Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2012. február 2., csütörtök

A francia nyelvről...

Ugyan nem ide írtam, de most ide másolom, hogy mit gondolok a francia nyelv tanulásáról:

A délelőtti órákon nagy hangsúlyt fektetnek a kiejtésre, az estieken pedig a szókincsre. Ha ez a kettő egyesülne, akkor lenne igazi.
Azt hiszem érdemes pár szót fecsérelni a francia nyelv tanulására. Sokan úgy indulnak el, hogy nem beszélik azt a nyelvet, ahová költöznek.
Na mire lehet számítani a franciánál???

Először is el kell, hogy mondjam, hogy nagyon nehéz nyelv. A kiejtése és a nyelvtana is.
Ha valaki nyelvtudás nélkül érkezik és francia nyelvterületen keres tanfolyamot (de ez az otthoni tanfolyamokra is igaz), akkor mindenképpen olyat keressen, ahol külön foglalkoznak a hangok kiejtésével. A hangzóik hasonlóak a magyar hangzókhoz, bár van pár orrhang, ami a magyar nyelvben nincs.
Tapasztalatom szerint a helyes kiejtés megtanulása nélkül, szinte lehetetlen ezt a nyelvet megtanulni. El kell jutni arra a szintre, hogy ráérezzen az ember, hogy az adott betűcsoportot, hogyan ejtik. Aztán lehet, csak továbblépni…Bár azt tudni kell, hogy a francia a kivételek nyelve J Ha megtanulsz valamit, akkor hamarosan találkozol egy ellenpéldával is … igen ezt úgy kellene kiejteni, de ez most kivétel J
Ez sok gyakorlást igényel. Ha már nagyjából sejted, hogy mit hogyan kell kiejteni, akkor jöhetnek a szavak.
A főneveket a nemükkel együtt kell megtanulni, különben elvesztél! Aztán még jó, ha figyelsz a rendhagyó többes számokra is! Nekem például még mindig nehézséget okoz, hogy a megfelelő névelőt tegyem ki a főnevek elé…
Az igék 3 ragozási csoportba oszthatók, rengeteg kivétellel! Logikus rendszer és mégsem. Itt sem lehet mindent bemagolni, sokat kell gyakorolni és aztán ráérez az ember a kivételekre. Először persze szigorúan jelen időben!
Persze aztán jönnek a meléknevek, névmások, elöljárószavak, sok igeidő, stb…
Én nagyon sok örömöt lelek a francia nyelv tanulásában. Ahogy egyre jobban megy, egyre többet…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése