Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. szeptember 1., hétfő

Életképek 14. - Gilda (A bizalom)

Nem titkoltan szeretnélek benneteket arra agitálni, hogy küldjetek írásokat, hiszen érdekesek voltak a beszámolók tőletek!
KATT!

A napokban felmerült a közbiztonság kérdése, pontosabban az, hogy ez mennyire romlott Genfben is és máshol is az elmúlt években.
Aki keresi, itt találja a kommentek között.
Erről nekem a következő történet jutott eszembe:
Vásároltunk egy fűnyírót a Landi áruházban, de szükségünk volt egy plusz alkatrészre, amit csak rendelésre lehetett beszerezni, ezt tudtuk meg az előzetes érdeklődésünkkor.
Amikor visszatértünk a fűnyíró árával, akkor közölték, hogy mégis van raktáron, sőt fel is szerelték, így ellenőrizték, hogy tényleg jó-e a mi modellünkre.
Ekkor mondta a férjem, hogy szereljék le, mert most csak a fűnyíróra hoztunk pénzt, majd visszajövünk, tegyék félre, akkor megvesszük.
Közölték, hogy azt már nem!
Elvisszük így, aztán majd, ha erre járunk, akkor beadjuk a pénzt, kb 160 CHF volt az összeg.
Ezen már meglepődtünk...
Aztán kitöltötték a számlát, a férjem nyújtogatta a személyijét, hogy leellenőrizzék a bediktált adatokat, de nem kérték, így elvittük a fűnyírót a ki nem fizetett alkatrésszel együtt úgy, hogy azt sem nézték meg, hogy a férjem által bediktált adatok valósak-e.
Ez a bizalom, ami az utóbbi időben Genfben is egyre ritkább a kereskedők részéről!
A férjem azt mondta, hogy ezt ma egy belvárosi üzletben nem csinálnák már meg, de régebben (sokkal régebben) ott is jellemző volt.
Ez az áruház főleg a külterületeken élőket szolgálja ki, visszatérő vásárlókkal, hiszen egy panelban lakó család nem nagyon akar kerti szerszámokat, gépeket venni.
Talán ezért van még meg ez az egészséges bizalom itt!
Természetesen pár nap múlva bevittük a pénzt...
Itt viszont ellent kell mondanom a férjemnek, mert amikor a kocsimon a szelepeket cserélték, akkor én ezt a belvárosban is megtapasztaltam.
Reggel vittem a kocsit a szerelőhöz, utána elmentem vásárolni (persze elköltöttem a szerelés árát).
Ettől függetlenül bementem érdeklődni, hogy mikor lesz készen, de azt mondták, hogy már végeztek, vihetem...
Mondtam, hogy nem, először hazamegyek és hozok rá pénzt, mert nem maradt elég.
Ezt nem engedték, a kezembe nyomták a kulcsot (szerintem még a rendszámot sem írták fel), és közölték, hogy majd ha erre járok, akkor beadom a pénzt. Azt sem engedték, hogy egy részét kifizessem (ami bőven több volt, mint a fele), mert majd egyben odaadom.
Tehát a belvárosban is van még bizalom, még akkor is, ha tisztában vannak vele, hogy nem svájci állampolgár vagy!

Várom az írásaitokat bármilyen témával, bármelyik országból a somogyildi@gmail.com címre!A felhívás itt található, ahol azt is láthatjátok, hogy védve vagytok a trollok kéretlen kritikáitól!


8 megjegyzés:

  1. Hogyhogy nem bankkártyával fizettek?
    (szinte mindenhol lehet, kevés kivételtől eltekintve, pl. parkolóautomata, arra elég aprót tartani a kocsiban).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok! Sikerült megfogni az írásom lényegét :-)
      Na jó, csak vicceltem...
      Tényleg erről szólt volna, hogy a készpénzes vagy a bankkártyás fizetést részesítjük előnyben?

      Törlés
    2. nem, persze, hogy nem erről szólt.
      Csak akkor eleve nem áll elő ilyen helyzet, hogy nincs nálad elég pénz.
      Mindegy, csak érdekelt.
      Tényleg vannak emberek, aki minden hónap elején levesznek X ezer frankot, és abból költenek a hónap folyamán. (azt mondják, így jobban nyomon tudják követni).

      Törlés
    3. Nem azért mentem be, hogy elhozzam a kocsit, csak érdeklődni akartam, hogy mikorra menjek érte :-)
      Ha ennyire érdekel elárulom, hogy bankkártya tekintetében eléggé konzervatív vagyok, csak akkor használom, ha nincs más megoldás.
      Több oka is van:
      - nem tartom biztonságosnak
      - a vásárlásoknak így külön költsége is lehet
      - de a legfontosabb, hogy amióta ellopták a pénztárcámat a bankkártyámmal együtt, azóta nem is hordom magamnál (túl sokba került letiltatni, újat kérni stb.)
      Ez így elfogadható válasz? :-)

      Törlés
  2. Vannak emberek, akik jó "sugárzásuknak" köszönhetően eleve bizalmat keltenek és Ön Gilda feltehetően ilyen. Ezentúl az egyik nagy különbség Svájc és a mai Magyarország között az, hogy a társadalmat nem fertőzte meg a hozzáállás, miként "úgy is mindenki lopcsalhazudik" ami feltehetően jó részben annak köszönhető, hogy sem "fenntről" (az újgazdagok és a politikusok), sem "lenntről" (az alacsonyabb jövedelműek), sem pedig a tv sorozatokból általában nem a rossz értelemben "sikeres" példák áradoznak szinte megállás mélkül s így hát az emberek általában igyekeznek megbízni egymásban, hiszen tudják vagy érzik, hogy anélkül nem igen működhet jól a társadalom és a gazdaság). Azt is hozzá kell tenni, hogy Svájcban működik a jogrendszer is azaz ha valaki nem fizeti ki a számláit, viszonylag gyorsan megjelenik a végrehajtó aki egyébként nem a saját zsebére dolgozik (mint ahogy Magyarországon), hanem egy önkormányzati alkalmazott és ezért nem fogja például elárverezni az egész lakást, ha a bútorok eladása is fedezi a tartozást. Egyébként a Landi egy olyan áruházlánc (valóban egy mezőgazdasági szövetség), a Migros- és a Coop-hoz hasonlóan, amely nem csupán a profitot célozza, hanem a társadalom minőséges kiszolgálását. Boldog és büszke lehet az, aki megtalálja helyét egy ilyen országban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm szépen a kedves szavakat. Valóban jól érzem magam itt :-)

      Törlés
  3. Én ezt a bizalom dolgot a helyi tesz-vesz-en tapasztaltam meg. Volt olyan, hogy még el sem utaltam a vásárolt terméket, de közben az eladó elküldte már.
    Eszembe sem jutott, hogy ne fizessem ki.
    Mondjuk, épp most van egy olyan eset, amikor kifizettünk valamit, az eladó meg eltűnt... Ilyen esetben az oldal üzemeltetője otthon széttárja a kezét, itt pedig mindent elkövet, hogy a kárt megtérítse. Ha lezárul a dolog, bővebben leírom a sztorit.

    VálaszTörlés
  4. A svájci webaruhazaknal is bevett szokás, hogy megrendeled a cuccot, ők másnap már küldik (azaz legkésőbb harmadnap kézhez kapod), és a csomagban küldik a számlát, általában 20 napos határidővel, hogy fizesd be. Először nem is értettem, azt hittem elrontottam valamit a rendelesnel, aztán csodálkoztam, amikor megjött a csomag:-)

    VálaszTörlés