Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2015. október 2., péntek

Szülői értekezlet - 5P

Azt hiszem érdemes pár szót írni erről, hiszen sokunknak lesz itt iskolás a gyermeke.
KATT!

Hangsúlyozom, hogy nem biztos, hogy általános a tapasztalatom, valószínűleg Svájc német nyelvterületén másképp is lehet, de azt sem tartom kizártnak, hogy Genfen belül is vannak különbségek.
Tehát a mi iskolánkban este fél 8-kor kezdődött, először az aulában egy közös értekezlet volt, ahol minden szülő, minden tanár, illetve az iskola egyéb dolgozói is jelen voltak.
Az új igazgatónő bemutatkozásával kezdődött. Itt egy igazgatóhoz több iskola is tartozik, ő inkább az adminisztrációs feladatokat látja el, de van egy megbízott helyettes, aki az iskola tanára.
Hangsúlyozták, hogy a problémákkal először a gyermekünk tanárához forduljunk, esetlegesen az igazgatóhelyetteshez. Ha így is maradnak kételyek, akkor természetesen az igazgatót is fel lehet keresni, de tőle előzetesen időpontot kell kérni, mert az irodája másik iskolában van.
Bemutatkozott pár szóval minden tanár, minden dolgozó, majd a szülők kérdéseket tehettek fel, amik gyakorlatilag a rollerek és a napközi témakörére korlátozódtak.
Tilos az iskolába bevinni a rollert, viszont mégis engedélyezik, mert kinti tárolásnál nagyobb az esélye, hogy eltűnjenek, bár az iskola épületében nem lehet rajtuk gurulni.
Ennek a szülők többsége örült, bár voltak ellenvélemények is (jogosan), hiszen pár gyerek az udvaron és az épületben is száguldozik a rollerjével, ezzel veszélyeztetik a társaikat.
Miután a kérdéseknek vége volt, minden szülő átment a gyermeke osztályába, ahol ahhoz a padhoz ülhetett le, ahol a gyerek ül napközben. Ki van téve a nevük, így a tanárnő is könnyebben látta, hogy ki kinek a szülője.
A nagyobbik fiam osztályában a szülők részvétele 100 %-os volt, azaz mindenki kíváncsi volt arra, hogy mi történik az iskolában.
Egy kis asztalon ropogtatni valók, üdítők voltak kitéve, itt egy kötetlen beszélgetéssel kezdődött a szűkebb szülői értekezlet.
Utána a tanárnő részletesen elmagyarázta, hogy milyen tantárgyak vannak, mik a követelmények. Ezért érdemes olyan ember kíséretében menni egy ilyen rendezvényre, aki jól beszél franciául, ha esetleg mi még nem tudunk elég jól.
Én nagyjából mindent megértettem, jegyzeteltem is több oldalt, hogy el ne felejtsem.
Miután ennek vége volt, akkor itt is a szülői kérdések jöttek, és már este fél 11 volt...
Utána még lementem a kisebbik gyerek tanító nénijéhez, de vele kb 10 perc alatt végeztünk, hiszen 2P-ben még nincsenek tantárgyak.
Talán érdekes lehet, hogy mit is tanulnak, hány órában.
5P-ben heti 32 órájuk van, délelőttönként 4, délutánonként (szerda kivételével) 3.
A főbb tantárgyak:
 - francia nyelv: heti 10 óra
 - matematika: heti 7 óra (itt megjegyzem, hogy csak délelőtti időpontokban és közülük 1 óra csoportbontásban vagy felzárkóztatás, vagy szakkör szükség szerint)
 - német : heti 3 óra
 - testnevelés: heti 3 óra
 - házi feladat ellenőrző óra: heti 1 óra

Maradt ugye 8 óra, ami eloszlik a következők között:
 - földrajz és történelem: heti 2 óra (még nem lexikális tudást kérnek)
 - zene: heti 1 óra
 - művészetek: heti 2 óra
 - tudományok: heti 2 óra
 - osztályfőnöki óra: heti 1 óra

Az órák felosztása és a szünetek a képen láthatóak:
Amint látjátok az ebédszüneten kívül (2 óra) van még 2 szünet, az egyik délelőtt 9.35-9.55 (20 perc), a másik délután 15.00-15.15 (15 perc).


 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése