Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. június 4., kedd

Paella

Ma ismét főzni voltam..
Hogy mit? Hát kattints és megtudod :-)

Természetesen salátával kezdtünk. Nem volt benne semmi különleges, 2 féle saláta, kis paradicsom díszítésnak és öntet.
Ettől függetlenül nagyon finomra sikerült, talán a churrys szósz miatt.
 
A főétel a paella volt, ami az egyik leghíresebb spanyol étel, de a mi szakácsnőnk bolíviai volt.
Ettem már többször a spanyol nyaralásaink alatt, de ez sokkal jobban ízlett...
Azt el kell mondani, hogy nem egy olcsó étel, kis mennyiségben pedig nem is érdemes nekiállni, annyira macerás elkészíteni.
Az előkészületek a konyhában zajlottak, de a főzés kint szabadtűzön volt, aminek külön jó a hangulata.
Talán ez a recept hasonlít a mienkre a legjobban:
 
  • 400 g rizs (előre olajon megpirítva)
  • 250 g tintahal  (karikákra vágott)
  • 250 g szépia (tintahal - kockákra vágott)
  • 12 db kagyló héjával (van aki kanálként használja a héját)
  • 8 db garnélarák
  • 4 db homár
  • 2 db fokhagyma (apróra vágva)
  • 8 ek zúzott paradicsom
  • 1,5 l halleves
  • 8 ek olívaolaj
  • 1 kk sáfrány
  • De a mienkben még volt pár dolog:
    • pritamin paprika csíkokban (előre megpárolva)
    • zöldbab (előre megpárolva)
    • zöldborsó (előre megpárolva)
    • csirke (előfőzve)
    • kolbász karikákban (elősütve)
    • a tálaláskor negyed citromok voltak az asztalra készítve
    Ebben a receptben, amit találtam azt írják, hogy a tenger gyümölcseit is előre pároljuk egy kicsit, de a mi szakácsnőnk ezt nem tette.
    Egyébként ezek fagyasztottak voltak, csak felolvasztotta őket.
    Miután mindent előkészítettünk, akkor kivittük az udvarra az összes hozzávalót és a nagy paellába szórtuk, ugyanis az edénynek ugyanaz a neve, mint az ételnek.
    Beleszórtuk a hozzávalókat.
    Párolt zöldségek, csirke, tintahal, kolbász...erre jött a rizs, itt szórta meg sáfránnyal, majd jöttek a kagylók, a rákok és a homárok.
    Ezt leöntötte a hallevessel (kockából készült lé), majd főztük kb fél órát, de lehet, hogy volt 45 perc is...:-)
    Keverni nem szabad!
    Ez lett az eredmény! Ez az eredeti kép, nem az internetről másoltam:-)


    Van aki a kagyló héjával ette, van aki villával...
    Ezt az írást beteszem a gluténmentes receptek közé is, hiszen, ha a kolbásznál figyelünk, akkor annak tekinthető.

    Desszertnek gyümölcssaláta volt, vanília fagyival és egy habcsókkal a tetején.
    Erről már nem tudtam képet készíteni, sőt mi a fiammal csak fagyi nélkül ettük,mert sietnünk kellett az iskolába.
    Nagyon-nagyon jól laktunk, mint említettem a Spanyolországban készített paella meg sem közelítette ezt, bár lehet, hogy ennek az az oka, hogy a szállodában ettük, nem utcai árusnál.


    2 megjegyzés:

    1. A paella nálunk is menő, a párom egyik kedvence. Mi egyébként is sok tengeri herkentyűt eszünk. Sok recept létezik, én is variálom, attól függően, hogy mi van itthon. A lényege a sáfrány, ettől lesz gyönyörű színe.
      Kedvet is kaptam hozzá.
      :)

      VálaszTörlés
    2. Azon kívül, hogy rettenetesen finom, az tetszik benne, hogy olyan "mindent bele" étel :-)
      Ami éppen otthon van, azt teszel bele, ahogy írtad is.
      Azt olvastam létezik Spanyolországban az a fajtája is, ami tengeri herkentyűk nélkül készül csirke vagy nyúl húsból.
      Ha jól belegondolok ilyesmit szoktam otthon készíteni Wokban...

      VálaszTörlés