Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 5., péntek

Leves helyett :-)

Nehéz a gluténmentes főzés, ez már biztos!
KATT!

Ma finom levest főztem a gyerekeknek, gondoltam kellene bele valami tészta helyett...
Otthonról hoztam GM kukoricadarát, azon volt egy recept. Egyszerűnek tűnt, azt írja 2 tojás, összekeverni kukoricadarával és forrásban lévő vízbe szaggatni...
Aha!
Daragaluska helyett kukoricagaluska, ez jó lesz!
Minden utasítást betartottam, de a galuskák szétestek, így lett egy főzelék...kukoricadarával sűrítve...
Még szerencse, hogy a gyerekek nem válogatósak!
Jó étvágyat gyerekek!


Jó, tudom! Katasztrófa, de ha hiszitek, ha nem finom.
Ételt nem dobunk ki, így el fog fogyni! Bár furcsán néznek majd rá, mert levest várnak...

24 megjegyzés:

  1. Erről egy kedves történet jut eszembe a régi időkből!
    Még egyetemista koromban kimentem a Balatonhoz egy szezonra pincérkedni. Akkor még tele voltak az éttermek külföldiekkel, magyarokat csak vasárnap láttunk, a vásározókat.
    Mondtam én a főnöknek, hogy nem beszélek németül, de azt mondta, hogy ez nem baj, az étlap kétnyelvű, látom a másik oldalon magyarul, hogy mit kérnek.
    Jött is egy NSZK-s család, akik babgulyást kértek, mást nem.
    Megnéztem az étlap másik felét...erőleves, kicsit csodálkoztam, de megkapták.
    "Ez babgulyás?" Kérdezték, én pedig határozottan állítottam, hogy igen, miután az étlapon leellenőriztem.
    Másnap újra jöttek, szintén babgulyást kértek (ízlett nekik az erőleves), de más kértek főételt is.
    Boldogan távoztak...
    Aztán engem felvilágosítottak, hogy ez a 2 név fel van cserélve az étlapon.
    Mikor újra jöttek, szintén kértek babgulyást, hozzá 2 személyes csülöktálat.
    Hát vittem az igazi babgulyást :-)
    "Ez babgulyás?" Kérdezték, én pedig szintén határozottan állítottam, hogy igen :-)
    Hát megettek mindent, nem reklamáltak. Nagyon kedves emberek voltak!
    Amikor elutaztak az összes magyar pénzüket az asztalra borították, ez volt a borravalóm. Tőlük kaptam a legtöbbet a pályafutásom alatt.

    VálaszTörlés
  2. Hm...
    Én jelenéeg éhezek.
    Tegnap bementem a Coop-ba és a Migros-ba, SEMMI Gm mentes kaját nem találtam. Elég kiábrándító volt. :(
    Ellenben megtaláltam a már évek óta keresett cuccokat. Igaz, azok már nem ehetem...
    Most :) vagy :( ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha még nincs meg a diagnózis, egyél azt, amit eddig, ne diétázz!
      Aztán nem lesz könnyű dolgod, ha készételt akarsz venni, sajnos :-(
      Még a sült krumpli sem biztos, hogy GM (gluténmentes), ha fagyasztott....
      De a levesekben sem lehetsz biztos, mert nem tudni, hogy milyen ételízesítőt használtak hozzá, stb...

      Törlés
    2. http://bookline.hu/product/home.action?id=125019&type=22&_v=Kollar_Anita_Glutenmentes_es_finom_Alapszakacskonyv_liszterzekenyeknek_lisztallergiasoknak_dietazoknak

      Törlés
  3. Feltaláltad a polentát, Gilda! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt eddig is főztem, most galuskákat akartam :-)

      Törlés
    2. Csak vicceltem. Egyébként glutén latinul "ragasztó"-t jelent, az adja a lisztnek a "viszkorugalmasságát" aminek köszönhetően nem esik szét miután be lett vízesítve. Guárgumit (franciául: gomme de guar) vagy xantángumit (gomme de xanthane) kell hozzáadni a GM liszthez amolyan 2% arányban (200 gr liszthez 1 kávéskanál). Ezek általában bioboltokban kaphatók.

      Törlés
    3. Köszi! Ezt még nem hallottam, olvastam soha, pedig jó sokat olvasgatok ebben a témában. Jól fog jönni! :-)

      Törlés
  4. Gilda, én a reggelivel leszek a legnagyobb bajban. Te mit készítesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én fiam joghurtot eszik kukoricapehellyel általában, de csak GM (Schar) jó ezekből, a többiben van glutén. Plusz gyümölcs hozzá...
      De ehetsz az Abonetthez hasonló extrudált kukoricakenyeret is, ezt gyártja a Schar is, de elég drága Svájcban. Otthon viszont van egy márka (dexi), ők többféle ízben is gyártanak ilyet, finomak. A Tescoban is kapható, rá is van írva, hogy GM, aránylag olcsó is.
      Gm kukoricapelyhet otthon a DM-ben lehet kapni, azt hiszem Alnatura....nem olcsó :-(
      Van GM kenyér itt kint a Coopban is és a Migrosban is, drága, ráadásul a fiam nem szereti. De aránylag könnyű sütni finomat, csak a rosttartalmát kell kicsit növelni. Én puffasztott amarántot szoktam bele tenni pár kanállal, mások útifűmagot (vagy valami hasonló a neve, én ezt még nem használtam). Ezektől szép szellős lesz a kenyér, a fiam imádja. Csak arra kell figyelni, hogy másnapra a GM kenyerek már morzsálódnak, így én a felesleget általában szeletekben lefagyasztom. Én gépben sütöm a kenyeret, de állítólag sütőben sokkal jobb :-) Majd, ha megint lesz sütőm, ki is fogom próbálni. Nekem az otthoni Glutenix kenyérliszt vált be, mások ezt nem szeretik, inkább a Schar jó szerintük...De sütöttem már úgy is, hogy kevertem a kukorica és rizslisztet, mert ezek az egykomponensű lisztek olcsóbbak (jóval olcsóbbak), mint a kevert lisztek.

      Törlés
    2. Ezeket a termékeket most találtam, amikor otthon voltunk. Szuper, mert mindegyiknél garantálja, hogy GM: http://www.bcorn.hu/

      Törlés
    3. Köszönöm szépen. Nagy segítségemre vagy. :)

      Törlés
  5. A Barillanak is vannak glutenmentes termekei. Neztem egy vendegem miatt 2€ korul van egy csomag teszta, tobb felet lehet kapni. Biztos van Svajcban meg No-ban is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A márkát ismerem, a GM termékeiket is, de Svájcban még nem láttam, főleg nem ilyen áron :-( Otthon kb ilyen áron láttam emlékeim szerint.

      Törlés
    2. Köszi vivi, én odaát vásárolok, meg fogom keresni.
      :)

      Törlés
    3. A Carrefour marketben lattam a Barillat. Egy vendeg kislanynak neztem mit fozzek ami glutenmentes. St Genisben a Carrefourban is biztos van v. E. LECLERC, Intermarche. Szerintem meg olcsobb is, mert nalunk kis Carrefour van es eleg draga 2 € 20 cent egy csomag glutenmentes teszta. Nemetorszagban szerintem meg joval olcsobb lehet.

      Törlés
  6. Egy dolog tudni a GM termékek beszerezhetőségéről, de nem szabad elfelejteni, hogy nem véletlenül alakul ki a gluténérzékenység (erre nincs ideje kitérni az átlagos gasztro-enterologusnak). Könnyű mindent ráfogni a "genetikai adottságokra", de a táplálkozási szokásokkal van inkább baj (miért nem volt régebben ennyi "glutén-érzékenység"?). Gyakran túl sok gabonafélét fogyasztunk, a gabonák pedig -még ha nem is "génmódosítottak"- nagyon megváltoztak az intenzív termelés igényeire és így a minőségük sem az, amihez szokott évezredek óta az ember emésztőrendszere. A gabonafélék emellett mindenképpen (a "régi" fajták is) elsavasítják a szervezetet ha nincsenek kompenzálva elegendő lugosító táplalékkal. A savas-lugos egyensúly (30% savas étel - 70% lugos étel) megtörése idővel nagyon megterheli az emésztőrendszert ami által az nem csak hiperérzékennnyé válik (amitől gyomorfekély, egyéb allergiák, csontritkulás, stb alakulnak ki), hanem a szervezet természetes méregtelenítő képessége is nagyon csökken amitől tovább romlik az emésztőrendszer hatékonysága és így tovább. A méregtelenítő kúrák sem elegek ha nem szüntetjük meg az okokat, a fő ok pedig a legtöbb esetben a savas-lugos étkezési egyensúly elvesztése. Mind errőljól tudnak azok a belgyógyászok akik a "társadalmi eliteket" szokták kezelni privátban (érdekükben áll, hogy a dúsgazdag paciens sokáig maradhasson ügyfél) és azok a sportorvosok is akik a szintén vagyonokat érő bajnokokat tanácsolják.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha ezt egy GM fórumon így írod le, akkor azt gondolom, hogy elég nagy felháborodás lenne belőle. Én is meglepődtem egy pillanatra, mint érintett, bár bizonyos dolgokban igazad van.
      A gabonák gluténtartalma változott meg a nemesítések hatására, én azt vallom, hogy ezért nem volt régen vele probléma többek között (na meg azért, mert nem vizsgálták).
      Ahogy visszaemlékszem, nagyanyáink nagyon sok lisztes ételt ettek (megkockáztatom, hogy többet, mint a mostani emberek). Az én családomra ez mindenképpen igaz!
      A mi családunkról (a mostaniról) nem mondható el, hogy sok kenyeret, tésztát ennénk, sőt a gyerekek étkeztetésénél kicsi korukban is a zöldségek, gyümölcsök voltak előtérben, és most is ezeket eszik főként. Glutént 1 éves korukig nem látott a szervezetük, erre külön figyeltem.
      De olvastam olyan véleményt is, hogy ez éppen elősegíti és nem megakadályozza a gluténérzékenység kialakulását, mert amikor 1 éves kora után kerül először glutén a szervezetébe, akkor hevesebben reagál erre...de ezt nem tudom, hogy valós-e vagy sem!
      Nekem 2 gyerekem van, hasonlóan ettek kicsiként és nagyként is...
      A nagyobbik LÉ, a kicsiről pedig kimutatták, hogy nála biztosan nem fog kialakulni a gluténérzékenység. Tehát nem lehet mindent a táplálkozásra fogni!

      Törlés
    2. A gluténérzékenységet alig ha lehet megjósolni, de az allergia esedékessége sem mindig megjósolható laboratóriumi tesztek alapján. Mindenesetre a szervezet elsavasításának az egyik leggyakoribb következménye az emésztőrendszer túlérzékenysége, például a gluténérzékenység. A tésztafélék savasítanak, de a húsételek is. Ha nem fogyasztunk legalább kétszer annyi lugosító élelmiszert mint amennyi savasítót, negyven év körül már annyira el van savasítva a szervezet, hogy a sejtek is tele vannak toxinokkal, ami többek közt az emésztőrendszer rossz műkdését okozza s ez többek közt ilyen-olyan érzékenységekben, illetve allergiákban jelenik meg. Mindezt tovább fokozza a krónikus mozgáshiány (minden nap meg kellene legalább egyszer izzadni) és stressz. Nézd csak meg egy egyszerű vizelet teszttel mennyire vagy elsavasítva: ha egy órával a reggeli után és egy órával az ebéd után a PH alacsonyabb mint 7, valószínűleg túl savas a szervezet. A gyerekek azért is csak riktán gluténérzékenyek, mert a szervezetük még nincs elsavasodva.

      Törlés
    3. A lúgos illetve savas ételek helyes arányához nem tudok, de nem is akarok hozzászólni, mert nem foglalkoztam eddig ezzel a témával. Erről jól el tudtok ti ketten beszélgetni :-)
      Kíváncsiságból megnéztem a listát, de megnyugodtam, nálunk ez az arány rendben van, nem kell a PH értéket nézegetnünk.
      Az első mondatodra meg csak annyit reagálnék, hogy jelen pillanatban jobban hiszek annak az orvosnak, aki vizsgálja, ellenőrzi a gyerekeimet...
      A nem helyes táplálkozás miatt biztosan nem lesznek nála problémák, hiszen valószínűleg felnőtt korában is azokat az ételeket részesíti majd előnyben, amiket gyerekként megszokott.

      Törlés
    4. A lényeg az, hogy nem elég a tüneteket kezelni, már pedig csak erre van ideje az orvosnak. A másik dolog pedig az, hogy most egy "gluténérzékenység" divat alakul ki azáltal, hogy azokat is néha ebbe a kategóriába sorolják, akinél még "antitesteket" sem mutattak ki, mert így legalább lehet rá akasztani valami cimkét. Ha vannak is antitestek, azok sem a kórokozó-, hanem a tünetek része. A gluténallergia, ami általában genetikai alapú, az persze egészen más de szerencsére ritka. Mindenesetre, ha ettől vissza van fogva a tészta szénhidrátok fogyasztása, az csak jót tehet az egész szervezetnek mert, többek közt, segít a savas-lugos egyensúlyt visszaállítani azoknál, akik egyébként sok húst fogyasztanak ahoz képest, hogy mennyit mozognak.

      Törlés
    5. Na jó, akkor sikerült teljesen összekeveredni a dolgoknak, de talán te tudod a választ...
      Mi a különbség a fentieken kívül a gluténérzékenység és a gluténallergia között?
      Amit az orvosok gluténintolerancia néven diagnosztizálnak (gyomortükrözéssel, genetikai vérvétellel) az melyik?
      Köszi!

      Törlés
    6. Gluténallergia: a glutén fogyasztása után azonnali légzési és/vagy emésztési zavarok jelentkeznek, de a vékonybél nyálkahártyája nem károsodik. Ritka.

      Glutén intolerancia ("coéliákia"): autoimmunis rendellenesség; jellegzetes "antitestek" a vérben; idővel, ha folytatódik a glutén fogyasztása, a vékonybél nyálkahártyája károsodik (ez pár év alatt visszafordítható, amennyiben megszűnik a gluténfogyasztás); sokféle tünetek lehetnek (nem csak emésztési); az intolerancia bármikor megjelenhet, de általában felnőtt korban. Ritka.

      Gluténérzékenység: a glutén intoleranciához hasonló, de főleg emésztészavar tünetek, amik jóval gyorsabban jelentkeznek, mint a gluténintolerancia esetében (mégsem azonnal, mint ahogy az ellergia esetében); nincsenek antitestek a vérben, a vékonybél nem károsodik. Nem ritka.

      Törlés
    7. Ez "jó".
      Akkor nekem a középső van.
      :(

      Törlés