Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2015. november 11., szerda

Házunk tája

Örvendetes hírt olvastam otthonról, egészen pontosan Kaposvárról...
KATT!

"Kaposvár egy büszke, sikeres és zöldebb korszakba lépett" - ez olvasható a város honlapján.
Hogy miért?
40 darab, vadonatúj, gázüzemű autóbuszt adtak át, ezekre cserélik a régi, lestrapált járműveket.


A belvárosban fel is vonultak az új buszok, így ünnepélyes keretek között adták át őket, a város lakói megcsodálhatták őket.

Úgy tudom, hogy kezdetnek 2 buszt helyeztek forgalomba még a nyáron, az egyik zöld, a másik bordó színű volt...
Eredetileg 3 szín szerepelt a tervekben: sárga, zöld és bordó, de az első szavazásnál a sárga szín alaposan lemaradt, így maradt a két utóbbi a lehetséges kivitelezések között.
Ismét szavazni lehetett, és a jelek szerint a városlakóknak a bordó szín tetszett a legjobban, így a 40 buszt már ebben a színben rendelték meg.
A beruházás közel 4 milliárd forintot igényelt.
Idézet következik:
"Kedden Kaposvár belvárosa bordóba öltözött, mivel harminchárom busz sorakozott fel a Kossuth téren és a sétálóutcán. Szita Károly, Kaposvár polgármestere elmondta, hogy az, ami Kaposváron történik várostörténeti pillanat, s már nem a felzárkózásról szól. Mi, kaposváriak ma már vagyunk annyira erősek, hogy ne irigykedve figyeljük a nálunk gazdagabb városok lehetőségekkel teli életét, hanem élére is álljunk bizonyos kezdeményezéseknek. Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési államtitkára is részt vett az átadó ünnepségen, és gratulált a kaposváriaknak az új buszokhoz, valamint megtudhattuk tőle, hogy Magyarországon még nem történt olyan, hogy egy város a helyi közösségi közlekedést ellátó teljes buszflottáját egy időben meg tudta volna újítani. Az új buszok üzembe helyezése a személyszállításhoz szükséges engedélyek beszerzése és egyéb hitelesítési eljárások lezárulta után, november 16-tól kezdődően, fokozatosan történik. Jó volt látni, hogy milyen sok kaposvári tartja fontosnak az új buszok átadását, örülök, hogy ilyen szép új buszokkal közlekedhetünk a jövőben Kaposváron."


Külön kiemelendő ez a terv is, ami még tovább csökkentheti az üzemanyagköltséget:
"Ezek a buszok sűrített földgázzal működnek, de mi itt nem állunk meg. Tárgyalunk az ország egyetlen cukorgyárával, ugyanis azt szeretnénk elérni, hogy répaszeletből előállított biogázzal tudjuk majd tankolni a járműveket - hangsúlyozta a polgármester. "
Hogy ez miért valósítható meg könnyen?


2008 óta Magyarország egyetlen működő cukorgyára Kaposváron van, 2007-ben pedig a korszerű biogázüzem is megépült.


Még én is dolgoztam ebben a gyárban anno pár hónapot, amikor a tanulmányaim engedték, a laborban, pépkezelő beosztásban...
Zárójelben jegyzem meg, hogy a környékén abban az időben nem szerettem volna lakni a bűz miatt, de lehet, hogy azóta ez is csökkent.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése