Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2012. december 9., vasárnap

GM kürtőskalács

Még nem próbáltam, mert nincs hol...de a nyáron megsütöm!
Egyébként most olvastam, hogy Genfben is lehet kürtőskalácsot kapni:-)
Egy Erdélyből származó lánytól a következő helyeken lehet vásárolni:
- csütörtök délután: a coppet-i piacon
- szombat délelőtt: a nyon-i piacon
- vasárnap délelőtt: a Plainpalais-n
Ez mondjuk biztos az igazi, de házilag is elkészíthető!
 


Hozzávalók 4 főre:
Tészta:
  • 250 ml langyos tej
  • 2 db felvert tojás
  • 80 g olvasztott vaj/margarin
  • 500 g liszt (Schar B lisztet ajánlanak hozzá és 1/6-od rész rostot)
  • csipet só
  • 3 ek porcukor
  • 20 g friss élesztő
  • 20-22 db habroló forma (sörösdoboz is megteszi)
Szóráshoz:
  • napraforgó olaj (vagy egyéb olaj)
  • fahéj/kakaó/dió ízlés szerint
  • cukor
  1. Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A lisztet, a sót, a porcukrot, az olvasztott vajat/margarint, a felvert tojásokat és a felfutatott élesztőt összegyúrjuk/dagasztjuk.
    Amikor már a tészta elválik az edény falától, és a kezünkhöz sem ragad, akkor meleg helyre tesszük, letakarjuk, és hagyjuk kelni 30 percet.
  3. Amíg kel a tészta, a habroló formákat/sörösdobozokat betekerjük alufóliával (könnyebb lehúzni róla a tésztát, amikor megsült).
  4. A megkelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk, és szétsodorjuk 0,5 cm vastagra, és 3 cm széles csíkokat vágunk belőle.
    Erősen rátekerjük a formára úgy, hogy érintsék egymást (nem kell fednie).
  5. A feltekert mini kürtőskalácsokat megkenjük olajjal, és megforgatjuk fahéjas cukorban/cukros kakaóban/cukros dióban (ki mit szeretne, vagy csak símán kristálycukorban).
  6. Kiolajozott tepsibe rakjuk a kalácsokat. Előmelegített sütőbe tesszük sülni.
  7. Amikor megsült, még melegen lehúzkáljuk a formáról, és ha szükséges, és szeretnénk még egyszer megforgathatjuk a szóratban.
    Ebből az adagból 20-22 db jön ki a formák nagyságától függően (nagyobb vagy kisebb).
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 35x35 cm
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése