Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 12., péntek

Megszeppent gyerekek

A fiaim iskolájában sok gyerek marad ott délben ebédelni, illetve vigyáznak rájuk a délutáni kezdésig.
KATT!

Én hazahozom az enyémeket, ahogyan ma is tettem, de ma a várakozás közben furcsa dolgok történtek...
Először egy kislány szaladt oda hozzám sírva, átölelte a derekamat és szipogva próbálta elmondani, hogy mi a problémája. Ezt megnehezítette, hogy egy sérült kislányról van szó, de azért megértettem a lényeget. 2 fiú elzavarta a hintától, sőt meg is ütötte.
Sem szülőt, sem felügyelőt nem láttam, így én próbáltam meggyőzni a fiúkat, hogy engedjék a lányt hintázni, de ők csak nevettek...láthatóan jól szórakoztak.
Közben a kislány megnyugodott, találtunk neki egy másik hintát, aztán indultunk tovább.
Persze az én gyerekeim élénken érdeklődtek, hogy mi volt a baj, én éppen próbáltam elmagyarázni, hogy ez egy beteg kislány volt, soha nem szabad az ilyen gyerekeket bántani, viccelődni velük (más gyerekekre is igaz ez).
Közben egy újabb gyerek ölelte át sírva a derekamat...
Egy kisfiú volt, akiktől a nagyobbak elvették a játékát. Szülő, felügyelő még mindig sehol!
Így én mentem visszaszerezni, bár ezúttal sikerrel jártam.
Hazafelé részletesen el kellett magyaráznom a fiaimnak a kislány problémáját, mert nem hagyta őket nyugodni a dolog.
Én meg azon gondolkodtam, hogy hol voltak a gyerekek szülei, vagy azok a tanárok, akiknek az lenne a dolguk, hogy az ebédszünetben vigyázzanak a gyerekekre.
Vagy ilyen esetben hagyni kell a gyereket, hogy megvívja a saját harcát?
Az első esetben biztosan nem, de talán a másodikban sem, ha az a gyerek keservesen zokog...

5 megjegyzés:

  1. Genfben megvan a lehetőség a szülők számára, hogy a déli szünetet a gyerek felügyelet alatt tudja tölteni, de ez nem kötelező és sok szülő talán nem is tud róla. Ez a lehetőséget egy non-profit önkormányzati szervezet nyújtja, a Groupement Intercommunal pour l`Animation Parascolaire (GIAP): http://www.giap.ch/
    A déli szünetidőben a felügyelet napi díjja 4,50 CHF (ebéd külön számlázva). Igénybe lehet venni a felügyeleti szolgáltatást az iskola után is 18.00 óráig, illetve szerdán. Aszerint, hogy Genfen belül melyik iskolába jár a gyerek itt találhatók a GIAP címei: http://www.giap.ch/?q=node/250

    Egy ilyen lehetőség különösen érdekes azok gyerekek számára, akik még nem beszélnek tökéletesen franciául, hiszen minél több időt töltenek más egyerekekkel, annál gyorsabban tanulják meg a nyelvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, általában elérhető az iskolákban ez a szolgáltatás, amiről tanévkezdéskor minden szülőt tájékoztatnak. Nálunk is van rá lehetőség, az említett 2 gyerek éppen ilyen felügyelet alatt volt.
      Ezt mondjuk a kislány apukája nehezményezte iskola után, beszéltem vele, el is kapta a 2 fiút, aki bántotta a lányát, de a pedagógusoknál is jelezte, hogy nincs megelégedve a felügyelettel.

      Törlés
    2. Semmi sem tökéletes, ilyenkor egyszerűen csak jelezni a szervezetnek, amely bizonyára rendelkezik minőségi rendszerrel és a visszajelzések alapján javítani tudja a javíthatót. Svájcban ez így működik. Ha a kislány apja tényleg "elkapta" a két kisfiút, remélem hogy azok szülei is "elkapják" őt, mert egy civilizált országban nem a gyereket kell ilyenkor "elkapni", de nem is "elkapni" kel bárkit.

      Törlés
    3. Természetesen csak elmagyarázta nekik szépen, hogy miért nem szabad a másik gyereket bántani! És mint írtam jelezte a megfelelő embernek, hogy problémák vannak a felügyelettel....
      ? Mi itt a probléma?

      Törlés
  2. No problem, csak a hozzáállásra érdemes kellő figyelmet fordítani. Magyarországon ma már a félig töltött pohár teljesen üres és mindenki lelkesen rinyál (imádunk szenvedni), Franciaországban a pohár félig üres s ez jó alkalom egy tüntetésmenetre (a gallok imádnak kifogásolni), Svájcban viszont ilyenkor legalább félig tele a pohár és mindenki azon van, hogy legközelebb még jobban tele legyen.

    VálaszTörlés