Hát itt van egy amit én Elzászban ettem először, ahol nagy hagyománya van a mézeskalácsnak.
KATT!
Nem egészen olyan, mint amit otthon a falusi vásárokon lehetett venni, mert a tésztája lazább, de nagyon finom!
Én már próbáltam otthon készíteni kenyérsütőgépben, a hozzá kapott recept alapján, de az eredmény katasztrófa lett :-)
Gyakorlatilag úgy kellett kikanalazni az üstből, de az íze az legalább jó volt...bár vendégeket nem lehetett volna megkínálni vele.
Gyakran veszünk, mert a gyerekek is szeretik, bár a nagyobbik fiamnak most nélkülözni kell, mert búzalisztből készül, de a nyáron ki fogom fejleszteni a GM változatot is!
Most arról jutott eszembe, hogy a kisebbik fiamék az oviban sütöttek, rögtön el is kértem a receptet.
Ha a gyerekek el tudják készíteni kis segítséggel, akkor talán a második már nekem is sikerülni fog, de azt már sütőben fogom sütni :-)
Kicsit itt visszatérnék Elzászhoz, mert ott található egy múzeum is, amit sajnos nem látogattunk meg, amikor ott jártunk.
Azon a környéken én sok mindent nagyon szeretek, ide tartozik az építészete is...elvarázsolnak ezek az épületek:-)
Volt ott egy ilyen stílusban épült házunk, amit sajnos el kellett adnunk, de a mai napig bánja az egész család.
Sokat voltunk ott, Genftől nincs is olyan messze.
Sőt ebbe a boltba is szívesen bekuttantanék :-)
Az interneten rengeteg recept található, én most azt teszem közzé, amit a gyerekek az oviban használtak.
Hozzávalók:
200 g liszt
200 g méz (folyós)
20 g barna cukor
10 cl tejszín vagy tej (esetleg víz)
1 zacskó sütőpor
1 vaníliás cukor
fél kanál "4 fűszer" keverék (őrölt)
fél kanál ánizs (őrölt)
Összekeverjük a hozzávalókat, kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, majd 170 fokon sütjük 1 óráig.
Az elkészítés egyszerű :-)
Ezt a "4 fűszer" keveréket otthon nem lehet kapni, ezért én külön megvettem őket, majd összekevertem.
Bioboltban kis zacskókban lehet kapni ezeket az alapanyagokat őrölt változatban is.
- fahéj
- szegfűszeg
- gyömbér
- szerecsendió
Hozzáteszem, hogy rengeteg recept található az interneten, mások az arányok, van amelyikben tojás is van, esetleg egy csipet só, sőt a sütési idő és hőfok is különbözik :-(
Én legközelebb ezzel fogok próbálkozni, aztán majd meglátjuk az eredményt...
Én még nem ettem ilyet, és még nem is láttam!
VálaszTörlésBár, elképzelhető, hogy másnak néztem...:)
Most kezdtem aktívabban vásárolni Dominak az új boulangerie-ben és olyan péksütikkel találkozom, amikről még nem is hallottam...a diéta miatt én most nem kóstolom még meg őket, de Domcsi nagy rajongó!;)Majd megpróbálom megjegyezni a nevüket.:)
Hát akkor kóstold majd meg, itt is lehet kapni. Mi bio változatot szoktunk venni, de van rendes is.
TörlésA kekszeknél keresd :-)