Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. augusztus 31., vasárnap

Ideiglenes külföldi élet kontra végleges letelepedés

Igaz, hogy írtam már róla itt, de akkor csak az utóbbit taglaltam!
KATT!

Viszont ma olvastam egy jó cikket, ahol érthetően leírják, hogy mi is a helyzet ennél a kérdésnél.
Érdemes elolvasni, átgondolni a lehetőségeinket!
Mivel a jogszabályok folyamatosan változnak, így érthető, hogy a fejekben káosz van (az enyémben is)...
A lényeg:
2014. március elseje óta a magyar állampolgárok nem tudják bejelenteni, hogy ideiglenesen külföldön tartózkodnak munkavállalás vagy tanulás céljából vagy egyéb okokból.
Ha ezt nem tekintik véglegesnek, akkor nincs bejelentési kötelezettségük, de ez csak a lakhelyre vonatkozik, vagyis nem kötelező kijelentkezni a magyar lakcímről az Okmányirodában, így a személyi igazolványukat, lakcímkártyájukat is megtarthatják.
Viszont ezt a tényt jelezni kell az OEP-nél, mert ha ezt elmulasztjuk, akkor a NAV követelni fogja a jelenleg 6 600 forintos egészségügyi szolgáltatási járulékot.
Továbbá még akkor is kell adóbevallást benyújtani, ha Magyarországon nem szereztünk jövedelmet, és a kinti jövedelmünk után az adott országban adózunk, egészen addig, amíg rendelkezünk Magyarországon érvényes, bejelentett állandó vagy ideiglenes lakcímmel.
Ne felejtsük el  a NAV-nak is elküldeni a megfelelő nyomtatványt, amin jelezzük, hogy kint élünk, mert nem elég az OEP felé benyújtott nyomtatvány!
Ha van tanköteles gyermekünk, akkor az ő ügyeit is rendeznünk kell, mert esetleg ennek elmulasztása esetén számíthatunk a Gyámhatóság megkeresésére. Nekik az iskolák, óvodák, védőnők, esetleg a helyi önkormányzatok jelenthetik, hogy a tanköteles gyerek dolgai nincsenek rendben...
Ezért írtam az előző bejegyzésemben, hogy erre a 4 dologra figyelni kell.
Viszont, amennyiben a végleges letelepedés mellett döntünk, akkor csak az Okmányirodába kell menni, ott megtenni a bejelentésünket, a többi helyen már nem lesz dolgunk.
Ebben az esetben vonják be a személyi igazolványt, illetve kapunk új lakcímkártyát, ezután az útlevelünkkel tudjuk magunkat igazolni.
Természetesen ez a folyamat visszafordítható, bármikor bejelenthetjük hazatérési szándékunkat.
Mi ezt az utóbbi megoldást választottuk.
Hogy miért?
- egyszerűbb az ügyintézés menete (csak 1 hivatalhoz kell menni)
- nem kell az OEP-el, NAV-al, Gyámhatósággal foglalkoznunk, sőt nem kell a hazai 0 forintos jövedelmünkről adóbevallást benyújtani (ennek a végrehajtása eléggé nehézkes, ha külföldön élsz)
- bármikor visszajelentkezhetünk Magyarországra, ha esetleg újra ott szeretnénk élni, csak az a fontos, hogy ne felejtsük el az útlevelünket hosszabbíttatni, ha lejárna
- de a legfontosabb érv, hogy jelenleg nem tartjuk elképzelhetőnek a hazaköltözést.

Vannak persze indokok, amik miatt más családok most még inkább az első esetet választják, vagy esetleg azt sem...
A külföldre költözéssel megszűnhetnek olyan családi ellátások, amiket kapunk, például családi pótlék, Gyes, Gyed, stb., amik hivatalosan csak addig járnak, amíg életvitelszerűen Magyarországon lakunk.
A javaslatom: minden család gondolja át a lehetőségeket, és döntsön a saját helyzetüknek megfelelően!




7 megjegyzés:

  1. Köszi szépen! Már alig várom, hogy tudjak annyira franciául, hogy el tudjam olvasni. :-)
    Voltam egy idegenvezetésen a nyelvtanfolyammal, ott is nagyon sok érdekes dolgot tudtam meg Genf történetéről.

    VálaszTörlés
  2. Chere Gilda, je suis certain que vous apprendrez tres vite a bien vous débrouiller en francais... en l`occurrence en genevois (je plaisante). Tachez seulement a ne pas suivre mon exemple en oubliant les finesses de la langue hongroise et veillez surtout a ce que vos enfants connaissent bien aussi leur langue maternelle. Vous savez peut-etre que le bilinguisme rend l`esprit particulierement agile et créatif, surtout lorsqu`il s`agit de deux langues aussi extraordinaires et différents que le francais et le hongrois.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos most még csak nagyjából értem, elő kell majd vennem hozzá a szótárat :-) Majd reagálok is rá utána :-)

      Törlés
  3. Egy dolog továbbra sem egyértelmű. Szerintem adóbevallást nem kell csinálni, ugyanis az SZJA bevallás kitöltési útmutatójának első bekezdése valahogy így szól: adóbevallásra kötelezett az, aki a tárgyévet megelőző évben keresőtevékenységet folytatott. Kvázi, ha egy kanyi fillért sem kereset, akkor nem kell kitölteni azt. Én hat éve nem adtam be, és nem reklamáltak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a cikk szerint kell...
      Neked már nincs otthoni lakcímed, talán ezért nem reklamáltak, de nem tudom. Én eddig szorgalmas töltögettem, de remélem ezután már nem kell.
      Ebben a részében még nincs tapasztalatom, a cikkre hagyatkoztam, ami friss információkat tartalmaz elvileg. Ha majd a saját tapasztalatom ennek ellentmond, akkor megint korrigálok :-)

      Törlés
    2. Ne érts félre, nem téged bíráltalak.
      :)
      Csupán én a másik oldal információját ismerem.
      Az a gond, hogy nem vág egybe a kettő, és próbálja kitalálni az ember, hogy akkor most melyik is a jó megoldás...
      :(((

      Törlés
    3. Nem értettelek félre, tudom, hogy ezek a dolgok képlékenyek és azt tapasztalom, hogy senki sem tudja igazán az igazat :-)
      Mivel ahány ember, annyi tapasztalat, ami sokszor nem vág egybe a cikkben írtakkal. Most is azt lehet mondani, hogy ügyintézőtől függ :-(

      Törlés