon diktálta le az Okmányiroda munkatársának, hogy mit kell vinnünk, én nem is beszéltem velük, így azt sem tudom, hogy azt is csak személyesen lehet-e intézni.
      Most majd elkezdjük az intézkedést, de csak tegnap érkeztem vissza Genfbe, kell kis idő, mire egyenesbe jövök az intézkedésekkel :-)
      Egyébként próbáltam a falu jegyzőjének bejelenteni otthon, hogy a tanköteles gyerekekem nem ott fog iskolába járni, mert elvileg ez kötelező, de fogalma sem volt, hogy mit kezdjen ezzel az információval...Káosz!

      Törlés
    2. Futottem egy újabb kört azóta a témában.
      Igaz, ez Vaud kanton, nem Genf, de hátha hasonló ott is a helyzet.
      Első próbálkozásom még a Le Service social Lausanne (SSL) -ba vezetett (http://www.lausanne.ch/lausanne-officielle/administration/enfance-jeunesse-et-cohesion-sociale/social.html), onnan elhajtottak a Service de protection de la jeunesse -be (http://www.vd.ch/autorites/departements/dfjc/spj/).
      Ott úgy tűnt, nagy nehezen felfogták, mit akarok, de elküldtek, azt mondták OK, majd keresnek. Nem kerestek vagy fél évig, így a héten visszamentem...
      Most meg elküldtek az Office régional de protection des mineurs -be...
      (http://www.vd.ch/autorites/departements/dfjc/spj/offices-et-unites/orpm/orpm-ouest/)
      Nem adtam fel. Ezen a helyen már tényleg azt mondták, hogy igen, ők tudnak csinálni környezettalnulmányt, de nem mozdulnak, amíg nem rendeli el ezt nekik a "békebíró" (??? nem tudom mi lenne a jó magyar szó rá):
      Justice de paix (http://www.vd.ch/autorites/ordre-judiciaire/justices-de-paix/)
      Most itt tartok, ide még nem mentem el.

      Egyébként ebben a "kijelentkezést csak személyesen lehet intézni" dolgoban nem vagyok biztos. Emlékeim szerint én ezt megkérdeztem a berni konzulátustól, és mintha azt mondták volna, hogy ott is el lehet indítani, ők postázzák a magyaro.-i okmányirodának. Viszont többe kerül.
      Mindenesetre ha csak ezen múlik, felhívhatod őket, megmondják.
      http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/CH/hu/Konzuliinfo/

      Törlés
    3. Köszi szépen, hasznos információk. Szükségem is lesz rá hamarosan!

      Törlés