Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. február 18., hétfő

Családi pótlék és egyebek

Én most egy speciális esetre térnék csak ki, mert az gondolom, hogy mások is járhatnak ebben a cipőben...
KATT!
Az tiszta sor, ha az egész család együtt és egyszerre költözik. Ebben az esetben otthon le kell mondani a családi ellátásokat, és kint igényelni.
Én megnéztem a Magyar Államkincstár honlapját, hát számomra nem túl világosak az ottani információk.
De az említett esetben aránylag egyszerűen megoldható ez, be kell menni az illetékes irodába, vagy az internetről letölteni a szükséges nyomtatványokat.
 
Előfordulhat, hogy eleinte csak az apa dolgozik külföldön, az anyuka a gyerekekkel otthon marad addig, amíg a körülmények nem rendeződnek.
Ekkor 2 lehetőség van:
1)
Lemondjuk otthon az ellátásokat, és kint igényeljük.
Ez látszólag egyszerű, de ha például az anyuka még Gyesen van, akkor nem javaslom!
Ugyanis ekkor a Gyest is elveszik.
 
2)
Jobban teszi az ember ilyenkor, ha megtartja otthon a családi pótlékot, a különbözetet igényli kint az apuka.
Ehhez is van formanyomtatvány, amit az internetről is le lehet tölteni, illetve a MÁK irodáiban is beszerezhető.
Ezt az anyuka munkahelyén is hitelesíttetni kell, szóval időigényes.
A svájci hatóságok azt mondják, hogy a magyaroknak kell indítani, az otthoniak az ellenkezőjét :-)
Ha ezt igényli az ember, akkor a család automatikusan átkerül a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályára, ami Budapesten van.
Ettől nem kell megijedni, csak azt rögzítik, hogy az apa külföldön dolgozik, más káros következménye nincs.
Mi régóta ide tartozunk, azóta az ügyintézés sokkal rugalmasabb :-)
E-mailben mindent el lehet intézni, gyorsan!
Arról is meg lehet őket győzni, hogy kezdjék ők az intézkedést, mert a svájciak így kérik!
Ha a papírok elindulnak, akkor már a 2 hatóság teszi a dolgát, egy idő után megkapjuk kint a különbözetet visszamenőleg is!
 
Nekünk most egy igazolás kellett az otthon kapott családi pótlékról, amit  e-mailben kértem, és rövid idő alatt meg is kaptam szintén elektronikus úton...csak ki kell nyomtatnom.
 
 

20 megjegyzés:

  1. 3. variáció : Otthon is felveszi valaki és itt is kapja.
    :)

    VálaszTörlés
  2. Csaladi potlekot svajcban csak akkor kaphatsz ha ott elnek a gyerekek,ha apa kint dolgozik a svajci munkaltatonak kell szolni es ad egy formanyomtatvanyt,igy kulonbozetet kaphat./termeszetesen az osszes bekert dokumentumot svajci nemetre kell forditani/
    Jo lenne ha leirnad reszletesen hogy hogy csinaltad mert ha emailba mukodik akkor kivancsi vagyok ra hogy hogyan.Mi megkerdeztuk a Makot emailben, elkuldtek svajcba./is/azzal a jelszoval hogy ez nem az o dolguk...
    Szoval kivancsi vagyok hogy csinaltad mert engem is erdekelne...meg sokan masokat is asszem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi otthonról indítottuk el a dolgot, elküldtük a MÁK-nak a formanyomtatványt. Előtte a munkahelyemen hitelesítették, adtak jövedelem igazolást (ha jól emlékszem az is kellett), ezeket csatoltuk, illetve volt olyan rész, amit a nyomtatványon kellett kitölteni a munkáltatónak.
      Ezután írták a MÁK-tól, hogy ezt Svájcból kell elindítani. Egyébként ezt nem kell fordítani, mert ez nemzetközi nyomtatvány. Mi semmit sem fordíttatunk!
      Itt kerültünk át a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályára, akikkel e-mailben megegyeztünk, hogy ők indítsák el, így is lehet, csak hosszadalmasabb.
      Végül elküldték Svájcnak, aztán már ők egyezkedtek, majd egyszer jött a papír a genfi hivataltól, hogy utalják a különbözetet visszamenőleg is.
      Kértek a magyarok a kinti biztosítótól is egy nyomtatványt, amit a biztosító nekünk küldött el, azt levélben elküldtük Magyarországra. Majd később szintén e-mailben kértünk igazolást az utána folyósított összegről már a Nemz. Kapcs. Osztályától, ezt náluk lehet angol nyelven is, ezt itt Genfben elfogadták (de lehet, hogy németül is kiállítják, franciául nem akarták). Ezt a férjem bevitte az itteni hivatalnak (kinyomtattuk az e-mailben kapott igazolást), jött a következő különbözet. Idén már automatikusan küldte az otthoni hivatal az itteninek az igazolást, semmit nem kellett csinálnunk, mert megkaptuk a genfiektől, hogy megérkezett az igazolás, utalnak.
      Az első mondatod nem felel meg a valóságnak, ha az apa Svájcban dolgozik, akkor jogosult a családi pótlékra akkor is, ha a gyerekek Magyarországon élnek. Ez biztos, mert eleinte mi is ott éltünk, mégis kaptuk a különbözetet. Igen, ha nem erőszakoskodsz a hivatallal, akkor elküldenek Svájcba :-) A normál MÁK-os irodákban szerintem fogalmuk sincs, hogy mit kell/lehet csinálni, de ha Pestre kerültök, utána ott már képben vannak. Persze ott is inkább Svájcba küldenének először, de meg lehet őket győzni, hogy ők indítsák a folyamatot :-)

      Törlés
  3. Sziasztok!
    Pont a Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya küldött el Svájcba. Pesthez tartozom, vagyis itt a vidéki tájékozatlanság nem jöhet szóba. Hivatkoztam arra az egyezményre, aminek pont ők adták meg a nevét, hogy aszerint a magyar szervnek továbbítani kell Svájcba az igényt, de az ügyintéző közölte írásban, hogy ezt ők nem csinálják. Ezek szerint kitartóbbnak kell lenni. és rááldozni 1 nap szabit.
    Nagyon hasznos volt, amit írtatok, köszönöm!
    Üdv.,
    V.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Először nekünk sem akarták megcsinálni, de végül elkészült...

      Törlés
  4. Hali
    A teljes svajci csaladi potlekrol beszeltem,ahhoz ott kell eljenek a gyerekek svajcban,utana irtam hogy kulonbozetet kaphat ha nem laknak kinnt a gyerekek.
    A csaladi potlek kero lapon irja /a svajci munkaltatotol kapott/hogy a csatolt dokumentumokat svajci nemetre forditva kerik.
    Mindegy,a lenyeg hogy "csak" emailben nem mukodik.
    Egyebkent a forditast a magyarok vegzik, azert fogadtak el ,mert magyarorszagon intezted es ezt ok megcsinaljak.Ha svajcba intezed ott neked kell lefordittatni.
    Mar csak azt nem tudom milyen meset kell beadni a maknak hogy ok csinaljanak valamit?
    /Mondjuk 50 chf?/
    Azert Koszi

    VálaszTörlés
  5. Hátha itt kapok választ!
    Én Magyrországon kaptam gyest és csp-t, mert ott szültem. Férjem 2-3 hónapos szerződéseket kapott Svájcban, és arra az időre a MÁK nem utalt nekem semmit, hanem Svájcban kellett igényelni. Erre az időre, akkor az én gyesem hopp elveszett és csak csp-t kapunk kintről? Akkor mi a Kinderzulage és az Unterhaltszulage?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a kapott információk alapján nehéz tanácsot adni.
      Ha kicsit pontosítanád, akkor könnyebb lenne :-)
      2 dologra tudok így tippelni, de mindkét esetben kellett volna határozatot kapni arról, hogy nem kapod a Gyedet/Gyest. Rákérdeztél a MÁK-nál, hogy miért nem kaptál pénzt???
      Az első eset, hogy ezekre a 2-3 hónapokra lemondtad a családi pótlékot, hogy a férjed kint tudja igényelni. Ha így van, akkor ez nagy hiba volt! Ugyanis akkor vele együtt elveszik a Gyedet/Gyest is, ez szabály, bár nem értem, hogy erre miért nem figyelmeztettek a hivatalban, ha így volt.
      A másik, hogy bejelentetted, hogy külföldre mentek, bár ez a kevésbé valószínű, ugyanis ebben az esetben a Gyedet meg kellett volna kapnod, a Gyest viszont nem.
      Az utolsó kérdésedre nem tudom a választ, nem beszélek németül, így nem értem :-)
      Ha pontosítod az információkat, akkor talán én is pontosabb választ tudok adni!
      Hol éltek, Magyarországon vagy külföldön? Bejelentetted-e, ha külföldön? Kérted-e a családi pótlék szüneteltetését a kérdéses időszakokra? Jelezted-e a hivatalnak, hogy nem kaptál pénzt? stb.

      Törlés
  6. Sziasztok!!Mi tavaly nyáron igényeltük meg Svájctól a családi pótlékot és máig nem kaptunk egy fillért se :(Én már 2 hónapja nem kapom itthonról se! Nem tudom hová tudnánk fordulni, vajon hol akadt el a tudomány?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát szerintem Svájcban abba a hivatalba kell menni, ahová a papírokat beadtátok, és meg kell kérdezni, hogy mi a helyzet. Illetve a magyar oldalon a nemzetközi kapcsolatok osztályának kellene írni e-mailt, hogy intézkednek-e az ügyben. Én mindkettőt elindítanám, ha mi nem kaptunk volna semmit ilyen hosszú ideig.

      Törlés
  7. Sziasztok! A férjem kinn dolgozik Svájcban,én itthon vagyok a 3 gyermekemmel Magyarországon.Idén januárban kezdtem el intézni a családi pótlék különbözetet.A múlthéten kaptam meg a választ a MÁK-tól,hogy április 30.-tól nem kapok itthonról semmit,az összes papíromat áthelyezték Svájcba és ott kell igényelni a családi pótlékot.Én főállású anyaként(GYET) voltam itthon,azt is elvették!Amikor én elkezdtem intézni,akkor én a különbözetre tartottam igényt.Itt most azt olvasom,hogy a teljes családi,csak akkor jár ,ha a gyermek-ek is kinn élnek Svájcban.Akkor engem félre tájékoztattak?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Mi ugyanebben a cipőben járunk,ráadásul 2 tartósan beteg gyerekkel.Mindent elvettek és nem kapunk semmit,sehonnan.Megírnád hogy alakultak a dolgok nálatok?
      Előre is köszönöm!

      Törlés
  8. Hibát követtél el, ha lemondtad az egész családi pótlékot, mert akkor mindent elvesznek! De erről fel kellett volna világosítani a MÁK-nak!!!
    Ha csak a különbözetet akartad igényelni, erről adtál be papírt, akkor ők hibáztak!
    Ha otthon éltek, akkor neked jár a családi pótlék, és a másik járulék is, a különbözetet pedig igényelheti a férjed kint. Ne hagyd magad!!! Ha csak a különbözet igénylésével kapcsolatban adtál be papírt, akkor korrigálniuk kell ezt a döntést. Nézd meg a papírokat, amit beadtál, illetve kérdezz, reklamálj a MÁK-nál. Elvileg már ti is a Nemzetközi Kapcsolatok Osztályához tartoztok, ott azért nagyjából képben vannak az ügyintézők is.

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok! Kellene nekem egy link ahonnan letölthetö a svájci családi pótlék igénylö! De csak a különbözethez kellene hogy a gyesem megmardjon!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Otthonról kell indítanod tudomásom szerint (mi onnan indítottuk). A hivatal majd felveszi a svájciakkal a kapcsolatot. Én nem tudom, hogy Svájcból indítva, hogyan lehet ezt kérni. Gondolom ugyanaz a nyomtatvány száma, ami Magyarországon, hiszen ezek nemzetközi nyomtatványok. Én nem tudom most kikeresni, de a MÁK honlapján megtalálod.

      Törlés
    2. Kedves Gilda!
      Nagyon hasznos információkat írtál, viszont azt megkérdezhetem, hogy találom meg a MÁK formanyomtatványt? Hiába keresem...
      Előre is köszönöm a választ.

      Törlés
    3. Most éppen nem jut eszembe a száma, de megkeresem. Régen volt :-( A szám gondolom nem változott, csak én felejtettem el. De pontosan melyik esetre kell, a különbözetre?

      Törlés
  10. Sziasztok!
    Remélem valaki meg olvassa az oldalt!
    Olyan gonddal fordulnèk hozzàtok ,hogy a gyermekem s én Magyarban lakunk, az "apja" Svájcban él dolgozik!
    Ő kapja meg a baba után járó pénzt azt hiszem a családi pótlék magyarul.
    Még semmit sem kapott mert szerintem nem intézett eddig semmit!
    Visszamenőleg is jár annyit tudok.
    Viszont a baba s én hazaköltöztünk , de ott is bevagyunk jelentve lakcimmel s a biztosításunk is meg van még!
    A pénz amit az "apa"kap nem igen fog nekünk belőle küldeni mert megmondta hogy adósságaira költi ami nem kevés. De viszont kijelenteni nem akar minket! Ha kijelent akkor is megkaphatja azt a pénzt vagy akkor már nem!?
    Én itthon nem kapok semmilyen pénzt még!
    De ő meg nem törődik a gyerekkel!
    A gyereknek már csak a tajszám van vissza itthon!
    Remélem nem írtam túl össze vissza . Csak tisztán akarok látni s én nem akarok a törvénnyel ütközni!
    Válaszokat előre is köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igen még itt vagyunk :-)
      Az elsődleges kérdés, hogy neked van-e otthon bejelentett munkád. Ugyanis a törvények szerint, az a fél veheti fel a családi pótlékot, aki dolgozik és abban az országban, ahol dolgozik... Ebből a szempontból teljesen lényegtelen, hogy a gyermek hol él.
      Azt mondjuk nem értem, hogy miért jó az apának, hogy ti ott be vagytok jelentve, mert a kinti biztosításotok összege magasabb, mint az a családi pótlék, amit az apa felvehet. De ha gondolod, írj privátban és úgy folytassuk .... a személyes dolgoknak nem biztos, hogy ki kellene kerülni a nyilvánosság elé.

      Törlés