Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. április 29., kedd

Alkoholecet

Elnézést kérek azoktól, akiket nem érint a gluténmentes étkezés, de van egy kérdésem ezzel kapcsolatban.
Abban reménykedek, hogy valaki az olvasók közül tud rá válaszolni...
KATT!

Azt gondolná az ember, hogy az ecetben aztán biztosan nincs glutén, így azokban a termékekben sem, amikhez adalékként felhasználják, mint például a mustárhoz.
Eddig ebben a hitben éltem...
Viszont most vettünk egy üveg dijon-i mustárt, amiben alkoholecet van. Magyarországon csak ennyit írnak rá, itt viszont azt is, hogy ez az alkohol rozsból készült (ami glutént tartalmaz).
Sajnos a terméken nem tüntetik fel az allergén információkat, így nem lehet tudni, hogy van-e benne glutén vagy sem.
Érdeklődtem GM fórumokon, ahol senki sem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy ezt eheti-e a fiam.
Sőt még azt is írták, hogy alkoholecetről még nem is hallottak.
Így elkezdtem keresgélni, és számomra is meglepő dolgokat találtam:
"A szeszből készült ecet leggyakrabban hígított pálinkából készül, ez vagy cukorrépából, vagy burgonyából, vagy gabonából készült pálinkából erjesztik.
Ez az egyik leggyakrabban készített ecet, az élelmiszerboltok, mint 5 %-os asztali vagy ételecetként árusítják."
Aha!
Ismerjük mi az alkoholeceteket, csak a flakonon azt látjuk, hogy "asztali ecet" vagy "ételecet".
Eddig rendben is lenne a dolog, már tudom...
De!
Mi garantálja, hogy nem rozsból erjesztették, ha csak annyit írnak rá, hogy alkoholecet???
A másik kérdésem, hogy az erjesztés után is megmarad a rozs gluténtartalma, vagy sem?
Azaz eheti-e a gyerek vagy sem?

Nem könnyű gluténmentesen étkezni, hiszen olyan ételekben is lehet glutén, amire nem is gondolnánk.
Mi szerencsére almaecetet használunk, így maga az ecet-probléma nem érint bennünket.
De mustárt rendszeresen veszünk, eddig nem is gondoltuk, hogy az "alkoholecet" összetevőtől is félnünk kell.
Ha valaki tud ebben a kérdésben valamit, ami segít, akkor kérem, hogy írjon!



2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Máskor is jártam már erre, örülök, hogy jól nyaraltatok, de tudod, én jobban szeretek olvasni, mint írni.
    A fenti problémádat kérdezd meg Szendi Gábortól szengab(kukac)tenyek-tevhitek.hu
    Adok egy linket az oldalához:
    http://www.tenyek-tevhitek.hu/
    Sok érdekeset fogsz találni rajta, főleg ha az oldal keresőjébe beírod, hogy 'glutén'.
    Gábor igen elfoglalt, nem biztos, hogy gyorsan válaszol, de a bal oldalon, a könyveinek felsorolása alatt találsz egy gombot 'Blogom' felirattal. Sok okos, jószándékú ember jár oda megbeszélni az aktuális kérdéseket, biztosan fog neked válaszolni valaki.
    Remélem, tudtam segíteni.

    Krisztina

    VálaszTörlés