Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 4., csütörtök

Nyugodt szerda...

Szerdán ugye nincs iskola, így a gyerekek itthon maradnak velem.
KATT!

Úgy indult most is, mint máskor: reggeli, fogmosás, tanulás a naggyal, közben mosás.
Mire ezekkel végzünk, kezdhetem a főzni az ebédet, ami nálunk kicsit komplikált néha a speciális diéta miatt, bár általában igyekszem úgy főzni, hogy mindkét gyerek megehesse, azaz ne kelljen külön ételt készíteni nekik.
Fontos szerepe van az étkezésükben a zöldségeknek, gyümölcsöknek, hiszen a nagyobbik fiamnál külön kell figyelnem rá, hogy ezekből sokat egyen.
Most nagyon gyors ebéd volt, mert fél 3-ra születésnapra mentünk, ahová eredetileg villamossal akartunk menni, de végül gyalogoltunk, mert nagyon szép idő volt.
Közben beugrottunk a nagy Migrosba venni a nagyobbiknak egy "basane"-t, azaz tornapapucsot.
Ez a születésnap kicsit rendhagyó volt, mert a meghívón előre feltüntették, hogy senki ne vigyen ajándékot, lesz majd ott egy doboz, amibe az ajándékra szánt pénzt bele lehet dobni, de ez maximum 10 CHF lehet!
Zseniális ötlet!
Eddig is gondolkodtam azon, hogy egy-egy születésnap után a szülők mit kezdenek azzal a sok játékkal, amit a vendégek visznek, hiszen ennyi játékra nincs szüksége a gyereknek.
Ráadásul a vendégeknek is fejtörést okozott a vásárlás, hiszen általában 10-20 CHF-ért illik ajándékot venni, de ebben az árkategóriában nincs nagy választék, így a szülők kénytelenek voltak drágább dolgokat venni.
De ezzel a módszerrel ez megoldódott, nincs fejtörés a meghívottaknak, nincs probléma az ünnepeltnél, hiszen a kapott pénzből majd vesznek neki egy értékesebb, számára biztosan kedves ajándékot.
A gyerekek 3 órán keresztül voltak ott, addig én elmentem az Aldiba körülnézni.
Örömmel vettem észre, hogy nőtt a gluténmentes termékek köre, bár itt is drágák, hiszen 1 kg GM lisztért nem éppen olcsó ár az 5 CHF, a Coopban is körülbelül ennyibe kerül, sőt még Magyarországon is.
Régebben olvastam valamilyen fórumon, hogy a kint élők hiányolják a nokedli szaggatót, hát most ezt is lehet kapni az Aldiban, csak más alakú (kerek, az edényre helyezhető).
Nekem ilyen van:

 És ilyet lehet kapni:

Én a nyár végén elhoztam otthonról a sajátomat, de ha valakinek szüksége lenne rá, hát itt talál.
Aztán kis séta, majd visszamentem a gyerekekért, akik persze nem nagyon szerettek volna hazajönni, de végül sikerült elindulnunk.
Hazafelé már tényleg villamossal szerettem volna utazni, de a gyerekek ragaszkodtak a sétához.
Gondoltam, akkor lerövidítem az utat, átvágunk egy már ismert "titkos úton".
De az út felénél jött a meglepetés, építkezés miatt nem tudjuk folytatni...
Visszafordulni már nem volt érdemes, ráadásul a nagyobbik fiam ragaszkodott hozzá, hogy ő ismer egy másik utat, mert a táborból erre szoktak menni az iskolához.
Gondoltam legyen...
Az iskola mellett lakunk, így biztosan hazaérünk. Gyanús volt már az elején, hogy nem jó irányba megyünk, mert érzésem szerint az iskola éppen az ellenkező irányban van, de hagytam, hogy a fiam diktálja az utat.
Ő jó irányban ment, meg is érkeztünk a táborhoz, ami nincs éppen közel hozzánk. Büszke is volt magára, hogy odataláltunk...
De ott legalább már jártak a buszok, így onnan már azzal mentünk haza. Hát így történt, hogy 1 óráig tartott az út!
Aztán tényleg gyors fürdés, vacsora, fogmosás, és irány az ágy...

7 megjegyzés:

  1. Franciaorszagban mar szerda delelott is van iskola. A legtobben tiltakoznak ellene. Az enyemek mennek delutan a centre aéréebe. Majd elvalik mennyire faraszto a 3 eveseknek az 5 nap suli. Delutan csak 4ig vannak. Lerovidult 20 perccel a szerda miatt. En be fogom oket iratni a garderiebe un. onkenteskedni fogok delutan. Jobb mert 4 orakor hatalmas a tomeg es nekem ket gyerek utan kell szaladgalnom. A szulinapi persely egy szuper otlet. Nalunk a julius anyagi csod volt a szulinapok miatt...majd megprobalom elhinteni az itteni szuloknek, hogy svajcban ez a divat, hatha itt is bevezetodik ((-:
    Ui:
    Lesznek jo programok a J^eune Genevois alatt mert a csutortok delelottom szabad?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kegyes hazugság :-) Ez volt az első születésnap ezzel a rendszerrel, de én sem bánnám, ha bevezetnék!
      Itt is mennek szerda délelőtt suliba, de csak 5. osztálytól (az otthoni 3-nak felel meg), így mi még nem vagyunk érintettek.
      Hát igen, a délutáni dugó...a költözés után majd én is megtapasztalom.
      Nem tudok még programokat, mert nagyon nehézkesen megy mostanában a netem, de majd megnézem. Egyelőre csak azt tudom, hogy a gyerekek nem mennek iskolába :-)
      De, ha erre jársz, beugorhatsz hozzánk ... :-)

      Törlés
  2. Jók az ilyen napok, amikor nincs gond az iskolára. Nekünk sajnos már nincs.
    :)
    Írtad a GM mentes termékek árfekvését. Itt még nem nagyon néztem körül, de otthon egy kicsit igen. Hát egy horrorfilmet inkább. Elképesztő. Lehet, hogy van olcsóbb is, én visszaindulás előtt a Tescoban néztem körül. Egy 15-20 dkg kis keksz 700.- forint. A liszt 1000 forint körül volt. Nem hiszem, hogy ezt ki lehet gazdálkodni egy minimálbérből... :( Fő az egészség??? :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos az otthoni és az itteni árak nagyon összhangban vannak :-(
      De Svájcban jár az a támogatás, amiről manó írt (a következő komment). Kekszet mi sem veszünk...sütni kell!

      Törlés
  3. Az anyák az élet igazi hősei... A szóbanforgó diétát illetően (de talán ez már ismert), a velejáró költségek Svájcban elszámolhatóak: http://www.fin.be.ch/fin/fr/index/steuern/ratgeber/fragen_und_antworten/gesundheitskosten.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, azt hiszem ismerem, hiszen kapunk támogatást rá, de el is felejtettem!
      Pedig ez fontos információ! Már írtam róla szerintem pár sort, de annak nem említettem, aki az ismeretségi körömben most lett érintett.

      Törlés
  4. Ok! Nem problema ha komolyan gondolod ((-: az en sracaimnak suliba kell menni sajnos, de a parom nem dolgozik szivesen megyunk Genfbe, biztosan lesz valami.
    En is voltam otthon Magyarorszagon. Sajnos tenyleg draga az elelmiszer, es a minoseg nincs a tetofokon...a kecsketej horror aron kaphato. Szerencsere sikerult hazit szereznem valakitol. A zoldseg gyumolcs videken viszont olcsobb.

    VálaszTörlés