Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2016. február 21., vasárnap

Europass dokumentumok

Tapasztalataim alapján sokaknak gondot okoz külföldön, hogy a meglévő dokumentumaikat elfogadtassák, önéletrajzot, motivációs levelet írjanak, stb.
KATT!

Az Europass dokumentumok nem segítenek teljes körűen, de azért találhatunk közöttük olyanokat, amik megkönnyítik a külföldi elhelyezkedésünket!

7 dokumentumból áll, ebből négyet a portfólió tulajdonosa tölt ki:
- önéletrajz
Ezek természetesen nem hivatalos dokumentumok, hiszen az illető tölti ki a saját belátása szerint, de meggyőződésem, hogy munkakeresésnél hasznos lehet egy ilyen hivatalosnak látszó dokumentum, ami a jellemzésünket tartalmazza.
Ezek kitöltése ingyenes, több nyelven is elkészíthetőek!
A másik hármat azok az intézmények állítják ki, akik az eredeti bizonyítványainkat, okleveleinket kiállították, viszont ezek a dokumentumok sokkal részletesebben leírják a dokumentumok lényegét.
Magyarul ingyen kiállítják, más nyelven viszont már van díja ennek az eljárásnak.

A különböző fórumokon legtöbbször az OKJ-s bizonyítványok elismertetésével kapcsolatban látok kérdéseket. Azt gondolom, hogy ezeket a képzéseket külföldön nem fogadják el általában, de talán segít az elhelyezkedésnél, ha a kezünkben van az adott ország nyelvén egy részletes dokumentum, hogy az elvégzett tanfolyam mire jogosít fel bennünket, hiszen ha csak a magyar nevét, illetve annak a fordítását adjuk meg, abból külföldön általában nem tudják, hogy az mire is való.
A diplomák elismertetése azt gondolom komplikáltabb folyamat, de talán ezek honosításánál is jól jöhet egy már lefordított, részletes jellemzés a végzettségről.
Sok sikert!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése