Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. augusztus 21., szerda

Létezik spontán emberi öngyulladás?

Egy érdekes hírre lettem figyelmes, ami egy indiai kisfiúról szólt, aki rövid időn belül már negyedik alkalommal lett spontán öngyulladás áldozata.
Először kétkedve fogadtam a hírt, de olvasgattam a témában, így már hajlamos vagyok elhinni, hogy létezik ez a jelenség.
KATT!
A három hónapja született Rahul testének 10 %-a égett meg, jelenleg kórházban tartják megfigyelés céljából, illetve azért, hogy szükség esetén rögtön közbe tudjanak lépni.


A kezelő orvosa is kacsának tartja a spontán emberi önégést, a falujukban pedig kiközösítették a családot, a falusiak szerint gonosz szellemek szállták meg a fiút.
Erről bővebben itt olvashattok.
A történelem során csaknem 200 esetet jegyeztek fel erről a jelenségről, de megmagyarázni nem tudják a mai napig sem.
Bár matematikailag kimutatható, hogy az emberi test elegendő energiát tárol, ami eléghet, de az emberi test rendes körülmények között nem képes saját lángot előállítani.
Az első esetet 1731. április 4-én regisztrálták Olaszországban, akkor a veronai Cornelia Baudi grófnő égett halálra.



Ezek az esetek általában halállal végződnek, de azért állítólag létezik olyan ember is, aki túlélte a spontán önégést.
Sokszor úgy tűnik, mintha a tűz a testben keletkezne, talán a mellkasban, a hasban, vagy az izmok belsejében. A lángok gyakran kékek, vagy más, szokatlan színűek. A test bizonyos részei gyakran a tűz által érintetlenek maradnak ugyanúgy, ahogy bizonyos bútorok és ruhák is az égő test körül, kivéve persze azokat a berendezési tárgyakat, amelyeken az illető ült, vagy feküdt. Néha még az ágy is érintetlen maradt!



A megégett test annyira károsodik, hogy gyakran csak hamu marad belőle. Még a legvastagabb csontok is teljesen elhamvadnak. A tűz általában úgy tör ki, hogy az áldozat látszólag nem érez fájdalmat, vagy legalábbis nem adja jelét.
Hihetetlen!

Nagyon sok elmélet született ennek a jelenségnek a magyarázatára, ezekből említenék meg párat.
Rátok bízom, hogy melyikben hisztek, ha esetleg elképzelhetőnek tartjátok ezt a jelenséget.

Természetfeletti magyarázat:
Ezek a tüzek a bűnösök, fanatikusok, vagy más, Isten elleni vétséget elkövető emberek megbüntetését szolgálják. Az égből lecsapó villám is egyike ezeknek a megtorlásoknak.
A vétkeseket felemésztő híres „tűzoszlop” is felfogható ebből a szemszögből.
A hirtelen fellobbanó tüzeket évszázadokon keresztül boszorkányok, vagy démonok művének tulajdonították.
 
Gyilkosság-elleplező elmélet:
Leggyakrabban egy gyilkossági ügy elkendőzését látják ezekben a jelenségekben.
Az áldozatot szerintük azért égetik el, hogy eltüntessék a gyilkosság vagy lopás bizonyítékát, bár ennek az elméletnek ellentmondanak az égési maradványok.

Faggyú-elmélet:
E feltevés David Gee, angol professzor nevéhez fűződik, szerinte az emberen égő ruhák elpárologtatják a szervezetben lévő vizet (az emberi test 70%-a víz), és az így visszamaradó faggyúhoz hasonló, zsíros anyag tovább táplálja tüzet és a textília, (mint gyertyában a kanóc) segítségével éghet el a test jelentős része.
A különösen rövid idő alatt elégő áldozatok eseteire nem ad magyarázatot ez a tetszetős elmélet.

Alkohol:
Ezen elmélet szerint az áldozatok idült alkoholisták voltak, a testükben valamilyen háztartási tűztől (gyertyától, vagy gyufától) meggyulladt a nagy mennyiségű alkohol.
Ennek a feltételezésnek a gyenge pontját a gyerekek és azok az emberek képezik, akik sosem ittak.
 
Erős huzat:
Eszerint a meggyulladó személyben a kéményből, vagy nyílászárókon beáramló huzat erősíti fel a test égését, ezért lesz olyan pusztító erejű, hogy még a csontokat is elhamvasztja.
Ezt az elméletet az olyan esetek döntik meg, ahol a jelenség zárt, szigetelt szobában történt.
 
Az emberi üzemanyagcella elmélete:
John Heymer, egykori angol tűzoltó nevéhez fűződik, aki lehetségesnek tartotta, hogy a testben egy eddig ismeretlen kémiai reakció jön létre, amely a szervezetben található vizet szétbontja oxigénre és hidrogénre.
Ha a hidrogén lángra kap, gyorsan elemészti az oxigént és így egy láncreakciót hoz létre, ahogy sejtről sejtre továbbterjed.
Mindez pedig olyan gyorsan történik, hogy az égő test környezete nem sérül meg.

Gázos elmélet:
Dr. Joyce Nelson állatoknál figyelte meg, hogy mire képes az emésztőrendszerben képződő metán, amennyiben nem sikerül szabad utat törnie magának a szervezetből.
Ha ez a gáz veszélyesen felhalmozódik kérődző állatok szervezetében, az állatorvosnak kell néha megcsapolnia - egy bemetszéssel.
Az emberből a szellentés során távozó metán köztudottan erősen éghető anyag, el lehet képzelni, mi történik, ha valamilyen módon lángra kap (ezt elkerülendő, ne tartsuk vissza...).

Psziché hő elmélet:
Keleti tanítások szerint élő jógik képesek rá, hogy uralják testük hő mechanizmusait.
Képesek órákon át ülni a hóban mindenféle védőruha nélkül, sőt, képesek annyi hőt termelni, hogy megolvasztják maguk alatt a havat.
Ha a keleti jógik és különböző harcművészek képesek radikális módon csökkenteni vagy növelni testhőmérsékletüket a tudatuk segítségével, akkor kell lennie egyfajta hőszabályzó központnak az emberi szervezetben.
Elképzelhető, hogy a test hőszabályzó központjában valami tönkremegy.

Elektromagnetizmus:
Néhány olyan elméleti is létezik, mely szerint az öngyulladást valamilyen elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzás okozza, vagyis lehetséges, hogy az elektromos mezőknek közük van ezekhez az esetekhez.

Nukleáris hasadás elmélet:
A testet összetartó életerő néha „meghibásodhat”, és ezáltal elkezdhet hőt termelni, mint egy atomerőmű, amely a maghasadásból nyeri energiáját.
Lehetséges, hogy a testben is egy ilyen, persze kisebb mértékű reakció játszódik le az öngyulladáskor.
 
Dimenziós defekt:
Az elmélet lehetségesnek tartja, hogy más térdimenziók érintkezésbe lépnek a mienkkel.
Ennek az egymásba csúszásnak a következménye lehet a nagy mennyiségű hő átadása.
Ha pedig ez az érintkezés véletlenül egy személyen belül jön létre, az illető valószínűleg azonnal elég.
Ez az elmélet arra is magyarázatot ad, hogy miért nem ég meg semmi az áldozat közelében.
A dimenziók ütközése azonban nem ad magyarázatot az ismétlődő öngyulladásokra, mint amilyen - állítólag - Rahul esete is.

Matematikai magyarázat:
Egy 1994-es cikkben dr. A. M. Davie kifejti, hogy szerinte a jelenség kapcsolatban áll a geofizikai hatásokkal.
Katonai térképek alapján tanulmányozta Skóciában az elmúlt évtizedek során bekövetkezett tüzek helyszíneit.
Elmélete szerint létezik egy képlet, amellyel a spontán emberi öngyulladások helyszíneit akár előre is lehetne jelezni. Azt állítja, hogy ezzel a technikával más gyúlékony helyek (raktárak, gyárak, farmok) spontán gyulladásait is meg lehet jósolni.
 
Egy 1990-es újságcikk tovább bonyolítja a rejtélyt. Egy négyéves kínai kisfiú teste több helyen is égni kezdett.
Nagymamája először arra lett figyelmes, hogy füstöl a nadrágja, majd egy nagy folt égett át a kisfiú több réteg ruháján.
Ötven perccel azután, hogy beértek a kórházba, a gyerek újra füstölni kezdett. A következő két órában a gyerek négyszer lobbant lángra minden külső ok nélkül.
Az újságban megszólaltatott orvosok szerint a fiú teste olyan volt, mintha erős elektromos áram haladt volna át rajta.

3 megjegyzés:

  1. Hm... nagyon érdekes írás.
    :)
    Nem is tudom. Annyi érdekes és egyben hihetetlen betegség és furcsaság van az emberi génekben, hogy talán erre is lesz valamilyen megalapozott orvosi magyarázat. Vagy nem...
    :)

    VálaszTörlés
  2. Letezik, tanultunk is rola. Talalkoztam olyan jogival is a maditaciok tanulasa soran, aki uralta a testenek a homersekletet (meg a szivvereset is lassitani tudta, elkepeszto volt!)
    Tilmirnek van igaza, a tudosok mar eszleltek es tudjak, hogy mitol alakul ki, itt most nem fejtem ki, hosszura nyulna es mar amugy is rengeteget irtal, szuper iras!
    Elvileg a Nasa finanszirozta anno a kutatasokat es az csak kulon jol jon nekik, hogy masok nem hiszik el es kacsanak tartjak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, erről a szívverés lassításról én is hallottam már. Egyébként az is érdekes, hogy alkalmazkodik a szív pl. a versenysporthoz.

      Törlés