Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 30., kedd

Lelkemnek kedves hír!

Itthon vagyok Magyarországon, így kissé céltudatosabban nézem a hazai híreket.
KATT!

Nagyon szeretek színházba járni, nagyon szeretem a magyar színészeket, vannak köztük kimondott kedvencek is.
A Nemzet színésze megtisztelő címet egyszerre 12-en viselhetik, sajnos közülük Sztankay István és Avar István helyére újakat kellett választani, mivel ez a cím csak a halálukig szól.
A jelenlegi lista szigorúan ABC sorrendben:
Berek Kati (2000)
Gera Zoltán  (2014)
Király Levente (2006)
Máthé Erzsi (2006)
Molnár Piroska (2011)
Psota Irén (2000)
Tordy Géza (2008)
Törőcsik Mari (2000)

Igen ez csak 10...
Sztankay István és Avar István volt még nagyon megérdemelten ennek a címnek a birtokosa, de sajnos helyettük újakat kellett választani.
De mielőtt őket megnevezném, felsorolom azokat, akik már nincsenek köztünk, de szintén megérdemelten a halálukig birtokolták ezt a címet:
Agárdy Gábor
Bessenyei Ferenc
Darvas Iván
Garas Dezső
Kállai Ferenc
Komlós Juci
Lukács Margit
Raksányi Gellért
Sinkovits Imre
Zenthe Ferenc
Szabó Gyula
és sajnos már...
Avar István
Sztankay István


Az első listából nehezen választanék ki 1 embert, aki kedves a szívemnek, a 4 nagy kedvenc megint csak szigorúan ABC sorrendben Bodrogi Gyula, Haumann Péter, Molnár Piroska és Psota Irén.
A második listából viszont kapásból megmondom az első helyet én Garas Dezsőnek adom, aki a filmekben is kiemelkedően teljesített, de nagyon szerencsésnek mondhatja magát az, aki látta élőben, színházban is játszani, esetleg látott általa rendezett darabot (szerencsére nekem volt ilyen élményem is)!

Az első listában szereplő 10 művész döntött arról, hogy ki kapja meg a 2 helyet...
"A nemzet színésze címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A cím halálig szól, egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban."

De ezek a tények eddig is ismertek voltak, de most már tudjuk, hogy kik kerültek a sajnálatos módon felszabaduló 2 helyre!
Az egyik nagyon nagy kedvencem került be ebbe a csapatba...Cserhalmi György
Nem lehetne felsorolni az összes remek alakítását, de egy filmet megemlítenék, ami Sakadi Imre: Elveszett paradicsom című drámájából készült.
Hogy miért éppen ezt?
Cserhalmi György itt Zoltánt alakítja, az ő apját pedig Páger Antal, akit szintén nagyon szerettem. Sajnos ő a forgatás közben meghalt, így a filmet nélküle fejezték be....Érdemes megnézni ezt a filmet, és érdemes például itt figyelni a Mirát alakító Hegyi Barbarára is (kár, hogy vele kapcsolatban több ilyen alakítás nem jut eszembe)!
Persze sorolhatnám még Cserhalmi György érdemeit, de nem hiszem, hogy szükség lenne rá.
Itt egy kép, a testületnek pedig köszönjük, hogy őt választották!





A másik helyet Bitskey Tibor kapta, aki az Egri Csillagokban Mecskey Istvánt alakítja, talán azért nem annyira ismerős nekünk, mert inkább színházi szerepekben láthatta a közönség, illetve a filmekben nem főszerepeket játszott, de ő volt például a mesélő a Vuk című rajzfilmben.




Cserhalmi György neve még nem merült fel a korábbi szavazásokon, hiszen ő még csak 66 éves, azaz csak 4 évvel lépte túl azt a korhatárt, ami szükséges ennek a címnek a betöltéséhez, de amint előkerült rögtön nyert is!
Bitskey Tiborért pedig már többször harcoltak a pályatársak, most be is került.
Olvasgattam a híreket erről a szavazásról, és nagyon jó érzés töltött el, mert a hozzászólók részéről is csak gratulációk voltak, illetve többen kifejezték, hogy a létszámot emelni kellene, mert vannak még sokan a színészek között, akik megérdemelnék!
Bizony! Nekem is eszembe jutott pár név...
62 év felett:
Koltai Róbert
Pogány Judit
Lukáts Andor
Lórán Lenke

De én nem sorolom, nektek eszetekbe jut még valaki?









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése