Egyébként most olvastam, hogy Genfben is lehet kürtőskalácsot kapni:-)
Egy Erdélyből származó lánytól a következő helyeken lehet vásárolni:
- csütörtök délután: a coppet-i piacon
- szombat délelőtt: a nyon-i piacon
- vasárnap délelőtt: a Plainpalais-n
- szombat délelőtt: a nyon-i piacon
- vasárnap délelőtt: a Plainpalais-n
Ez mondjuk biztos az igazi, de házilag is elkészíthető!
Hozzávalók 4 főre:
Tészta:
- 250 ml langyos tej
- 2 db felvert tojás
- 80 g olvasztott vaj/margarin
- 500 g liszt (Schar B lisztet ajánlanak hozzá és 1/6-od rész rostot)
- csipet só
- 3 ek porcukor
- 20 g friss élesztő
- 20-22 db habroló forma (sörösdoboz is megteszi)
- napraforgó olaj (vagy egyéb olaj)
- fahéj/kakaó/dió ízlés szerint
- cukor
- Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- A lisztet, a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat/margarint, a felvert tojásokat és a felfutatott élesztőt összegyúrjuk/dagasztjuk.
Amikor már a tészta elválik az edény falától, és a kezünkhöz sem ragad, akkor meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk kelni 30 percet. - Amíg kel a tészta, a habroló formákat/sörösdobozokat betekerjük alufóliával (könnyebb lehúzni róla a tésztát, amikor megsült).
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és szétsodorjuk 0,5 cm vastagra, és 3 cm széles csíkokat vágunk belőle.
Erősen rátekerjük a formára úgy, hogy érintsék egymást (nem kell fednie). - A feltekert mini kürtőskalácsokat megkenjük olajjal, és megforgatjuk fahéjas cukorban/cukros kakaóban/cukros dióban (ki mit szeretne, vagy csak símán kristálycukorban).
- Kiolajozott tepsibe rakjuk a kalácsokat. Előmelegített sütőbe tesszük sülni.
- Amikor megsült, még melegen lehúzkáljuk a formáról, és ha szükséges, és szeretnénk még egyszer megforgathatjuk a szóratban.
Ebből az adagból 20-22 db jön ki a formák nagyságától függően (nagyobb vagy kisebb).
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x35 cm
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése