Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2015. augusztus 18., kedd

Műszaki cikkek árai otthon és itt

Ne várjatok egy teljes összefoglalót, erre mindenki rákereshet a neten.
KATT!

Ha kint élünk valahol külföldön, de azért haza is látogatunk időnként, akkor egy új műszaki termék vásárlásánál természetesen összehasonlítjuk az előnyöket és hátrányokat, aztán döntünk, hogy hol vesszük meg.
Én most éppen nyomtatót vettem, de előtte alaposan körbejártam a témát, eléggé nehezen sikerült már a típust is kiválasztanom, aztán jött a nagy kérdés: De hol vegyem meg?
Nálam gyakorlatilag 3 ország merült fel: Magyarország, Franciaország és Svájc.
Egy konkrét nyomtató árait fogom megadni kerekítve a fenti országokban, CHF-ra átszámítva (egyik sem akciós ár):
Magyarország: 80 CHF
Franciaország: 60 CHF
Svájc: 50 CHF
Hát már ennél a pontnál nagyjából eldőlt a vásárlás helye.
De a garancia kérdése is erről győzött meg:
Magyarország: 1 év
Franciaország: 1 év
Svájc: 2 év
Tekintve, hogy az év nagy részét Svájcban töltjük, célszerű emiatt is svájci garanciát választani. Ez még akkor is igaz lenne, ha itt is csak 1 év lenne...
Azt hozzá kell tennem, hogy a vásárolt nyomtató csomagja nem tartalmazta az USB kábelt, így ez még 17 CHF többletet jelentene, ha nem lenne otthon legalább 3, de van.
Azt nem néztem meg, hogy a Franciaországban vagy otthon vásárolt nyomtatóhoz adnak-e a kábelt, de azt sem, hogy mennyibe kerül, ha venni kell, mert erre nem volt szükségem.
A nyomtató egyébként Wifi-s, így a használatához nem is kell majd kábel. Ezt már kipróbáltam, gyönyörűen működik kábel nélkül is, bár a Wifi telepítéséhez rövid időre szükségem volt a kábelre.
Van egy újabb találmány: Wifi-Direct
Ezzel állítólag még könnyebb az eszközöket kábel nélkül működtetni. Abból a típusból is volt, amit én vettem, kereken 20 CHF volt a többlet az árban, de  én örülök, hogy nem ezt vettem, mert otthoni használatnál szerintem semmi jelentősége sincs, hogy Wifi vagy Wifi-Direct.
És egy újabb előny, ha Svájcban vásárolod meg a műszaki cikket:
Az otthon, sőt Franciaországban vásárolt dolgok hálózati dugója sok esetben nem megy be a svájci konnektorba, csak adapterrel lehet működtetni. Viszont a Svájcban vásárolt termék simán használható otthon is, más európai országban is.
A keresgetés közben erősen elgondolkodtam, hogy mi lehet az oka annak, hogy a műszaki cikkek árai ott a legkisebbek, ahol a legmagasabb az emberek fizetése és fordítva (nem fordított arányosság, mert az eltérések mértéke is erősen különbözik).
Természetesen ugyanezt a terméket Svájcban is megvásárolhattam volna drágábban is egy másik üzletben, de én azért megkerestem azt a bolthálózatot, ahol ezt a legolcsóbban tudom megtenni.
Biztosan találtam volna olyan boltot, ahol annyi lett volna az ára, mint Franciaországban, sőt még olyat is, ahol a magyar árért árulják.
Én itt vettem, és ezt a terméket:

 


10 megjegyzés:

  1. Magyarországon az EU legmagasabb ÁFA kulcsa, 27 %, Franciaországban 20%, Svájcban meg ugye 8 %.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen ez egy ok a magasabb árra, de nem gondolnám, hogy az egyetlen...
      50/1,08 = 46
      60/1.2 = 50
      80/1,27 = 63
      Akkor ugye ezek az árak az ÁFA nélkül :-(

      Törlés
  2. Szerintem érdemes azt is hozzátenni, hogy Svájc előbb leköveti a technikai változásokat, fejlesztéseket, mint Fr.o, vagy Ma.o.
    Itt pillanatok alatt értéktelenednek el a dolgok. Nyílván, mert nagyobb a vásárlóerő.
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így gondolom én is, hiszen ez egy kifutó modell, lehet kapni már másikat, ami kb ugyanezt tudja, csak az van ráírva, hogy Wifi-direct :-)...
      Bár, az is igaz, hogy ezek a modellek is olcsóbbak itt, mint Magyarországon ez az "elavult" :-)

      Törlés
  3. egyébként ez egy kivétel, vagy a korábbi tapasztalataitok is azt támasztják alá, hogy általában olcsóbbak svájcban a tartós fogyasztási és / vagy műszaki cikkek, mint magyarországon vagy franciaországban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, általában igaz ez, úgy tapasztalom.

      Törlés
    2. köszi.
      tegnap egy statisztikában is megerősítve láttam, amit írsz (tehát, hogy svájcban olcsóbb a szórakoztató elektronika, mint magyaro.-on).

      ugyanakkor nézegetten a biciklik árait, hát, azok sokkal-sokkal magasabbak. 1000 frank alatt szinte csak a "tesco-gazdaságos" minőséget adják. na jó, ez talán enyhe túlzás, de 500 alatt tényleg szinte semmi sincs.
      a használtpiacon is alig.

      persze, tény, hogy a bicikli nem szórakoztató elektronika, de mégis meglepő. vagy csak én kerestem rosszul, s vannak olcsóbb kerékpárok is?

      Törlés
    3. Szerintem általában a műszaki cikkek olcsóbbak, de a bicikli nem tartozik ebbe a kategóriába :-) Nem ismerem a bicikli árakat sajnos, azt még nem akartunk venni...

      Törlés
  4. A dugó tekintetében pont fordítva van mint ahogy írtad!A svájcban vásárolt termékek dugója 3 villás általában,így azt svájcon kívül csak átalakítóval tudod használni,míg a magyarországon vásárolt két villásat általában betudod dugni a svájci sok lyukas konnektorba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez sajnos nem teljesen igaz .... vannak olyan 2 villás dugók, amiknek vastagabb a villája, mint a svájci konnektorokban található "lyukak", így nem lehet őket bedugni. Saját tapasztalat :-)

      Törlés