Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. június 11., kedd

Mekkora különbségek!

A Határátkelőn megjelent egy írás Tilmirtől a svájci barátságokról, emberi kapcsolatokról.
Szerintem jól összeszedte a dolgokat, de persze voltak akik a kommentekben kiemelték, hogy a francia részen másképpen mennek a dolgok.
Mi már Tilmirrel ezt többször megbeszéltük...:-)
Nekem nagyon tetszett ez az írás, nem tudom összehasonlítani az ottani és itteni életet, mert én városban élek, Tilmir falun, de gratulálok, jól sikerült!
A kommenteknél figyeltem fel egy hozzászólásra a bölcsödéről, óvodáról, iskoláról a német részen, arra döbbentem rá, hogy ez bizony teljesen más, mint itt, így erről érdemes pár sorban megemlékezni!
KATT!
Érkezett egy érdekes hozzászólás Iréntől (lent láthatjátok), ami szerint jó nagy baromságokat írtam és általánosítok...
Természetesen én Genfet ismerem, a többi kantont a francia nyelvű részen, illetve külön-külön a városokat, falvakat nem! Viszont az itteni információkért felelősséget vállalok, hiszen a saját tapasztalataimat írtam le!
Sajnos Irén nem fejtette ki, hogy pontosan mire gondol :-)
Biztosan lehetnek különbségek, amiket sajnos nektek kell felderíteni!
Bár, ha Irén vállalja, hogy végigjárja az összes várost, falut a francia nyelvű részen, akkor tud nektek ebben segítséget nyújtani...sajnos nekem erre nincs időm és energiám sem!
Itt most kifejezem sajnálatomat, hogy Irén nem osztotta meg velünk a birtokában lévő tapasztalatokat! Hasznos információkhoz juthattunk volna...
Viszont most megkeresem az írásomban az általánosításokat, és javítom...ezzel ne legyen probléma!
Pirossal fogom ezt is jelezni, ahogyan már korábban is jeleztem pirossal a téves információimat a magánóvodákkal kapcsolatban (bár ott nem csak "köpködést", hanem konkrét kiegészítéseket kaptam...ott könnyebb dolgom volt!) Ezeket már sokszor megköszöntem, de most is megteszem!
Így egy kicsit szétszórt lett ez az írás :-)
Kedves Irén! Nem nagyon találtam általánosítást! :-) Akkor miről is beszélünk?
Én már ezekről a dolgokról részletesen írtam régebben, most az eltéréseket emelem ki!
Bölcsöde
Genfben nincs ilyen intézmény, egyben van az óvodával, ahol 4 csoport van: bébik, kicsik, közepesek és nagyok a koruktól és fejlettségüktől függően.
Persze ez csak elnevezés kérdése :-)
Például az én fiam a kora szerint a középső csoportba tartozna, de a fejlettsége miatt a nagyokhoz tették.
Pár hetes kortól 4 éves korig lehetnek itt a gyerekek, a bére a szülők fizetésétől függ.
Mi 20 munkanappal számolva 21,5 CHF-ot fizetünk naponta a teljes ellátásra, ennek az összegnek később lesz jelentősége! Természetesen vannak, akik többet fizetnek...
Reggel 7-től este 6-ig lehet ott a gyerek és négyszer kap enni...de lehet választani félnapos ellátást is étkezéssel vagy anélkül.
Van egy speciális ellátás is 2 éves kortól, de ott csak vagy délelőtt, vagy délután lehetnek a gyerekek és nincs étkezés. A mi óvodánkban helyet kapott ez a csoport is, de általában külön épületben vannak.
Ennek a díját sajnos nem ismerem.
Egyéb városokban, falvakban a francia részen ajánlatos előre érdeklődni a pontos információkért!
Illetve itt vannak a magánóvodák is, ahol szintén nincs étkezés, illetve csak délelőtt vagy délután lehet ott a gyerek. Az áruk? A határ a csillagos ég!
Nagyon ritkán megengedik, hogy egész nap ott legyen a szemünk fénye, de ebédelni akkor is haza kell vinni.
Ezt a kijelentésemet utólag javítanom kell, mert megtudtam, hogy léteznek olyan magánóvodák is, ahol egész nap ott lehet a gyerek, van szintén napi 4 étkezés és fejlesztő foglalkozások is vannak.
Tehát ugyanúgy működnek, mint az államiak, csak többet kell fizetni :-(
Köszönöm a kiegészítést!
Genfben is van olyan lehetőség, hogy olyan hölgyeknél legyen a gyerek napközben, akik több gyerekre vigyáznak a saját otthonukban. Ezt az ellátást a város felügyeli, elég drága (nem ismerem a konkrét árat), és nehéz oda bejutni. Általában nem eszik ott a gyerek, de vannak helyek, ahol ezt is lehet igényelni.
 
A német részen 3 hónapos kortól mehetnek a gyerekek a bölcsödébe, de szerintem itt is megfelelőbb kifejezés lenne erre az intézményre az óvoda, ha az életkorokat nézzük.
A komment írója azt írta, hogy 10 éves korig, erre rá is kérdeztem, hogy "ez nem elírás?" :-)
A válasz az volt, hogy nem, de hogy miért arra majd az óvodánál, iskolánál térek ki!
Most jön az igazán lényeges eltérés, ugyanis a német részen a komment írója szerint a legkisebb összeg, amit fizetni kell 85 CHF...(aztán 95, majd 110 CHF)
Sokallom!
Mivel tudomásom szerint bölcsödében (óvodában) dolgozik, így valószínűleg ez igaz is :-(
Ott ez a bölcsöde 6:45-től 18:15-ig van nyitva, természetesen itt étkezést is lehet igényelni.
Gondolom ott is vannak magánbölcsödék, illetve van arra is lehetőség, hogy házaknál felügyeljék, étkeztessék a gyerekeket.

Óvoda
A genfi helyzetről már leírtam, a szükséges információkat az előbb.
A 4-6 éves korosztály itt iskolába jár, így róluk majd a következő részben szólok.

A német részen 4 éves kortól működik, de 5 éves kortól kötelező. Ezt itt a francia részen iskola előkészítőnek nevezték, már az iskola épületében működött.
De 2 éve itt bevezették, hogy 4 éves kortól kötelező iskolába járni, így ez itt megszűnt.
A német részen 7:55-től 11:20-ig vannak foglalkozások, illetve hetente egyszer délután 13:30-tól 15-ig.
Nincs étkezés és nincs napközi!
Viszont van egy lehetőség, hogy reggel a bölcsödében kezd a gyerek, oda megy vissza ebédelni, illetve délután oda érkezik vissza...gondolom jó pénzért!
Például ezért írta a kommentelő, hogy 10 éves korig van bölcsi :-)

Iskola
Genfben 8-tól 11:30-ig, illetve 13:30-tól 16 óráig tart, de szerdán nincs tanítás a kicsiknek.
Idén vezették be, hogy 11 vagy 12 éves kortól (nem tudom biztosan) már szerda délelőtt is mennek iskolába.
Természetesen ingyenes.
Lehet az iskolában ebédelni (természetesen pénzért), illetve van gyermekmegőrzés ebédszünetben és 4 óra után csekély összegért.
Na ezt tényleg nem tudom, sőt nem tudhatom, hogy Svájc francia nyelvű részein egy eldugott faluban mi a helyzet! De nem is áll szándékomban kideríteni :-(

A német részen az iskola időbeosztása hasonló az óvodáéhoz, csak hetente 2-3 alkalommal délután is van tanítás, időnként 16 illetve 17 óráig.
Viszont itt sincs étkeztetés és gyermekmegőrzés!
Hasonlóan az óvodásokhoz, indulhatnak a bölcsiből iskolába, ehetnek ott, illetve oda mehetnek a délutáni tanítás után.
Tehát ezért van 10 éves korig bölcsi :-)

Számomra hihetetlen, hogy ugyanabban az országban élünk, mégis óriási különbségek vannak az oktatás felépítésében, a nyújtott szolgáltatásokban és az árakban!
Az olasz részről semmi információm nincs sajnos.
Számomra az itteni (genfi) felépítés logikusabbnak tűnik, könnyebb a szülőknek óvodába, iskolába hordani a gyereket, és a jelek szerint kisebb fizetéseknél olcsóbb.
Sőt úgy érzem, hogy az itteni rendszerrel az anyukáknak nagyobb esélyük van dolgozni bébiszitter segítsége nélkül is.





 
 

16 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Karina! Az írás a svájci oktatásról szólt, ezért természetesen Svájc francia nyelvű részeit értettem alatta! :-)
      A francia oktatásról én nem sokat tudok, ez a te területed!
      Hát a bölcsi 10 éves korig...
      Ez számomra is enyhén szólva nem jó megfogalmazás, de próbáltam ragaszkodni a kommentben leírtakhoz. Gondolom azt értette a hölgy ezen, hogy ugyanabban az épületben nem csak 4 éves korig foglalkoznak a gyerekekkel, hanem 10 éves korig oda járnak enni, illetve ott van gyermekmegőrző funkció ebédszünetben, illetve délután.
      Igen a pénz! Azt gondolom, hogy itt Genfben tényleg kis összegekért az iskolában ellátják ezeket a funkciókat, a német részen viszont fizetheted azt az igen magas összeget...
      Nem beszélve arról, hogy egy csomó helyet felszabadítottak az óvodában Svájc francia nyelvű részein azzal, hogy 4 éves kortól már az iskolában vannak a gyerekek, és ott is elérhető áron megoldható az egész napos felügyelet.
      Arról nem szólt a komment, hogy ki kíséri a gyerekeket az iskola/óvoda épületéből a bölcsöde épületébe, pedig ez is egy jó kérdés.
      Nekem pedig meggyőződésem, hogy itt Genfben is remek az oktatás,az iskolarendszer átalakítása (ami 2 éve volt) is célszerű volt! Kedvez a gyerekeknek és kedvez a szülőknek is!

      Törlés
    2. Valamiért az előzőnél a válasz helyett a törlésre léptem, aztán bebolondult a rendszerem itt és törölte is, pedig nem akartam.

      Igen, ez a francia részes volt kicsit érthetetlen nekem.

      A bölcsis megoldásnál nekem az is fura, hogy miért kell a nagyobb gyerekeknek a kicsik közé vegyülni? Egyiknek sem tesz jót...a kicsik tanulják épp a rendszert, a nagyok pedig már tudják a kiskapuit is...szóval, szerintem nem jó megoldás. Fura épp Svájctól...

      Törlés
    3. Hát fogalmam sincs! Ez a német részen van, én is csak annyit tudok róla, amit a kommentben olvastam :-)

      Törlés
  2. Számomra is meglepő, hogy a csecsemő és a 2 éves együtt van.
    :(
    Nem beszélve arról, hogy a színvonal a béka segge alatt van.
    Ezt értsétek a higiéniától elkezdve mindenre.
    És mindez jó sok pénzért.
    :(

    VálaszTörlés
  3. Megosztottam ennek az írásnak a linkjét egy fórumon, ahol kellemes társalgás alakult ki a témáról. Az érintettek engedélyével idézek pár hozzászólást (név nélkül), mert sok értékes információt tartalmaznak.
    Íme az első:
    "Nálunk a fiam magánbölcsiben, a lányom államiban van itt Genfben. Mind a kettőt szeretjük masért, de a magánban jóval több a foglalkozás és a "személyre szabott program". Lehet, hogy kivétel, de nálunk pont így van."
    Ugyanaz a hölgy írta ezt is:
    "Nekem genfi tapasztalatom van mind a magán mind az állami bölcsiben. A magánbölcsiben is 3 étkezés van nálunk, és többet van nyitva mind az állami (nincs nyári/téli, stb szünet, csak a hivatalos ünnepnapokon van zárva). Amit én láttam nagy különbségnek, az az, hogy a mi magánbölcsinkben sokkal szigorúbb napirend van (minden nap adott időben vannak a foglalkozások, a kinti játék, stb) és adott időben van alvás, míg az államiban igény szerinti alvás van és a fogalkozások időpontja is változó."
    Sőt ez is hasznos tőle:
    "Még annyit, hátha valaki épp bölcsit keres, hogy a magánbölcsi, az a Svéd Iskola Meyrinben. Van francia-angol nyelvű csoportjuk is, ahova 1 éves kortól lehet írtani a gyerekeket. Náluk nem hosszu a várolista. (Azt nem állitom, hogy a gyerek nem fog svédul is megtanulni...)
    Az ára az életkortól függ. 1-2 évig ha jól emlékszem 2500CHF+255CHFkaja, 2-3 2150+255. 3 felett nem tudom, de egyre olcsóbb az életkor növekedésével. Reggel 8-kor nyit és 18.30-ig van nyitva. Van egy 300 CHF regisztrácios díj a jelentkezéskor."

    VálaszTörlés
  4. Egy másik hozzászóló:
    "Ez a téma érdekes is és hasznos is. Tök érdekes olvasni, hogy kinek milyen tapasztalata volt. Állami bölcsit kapni nem lehetetlen! Nekünk sikerült. A kislányomat, aki augusztus végen lesz 1 éves, felvették a bölcsibe Onex-ban. Tavaly áprilisban, azaz úgy a 4. hónapban, iratkoztunk fel a listára. A beiratkozás időpontját, ami mindig április elején van, pont lecsúsztuk, de még így sem álltunk ezek szerint rosszul. Két hónapja még a 24-ek voltunk és semmivel nem kecsegtettek. Onex egy jó község, mert nem áll rosszul bölcsihelyekkel (3 bölcsi van). Azt a tanácsot baromságnak tartottam, hogy "zaklatni kell a bölcsit a helyért", mert ha nincs hely hát nincs, úgy sem vesznek előbbre. Előbb nem is akartam volna, hogy bölcsibe járjon, hiszen még most is szoptatom egyszer napközben (ezt pont ebben a hónapban akarom kiiktatni), na meg kora reggel es lefekvés előtt. Így is, amikor megnéztem a bölcsit, kicsit összeszorult a szivem, dehát ez van. Szerintem, ő ezt is sokkal lazábban veszi majd, mint én."
    Mások nem jelezték, hogy idézhetem őket, így ezt most még nem teszem meg az engedélyük nélkül.

    VálaszTörlés
  5. Jó sok baromság lett összehordva a francia részröl! Föleg az általánosítás a legjobb! Jobb lenne inkább nem csak kantononként hanem városok és falvakként végig menni, hogy mi merre meddig mert ez így egy jó nagy hülyeség!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Irén! Köszönöm, hogy benéztél a blogomra, és véleményezted az írásomat.
      Én sajnos nem fogom az általad javasoltakat megtenni, mert csak Genfet ismerem...
      De csak rajta! Nyiss egy blogot, járd körbe a francia rész összes városát és faluját és sorold fel, hogy "mi merre meddig"!
      Jó munkát!
      Ha nincs kedved a saját bloggal bajlódni, akkor én is szívesen közzéteszem :-)

      Törlés
    2. Irén! Kíváncsian várom a kiegészítéseidet, amiket már előre megköszönök!

      Törlés
    3. Kifejtenéd bővebben mi a marhaság és mi az általánosítás?
      Miért nem írod meg, hogy van a te településeden? Biztosan nagyon érdekes lenne összehasonlítani.
      Előre is köszönjük.
      Megjegyzem, akik Svájcból/ról írunk mindig kiemeljük, hogy a saját tapasztalatainkat osztjuk meg, nem szentírás, amit lepötyögünk.
      Sokaknak ez is nagy segítség.

      Aki egy kicsit is ismerik Svájcot tudják, hogy a kantonoknak, azon belül a Gemeindéknek igen nagy az önrendelkezési joguk, ezért is a sok eltérés.

      Törlés
  6. Az említett fórumon újabb hozzászóló engedélyezte a közzétételt, hát itt van:
    "Be kell iratkozni ahogy megtudod, hogy babát vársz, amúgy semmi esélyed az állami bölcsihez (így se túl sok), ha nem, marad a magánbölcsi ami a mi esetünkben 120chf/nap.Szinte nem érdemes az anyukának dolgozni.
    A mi bölcsinkben is vannak foglalkozások, igaz én államiban nem vagyok tapasztalt."

    VálaszTörlés
  7. És egy újabb:
    "A mi kislányunk is magánbölcsibe jár, nagyon sok foglalkozást tartanak nekik az óvónénik, és egyáltalán nem gyerekmegőrző jellege van. És egész nap ott lehetnek a gyerekek, kapnak reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát.
    Lehet, hogy kantononként ez is változó, mi Vaud-ban élünk, és az általam ismert magánbölcsik mindegyike hasonló rendszerben működik mint, amit leírtam.
    Még az jutott eszembe, hogy a maman-de-jour rendszert is próbáltuk anno, és azért az jóval olcsóbb mint a magánovi, 7-8 chf óránként, és itt Vaudban kajával együtt "mérik"."

    VálaszTörlés
  8. Hű, Gilda, gratulálok, nagyon sok most már az infó, jól összeszedted és mindenkinek nagyon-nagyon hasznos!

    Szeptemberben én is jobban ismerem majd a francia részt és írok majd róla. Mindenesetre ez a posztod hiánypótló és nagyon örülök, hogy megírtad!

    VálaszTörlés
  9. Mi itt élünk a Francia - Svájci határon Genfhez igen közel. A lányom 4 éves és az iskola előkészítőbe jár (idén januárban kezdte akkor még nem töltötte be a 4-et és egyáltalán nem beszéli a nyelvet). Reggel 8:20-8:45-ig kell odaérni és 11:30-ra kell értük menni.( van lehetőség benti étkezésre is, de mi hazajárunk, így arról nem tudok sokat) 13:30-ra kell visszavinni és utána 16:30-ig tart a foglalkozás.
    Én ennyit tudok egyenlőre az itteni rendszerről biztosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor gondolom, hogy Franciaországban van ez az iskola előkészítő. Vagy tévedek? Bár hasonló a genfihez, de tudtommal itt már nincs előkészítő.
      Viszont, ha Genfben van, akkor érdekelnének további részletek is, ha nem gond neked!
      Ugyanis most jutott eszembe, hogy a házunkban is lakik egy család (kanadaiak), és az ő gyerekük is jár valami hasonlóba...
      Így lehet, hogy ezt a lehetőséget kihagytam az írásomból :-)

      Törlés