Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. július 14., hétfő

Ki a hibás?

A mai bejegyzésem talán arra a következtetésre vezethet, hogy felidegesítettek, pedig nem!
KATT!

A különböző fórumokon olvasgathatok a beszélgetések között, amik időnként nagyon meglepnek. De mielőtt a témára térnék, hozok 2 példát:
1) Ha egy középiskolás kettest kap a matek érettségi dolgozatára, akkor a "szemét tanár adott kettest" vagy ő írta meg ezt a dolgozatot úgy, hogy csak elégségesre értékelhető?
Aki nem tudná, központi feladatsorok vannak, amit sem a tanárok, sem a tanulók nem ismernek előre. Szigorú javítási útmutató szabályozza, hogy mire lehet pontot adni, ettől a javító tanár nem térhet el semmilyen körülmények között, ezt az érettségi elnöke is ellenőrzi.
Az elért pontszám alapján kell egy szabályozott ponthatár alapján meghatározni a jegyet!
Szóval? Kapta a gyerek a kettest vagy csak ennyit tudott elérni?
2) Ha én előre megfontolt szándékkal felszállok egy buszra, sem jegyet, sem bérletet nem veszek, így akarok utazni, akkor az ellenőr lesz a rossz, akibe éppen belefutok és megbüntet?

A napokban talán sűrűbben látok a fórumokon olyan bejegyzéseket, ahol mindenki hibás, csak éppen az adott személy nem...
Szerintem tudomásul kell venni, hogy Magyarországon (és más országokban is) vannak törvények! Ezeket be kell tartani, akár egyetértünk velük, akár nem!
A téma örök, és gyakorlatilag azt látom, hogy a fejekben sem lesz kisebb a káosz.
Ha külföldre költözünk, akkor kell-e ezt jelenteni, ha igen, akkor kinek, és milyen következményekkel jár, ha ezt nem tesszük meg?
Ami nem változott: egyes emberek szerint mindenképpen a hivatalok hibásak, csak le akarják húzni őket pénzzel, azt viszont már gyorsan elfelejtik, hogy ők milyen törvényi kötelességüknek nem tettek eleget a büntetésről szóló levél megérkezése előtt...

Amennyiben külföldre költözöl, más EU-s (vagy az EU-val egyezményt kötő) országban kötsz biztosítást, akkor ezt be kell jelentened a OEP-nek, mert csak a tényleges lakóhelyed szerinti országban lehetsz biztosítva, de 2 EU-s országban semmiképpen sem!
Ha ezt "elfelejted", akkor nem kell azon csodálkozni, ha akár évekkel később megkeresnek, hogy miért nem fizettél otthon TB-t.
Ezt egy formanyomtatványon lehet megtenni, ami az internetről is letölthető. Nem kell személyesen bevinni, postázhatod is. Szükség lesz a kinti biztosító igazolására, amit tőlük akár e-mailben is lehet kérni. Ennyi... Ne kérjétek, hogy keresgéljem a nyomtatvány pontos nevét, én is csak a Google-t tudnám segítségül hívni!
Ez egyébként nem magyar sajátosság! A svájciak is bejelentik, ha másik országba költöznek, mert ha ezt nem teszik meg, akkor kötelező betegbiztosítást fizetniük Svájban!

Az adóhatóságnak, NAV-nak is jelezned kell egy nyomtatványon, hogy ezentúl külföldön élsz, ott dolgozol, ott adózol, ez a dokumentum szintén letölthető a netről.
Szintén elég postáznod, nem kell személyesen bemenned a hivatalba. Ha nem teszed meg, akkor természetesen nem kell csodálkozni, ha keresnek mondjuk a következő évben az adóbevallások idején...

A káoszt talán az okozza, hogy régebben volt ideiglenes és állandó kijelentkezés Magyarországról, de előbbit megszüntették, de ez nem azt jelenti, hogy nem kell ezekben az esetekben ezt jelezni a megfelelő helyeken!
Az Okmányirodában lehet bejelenteni a külföldre költözés tényét, amikor is a személyi igazolványt bevonják, a lakcímkártyát pedig kicserélik, jelzik rajta, hogy már nem Magyarország a tényleges tartózkodási helyed. Ehhez is ki kell tölteni egy nyomtatványt, de ha jól tudom, akkor ezt csak személyesen lehet intézni.
Célszerű a későbbi problémák elkerülése érdekében az, hogy a család minden tagjának legyen érvényes útlevele!
Elvileg gyerekek esetében már megszűnt a gyámhatósági engedély is, de erről konkrét tapasztalatom még nincs.

Már vicces volt számomra az említett fórumokon a következő indok, amiért nem jelentkezett ki a lakcíméről  valaki: azért nem tette, mert személyi és lakcímkártya hiányában nem tudna az otthoni bankban intézkedni.
Most miért kell félrevezetni a népet?
Gondolom minden otthoni bankban érvényes, hogy egy meghatározott irattal bankszámlát nyitsz, ha intézkedni akarsz, akkor ezt kell bemutatni (kivétel, ha a bankkártyáddal automatából veszel ki pénzt). 
Ha ez az irat lejárt, vagy ellopták, vagy bevonták, akkor látszólag tényleg nincs mit tenni, de az nem igaz!
Egy igen egyszerű azonosítás során (bediktálod a személyes adataidat at ügyintézőnek) bejegyeztetheted a személyi helyett az útleveledet, aztán azzal újra intézhetsz bármit.

Azt hiszem már unalmas, de azt tapasztalom, hogy érdemes újra emlékeztetni mindenkit!
Ha még vannak magyar irataid, akkor otthon jelentkezz be az Ügyfélkapura. Ezt csak személyesen lehet megtenni, de ingyenes.
Sok dolgot elintézhetsz gyorsabban, olcsóbban, mint a Konzulátus által, vagy esetleges hazautazással!
A jogosítvány nem úti okmány, határátlépésre nem használható, csak belföldön igazolhatjuk vele magunkat.
Vicces, de le kell írnom, ha lejárt, akkor ne vezess, időben hosszabbítsd meg!
Én lejárt személyivel, útlevéllel sem indulnék útnak, de vannak bátor emberek...



2 megjegyzés:

  1. Mindenben igazad van, egy dologban egészítenélek ki.
    Sajnos, a banki ügyintézéshez (még egy számlacsomag módosítás is) kell a személyi/útlevél és a lakcímkártya.
    Ezek nélkül nem megy, vagy az ügyintéző követ el szabálytalanságot. Egy kiskapu van, a telefonos ügyintézés. Ebben az esetben valóban a személyes adatok bediktálása után intézik az aktuális ügyeket.
    A számla megszüntetése csak személyesen lehetséges, a fenti doksikkal.
    Kicsit róka fogta csuka.
    De!
    Ha valaki végleg megy el, nem hiszem, hogy kell bankszámla.
    Vagy nem kell leadni a papírokat (nem kötelező).
    Van harmadik megoldás: egy családtag/ismerős/barát nyit egy számlát.
    :)
    Mindenre van megoldás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát akkor az én bankomban az ügyintéző folyamatosan szabálytalanságot követ el, mert az útlevelemhez sosem kéri a lakcímkártyát. :-)
      Mondjuk, ha az okmányirodában valaki kijelentkezik, a lakcímkártyája akkor is megmarad, csak kicsit módosul, de igazad van, ha már véglegesen kint akarunk élni (vagy legalábbis hosszú ideig), akkor jól megvagyunk magyar bankszámla nélkül is.
      Kifelejtettem, hogy valóban lehet a bankok többségénél telefonon és interneten is ügyeket intézni, ha olyan csomagot választunk. Én is telefonon keresztül tiltattam le a bankkártyámat, amikor ellopták.

      Törlés