Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2012. március 23., péntek

Kis séta a jó időben:-)

Ma nagyon jó idő volt, így sétáltunk picit.Néhány képet készítettem, alul látható:-)
A délelőtti tanfolyamon volt egy előadó, aki a genfi iskoláról tartott előadást. Már írtam róla, most csak azok, amikről nem volt eddig szó:
4-től 15 évig iskolakötelesek a gyerekek, eddig az oktatás teljesen ingyenes (beleértve tankönyvek, füzetek, tollak, stb.)
1. és 2. osztályban nincs tantervileg előírt francia oktatás, azoknak, akik nyelvtudás nélkül érkeznek (de általában azért heti egyszer foglalkoznak velük is).
3. osztálytól viszont van francia felzárkóztató foglalkozás, heti 2 délelőtt és 2 délután. Ilyenkor az iskolai óra helyett a francia órán vannak. De ez csak 1 évig vehető igénybe!
3. osztálytól tanulnak németül és 5. osztálytól angolul.
Az első 8 év ugyanabban az általános iskolában van (hacsak a szülő máshová nem íratja a gyereket), a 9-10-11. oszály a pályaorientáció...ez már másik épületben.
Na ekkorra lesznek 15 évesek, utána mehetnek szakmát tanulni, gimnáziumba...kinek-kinek kedve és tehetsége szerint!
Az osztályozás 1-től 6-ig terjed és vannak tizedesjegyek is, amit én nagyon jónak tartok.
Eddig szerdán nem volt iskola, de most megszavazták, hogy 5. osztálytól majd szerda délelőtt is mennek a gyerekek. De azért ezt nem hipsz-hopsz vezetik be!
Ha valaki Franciaországban lakik, de Genfben dolgozik, akkor járhat ide a gyerekek iskolába!
Ez azért fontos, mert Franciaországban kb. fele annyiért lehet lakást bérelni, mint Genfben és ugye nagyon közel van...Sokan járnak onnan ide dolgozni!

3 megjegyzés:

  1. Kedves Gilda!
    Ha egy magyar házaspár talál munkát Genfben és úgy döntenek, hogy költséghatékony szempontok miatt Franciaországban bérelnek/vásárolnak lakást, akkor a gyermekeik járhatnak Genfbe iskolába? Nem csak a svájci állampolgárokra vonatkozik?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A kérdés jó, de jelen pillanatban nehéz rá úgy válaszolni, hogy biztosan igaz legyen :-(
      Amennyiben az egyik szülő Genfben dolgozik, akkor eddig járhatott ide a gyereke iskolába, ez vonatkozott a franciákra is (ebből a szempontból szerintem nincs különbség, hogy francia vagy magyar...).
      Több családról tudok (magyarokról is), akik így jártak el.
      Elsősorban a kiválasztott iskola kapacitásától függött, hogy felvették-e a gyereket.
      De tervben van, hogy ezt szigorítják, és ezentúl csak akkor járhatnak Genfbe a gyerekek iskolába ingyenesen, ha ott is laknak. Tandíj bevezetésén gondolkodtak, de jelenleg nem tudom, hogy bevezették-e már ezt a szigorítást. Az iskolában kell érdeklődni szerintem...

      Törlés
    2. Elfelejtettem megköszönni a választ, most pótolnám! :)

      Törlés