A problémám az, hogy Genfben nincs egyelőre sütőm, ezért mindenképpen géppel süthető kenyeret kell készítenem.
Az interneten csak sütőben elkészíthető kenyereket találtam, de az a recept a kenyérsütő gépben katasztrofális eredményre vezetett.
Egy öszvér módszert választottam, mert azt tapasztaltam, hogy a gép nem keveri össze rendesen az alapanyagokat.
Ennek több oka is van.
Az egyik, hogy kisebb mennyiségből készítem, mint a hagyományos kenyeret, a másik pedig a liszt...
Ezért először külön összekevertem az anyagokat.
Hozzávalók:
320 ml víz
300 g kukoricaliszt
30 g amaránt
10 g olaj
1 teáskanál só
15 g élesztő
A tészta természetesen lazább, puhább, mint a hagyományos kenyértészta.
De azt tapasztaltam, hogy keveréskor leválik az edényoldaláról.
Kb. így néz ki:
A kenyérsütő gépet jobb híján lapátok nélkül elindítottam gyorsprogramon, 1 óra 20 perces program.
13 perc múlva megáll a keverés, ekkor beleöntöttem a masszát.
Elég könnyen kijött az edényből.
Utána elindult a kelesztés, ez az én gépemen 27 percig tart.
Én ilyenkor mindig letakarom egy konyharuhával a gépet, hogy ne szökjön a meleg!
Akkor kezdené a sütést, de nálam a gyors program csak közepes héjszínt engedélyez, viszont én jobban szeretem világosan. Így nem lesz olyan kemény a héja.
Ezért ilyenkor a rendes kenyérnél is le szoktam állítani a programot, és csak sütésre állítom, világos héjszínre 40 percre.
Most is ezt tettem, és vártam:-)
Aztán kivettem a kenyeret, rácson hűtöttem.
Íme az eredmény:
Igen a tészta lapos maradt, de ez nem meglepő, mert hiányzik a sikér...
Viszont nagyon finom, puha lett:-)
Szóval eddig ez a legjobb recept!
Szia Gilda,
VálaszTörlésSzuperül hangzik.
Élesztőmentes, gépben süthető kenyér receptet nem tudsz véletlenül?
Gondolva az élesztő allergiásokra is, mint pl. én. :-)
Köszi,
Petra
Hát ez sem jó:-(
TörlésNem irigyellek téged sem.
Még most tanulom ezeket a dolgokat, keresgetek, próbálkozok:-)
A napokban láttam valahol élesztő nélküli kenyérreceptet, azt hiszem szódabikarbónával. Vagy az is tilos?
Keresgetem, kb. tudom, hogy milyen oldalakon láttam.
Én a terhességem alatt csináltam grillsütőben lepényeket sütőporral, só nélkül teljes kiőrlésű lisztből, mert nekem akkor se sót, se cukrot nem volt szabad enni.
Az egyszerű csak vizet, sütőport és lisztet gyúrtam össze, rálapogattam a grilllapra és sütöttem úgy, hogy felemeltem a tetőt (de az is vízszintesen volt, tehát felülről is melegített). Szépen megemelkedett és finom is volt. Arányokat nem tudok, csak úgy kb. csináltam.