Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 9., kedd

Betegbiztosítás Svájcban

Erről még nem írtam részletesen, tehát itt az ideje!
KATT!

A központi hivatal a Service de l'assurance-maladie (SAM), ami Genfben a következő címen található: Route de Frontenex 62, 1207 Genève, a telefonszámuk: 022 546 19 00
E-mail címük: sam@etat.ge.ch
A honlapjuk itt található!


Számomra ez egy furcsa hivatal, hiszen előzetes bejelentkezés nélkül nem lehet bemenni...
Viszont van egy kis iroda, ahol minden fontos dokumentum ki van téve, így ezek könnyen beszerezhetőek.
Ha valaki bejelentkezik Svájcba/Genfbe, akkor kötelező biztosítást kötnie, erre van 3 hónapja a bejelentkezéstől számítva, ha jól tudom.
Vannak biztosítók, akik kérik visszamenőleg is a díjat, ha nem rögtön a bejelentkezéskor kötöd meg a biztosítást, és vannak aki nem. Én mindkettőre láttam már példát, azt gondolom a biztosítótól függ.
Ez a hivatal felügyeli, hogy megkötötted-e!
Tehát nem náluk kell a biztosítást intézni, de náluk beszerezhetőek a biztosítási díjak a különböző biztosítóknál és a szükséges adatlapok is, amik szintén letölthetőek a honlapról.
Választék van bőven, az árak is különbözőek.
Először is a korcsoport alapján kell keresgetni, itt 3 kategória van:
- gyerekek (0-tól 18 évig)
- fiatalok (19-től 25 évig)
- felnőttek (26 évtől)
Ezeken a kategóriákon belül van 2 csoport:
- balesetbiztosítással (avec accidents)
- nélküle (sans accident)
De van egy másik csoportosítás is:
- a háziorvos utal a szakrendelésre (medicin de famille - HMO)
- beutaló nélkül is mehetsz (assurance de base)

Ezen csoportosítások alapján 12 táblázat alakul ki, amik az említett irodában is beszerezhetőek, de itt is megtalálhatók!
Ezekben látható, hogy azt is ki kell választani, hogy milyen éves önrészt vállalsz, természetesen minél magasabbat, annál olcsóbb lesz a biztosítás.
Ez azt jelenti, hogy a kiválasztott összegig nem fizet a biztosító, utána viszont megkapod a teljes összeg 90 %-át. Szintén a kiválasztott biztosítástól függ, hogy előre fizeted az orvosnak, gyógyszertárban, majd a biztosító később utalja a számládra ezt a részt, vagy a biztosító rendezi a számlát, és te utalod a 10 %-ot.
A biztosítás díját csökkentheti, ha olyat választasz, ahol csak a kijelölt patikákban válthatod ki a gyógyszereket.
Ilyen például az ASSURA Pully PHA, ez a legolcsóbb, ráadásul van Genfben irodájuk, ami az ügyintézést egyszerűsítheti.

Ha kiválasztottad a biztosítót, akkor velük kell felvenni a kapcsolatot személyesen, telefonon vagy e-mailben! A lista szintén megtalálható a hivatalban, de le is tölthető a honlapról.
A kötéshez kell egy svájci lakcím és az irataid. Svájcban köthet biztosítást az is (sőt neki is kötelező), aki nem dolgozik.

Külön csoportba kerülnek azok, akik Franciaországban laknak, de Svájcban/Genfben dolgoznak.
Eddig ők köthettek Svájcban is baleset biztosítással vagy nélküle, a díjak a táblázatokban megtalálhatóak. Itt sem számított, hogy a feleség, gyerekek nem dolgoznak, a férj biztosítása alapján ők is rendezhették ezt.
De választhatták azt is, hogy Franciaországban kötnek biztosítást (nem volt jellemző), de sajnos ez változni fog január 1-ével.
A francia rendszert én nem ismerem még, de itt biztosan találtok információkat.
Az új francia szabályok miatt állítólag megszűnik az a lehetőség, hogy svájci biztosítója legyen a Svájcban dolgozó, francia címmel rendelkező embereknek, ráadásul a fenti határidő után már csak francia állami biztosítást köthetnek, ami egyrészt nagyon drága, másrészt nem fedez mindent, így kell hozzá kiegészítő biztosítást kötni valamelyik magán cégnél.
Nagy volt a felháborodás, amikor ezt bejelentették, sokan tiltakoztak is ellene. Jelenleg nem lehet tudni, hogy mindenkire fog ez vonatkozni, vagy csak azokra, akik január 1-e után kezdenek Svájcban dolgozni.
A tiltakozás nem amiatt volt, hogy kötelező francia biztosítást kötni, hanem azért, mert azt is megszabták, hogy ez csak az állami biztosító lehet.
Ha valaki tud erről konkrétumot, ami már biztosan igaz, akkor megköszönöm, ha a hozzászólásoknál ezt jelzi!
 





7 megjegyzés:

  1. Utánanéztem kedves Gilda (ráérek és a rengeteg szunyog miatt jelenleg a kertben sem dolgozhatok) és ha jól értettem, az új szabályok szerint (idén június 1-től), csupán a magánbiztosítás lehetősége szünik meg. Addig lehetett választani a kötelező svájci- ("LAMal"), a kötelező francia- ("SS") és a magánbiztosítás között, most pedig "csak" a két (svájci vagy francia) kötelező biztosítás között lehet. Azt is tudni kell, hogy amennyiben a francia kötelező biztosítást választja az a francia határzónában élő aki Svájcban dolgozik, tovább is joga lesz Svájcban kezeltetni magát ambulancián a kurrens (nem súlyos betegség) ügyekben (pl nőgyógyász, dermatológus...) azaz a francia kötelező biztosítása ezt is fedezni fogja. A kötelező francia biztosítás ára 2015 végéig 6% az új tagoknak, azután pedig 8%. Kedves Gilda, létezik egy híres és nagyon hatékony nonprofit szervezet azok szolgálatában, akik a francia határzónában élnek s amely nagyon sok mindenben tud jó tanácsot adni (ami különösen hasznos lehet az adózási ugyekben), illetve szükség esetén jogi szolgáltatást nyujtani, álláskeresésben segíteni, csökkentett áron hozzáférni számos fizető kulturális eseményhez (beleértve a genfi nagy színház előadásait) és nyralási lehetőséghez; évente 32 euro a tagsági díj (58 euro az első évben): http://www.frontalier.org/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hasznos választ! Nagy segítség ez azoknak az olvasóknak, akiket érint ez a biztosítási herce-hurca, mert mindenhol mást lehet olvasni...

      Törlés
    2. Azért lehet eltérő dolgokat olvasni a témában, mert az utóbbi hónapokban a már említett polgári szervezetnek sikerült megváltoztatni az eredeti törvényt (természetesen a határmenti lakosság érdekében). Ha valaki tud már elég jól franciául a családban, érdemes elolvasni a legfrisseb információt a témában a szervezet honlapján. Amúgy mind a sváci, mind a francia kötelező egészségügyi biztosítás a világ legjobbak közé tartoznak (talán a legjobbak), de azt is figyelembe kell venni, hogy a francia gazdaság folyamatos romlása miatt esetleg romolhat a francia egészségugyi alapvető (kötelező) ellátás minősége a jövőben a svájci minőséggel szemben.

      Törlés
    3. "Amúgy mind a sváci, mind a francia kötelező egészségügyi biztosítás a világ legjobbak közé tartoznak (talán a legjobbak),"
      Ezt mire érted? A biztosításra vagy az ellátásra?
      Utóbbival vitatkoznék.

      Törlés
    4. Arra, hogy mennyi és milyen minőségű szolgáltatás van az alapvető (kötelező) csomagban. Persze, nem is a legolcsóbb rendszerek közé tartoznak. Nem véletlen, hogy "priviben" az egész világból jönnek kezelésre Franciaországba és Svájcba azok, akik anyagilag megtehetik (nekik nem jár a nemzeti biztosítás). A svájci rendszerben például (amit személyesen tapasztalhattam meg harminc éven át) az orvosok/ápolók/technikusok aránya a lakosság számához képest nagyon magas, a korházak tökéletesen vannak felszerelve, a gyógyszerek korszerűek (nincs általánosítva az antik generikum és a placebo), az orvosi kiképzés rendkívül magas színtű, az egyetemi korházakban (melyek csöppet sem kevésbé felszereltek, mint a magánklinikák, sőt..) a betegek ellátása nem különbözik a vagyonuk szerint, nincs "várólista" a műtétekre és persze nincs "hálapénz"...

      Törlés
    5. Azért szerintem nem kell összekeverni a privátot az államival (amit mindenki elérhet). A privát intézmények otthon is nagyon jók, és messze nem ezer frank/nap a költség.
      A magam részéről nem vagyok elájulva a swiccer kvalitéttől az államiban. A körülményektől eltekintve (felszereltésg, kiszolgálás), az otthoni orvosok sokkal jobban diagnosztizálnak, mint itt. Megjegyzem, a múltkor 3 hónapra kaptunk időpontot (nem akut probléma), hogy bejussunk egy orvoshoz. Az nekem elég hosszú várólista.
      Nyilván, ha 30 éve itt élsz, elfogult vagy, érthető. De! Gondolom, az otthoni tapasztalatod 30+ éves, az pedig nem releváns.

      Törlés
    6. Immár tizenöt éve élek Magyarországon rendszeresen, ahol ha valaki "privátba" megy és zsebről zsebre perkál, természetesen kaphat jó diagnosztikát, mondjuk például egy főorvos rendelőjében (a "jó" gyógyszer és a többi, az már más tészta). Ez viszont a "luxus beteg" kategória, ami nem igen hasonlítható össze a "normális beteg" kategóriával. Azt lehet csak összehasonlítani, ami összehasonlítható. Svájcban az a jó, hogy gyakorlatilag nincs "luxus beteg" kategória, mert ha egy idegen betegnek nincs is svájci biztosítása csak sok pénze, akkor sem kap lényegesen más kezelést, mint egy biztosítással rendelkező "normális beteg".

      Törlés