Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2013. szeptember 18., szerda

194 éve született Léon Foucault

Mivel hamarosan Franciaországba költözünk, ezért úgy gondoltam, hogy meg kell emlékeznem azokról a francia tudósokról is, akik kiemelkedő eredményt értek el.
KATT!
 
Jean Bernard Léon Foucault francia fizikus, aki leginkább a róla elnevezett ingáról híres, amely segítségével a Föld tengely körüli forgása kimutatható volt, de jelentős még a fénysebesség meghatározására végzett munkássága is.
Léon Foucault 1819. szeptember 18-án született Párizsban. 10 éves korában az édesapja elhunyt,
anyja a Collège Stanislas-ba íratta, de tanulási problémái miatt hamarosan magántanuló lett.
Már fiatal korában érdekelte a modern technika, mint például a gőzgép és a távíró.
A tudomány iránti tehetségét látva anyja 1839-ben orvosi iskolába küldte fiát. Kezdetben kiváló tanulónak bizonyult és ígéretesnek tűnt orvosi előmenetele, de az első kórházi gyakorlat alkalmával a vér látványától rosszul lett és elájult. Kezdetben igyekezett felülkerekedni ezen a problémán, de be kellett látnia, hogy így esélytelen az orvosi pályára.
Ekkor érdeklődni kezdett a fotózás iránt, és egy barátjával fejleszteni kezdte, ezután kidolgozta a mikroszkóppal való fotózás eljárását. Az eredményeit 1845-ben publikálta, mikroszkóppal készült 80 fénykép kíséretében.
Armand Fizeau-val vizsgálatsorozatba kezdett, a fényt és a hőt tanulmányozták.
1850-ben megállapította, hogy a fény a vízben lassabban halad, mint a levegőben. Ugyanebben az évben - forgótükrök segítségével - megmérte a fény sebességét, eredménye 1%-on belül megegyezik a ma ismert helyes értékkel.
Nevét a híres Foucault-féle ingakísérlet (1851) őrzi, mellyel földi kísérleti bizonyítékot szolgáltatott a Föld tengely körüli forgására.
Az inga gyorsított animációja itt látható!
Ehhez egy 67 méter hosszú dróton lengő, nehéz vasgömb mozgását elemezte a Panthéonban.
Az ilyen „Foucault-inga” mindig ugyanabban a függőleges síkban leng, de ez a függőleges sík a forgó Földhöz viszonyítva lassan változik az inga földrajzi szélességétől függő mértékben és irányban.
Foucault 1855-ben ezért a munkájáért és egy hasonló, (az általa 1852-ben feltalált) giroszkóppal végzett kísérletéért megkapta a londoni Royal Society Copley-érmét, és a párizsi Császári Obszervatórium fizikus munkatársa lett.
Felfedezte az örvényáramokat (a „Foucault-áramokat”), amelyek erős mágneses térben mozgó vezetőben (pl. forgó rézkorongban) lépnek föl.
Továbbfejlesztette a tükrös teleszkóp tükrét; 1859-ben egyszerű, de rendkívül pontos módszert dolgozott ki a teleszkóptükrök felszíni hibáinak ellenőrzésére.
1867 októberében Foucault keze zsibbadni kezdett és rohamosan romlott az állapota, ami megakadályozta munkája folytatását. Nem ismert betegségének pontos oka. Egyes felételezések szerint a munkája során alkalmazott veszélyes vegyszerek okozhattak megbetegedést, ugyanakkor nem kizárt, hogy apja betegségre való hajlamát örökölve gyors lefolyású sclerosis multiplex miatt hunyt el 1868. február 11-én.
 
Róla nevezték el az 5668 Foucault kisbolygót 1984-ben.
Egyike annak a 72 embernek, akiknek a nevét feltüntették az Eiffel-tornyon.
A 72 tudósból csak 70 francia, van köztük egy svájci órásmester és egy olasz származású matematikus is.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése