Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2015. február 9., hétfő

Külföldi rendszám használata Magyarországon

Mindenki előtt ismertek a rémtörténetek, amik arról számoltak be, hogy sokakat hatalmas összegekre büntettek otthon a rendőrségi igazoltatásnál, ha külföldi rendszámú autót használtak úgy, hogy volt Magyarországon bejelentett lakcímük.
KATT!

Olvasni lehetett olyan esetről is, hogy igazolások hiányában azonnal bevonták a forgalmit és a rendszámot és akár 800 000 Ft-ra is megbüntethették az autó vezetőjét és üzembentartóját is.
Elvileg az igazoltatásnál igazolni kellett, hogy életvitelszerűen külföldön él az illető, amit csak hiteles fordítással fogadtak el.
Jelenleg már bármilyen magyar nyelvű iratot el kell fogadni, ha a sofőr vagy/és üzembentartó úgy nyilatkozik, hogy az az adott irat fordítása. Sőt ha ezt az iratot a helyszínen nem tudjuk bemutatni, akkor ezt utólag is megtehetjük büntetés nélkül.
Korábban szükség volt egy igazolásra arról, hogy a külföldi rendszámú autó vezetője 1 napnál rövidebb ideig tartózkodik Magyarországon, így például az otthon élő rokonaink sem vezethették a külföldi rendszámú autónkat.
Ez is megváltozott, a szabályok szerint bárki 6 hónapon belül összesen 30 napig vezetheti külföldi munkaadója, ismerőse vagy családtagja külföldi rendszámú autóját, ha van erről írásos meghatalmazása.
Tehát jelenleg akkor is vezethetünk Magyarországon külföldi rendszámú autót, ha van magyar bejelentett lakcímünk, de igazolnunk kell egy magyarra fordított papírral, hogy a tartózkodási helyünk külföldön van, ráadásul bármilyen fordítást el kell, hogy fogadjanak.
Ezt az igazolást és a magyar fordítását jobb ha már az igazoltatásnál be tudjuk mutatni, de akkor sem büntethetnek meg, ha ezt utólag tesszük meg, a megadott határidőn belül természetesen.
Amennyiben az autó saját tulajdonunk vagy mi vagyunk az üzembentartók, akkor a fenti igazolás elég.
Ha más külföldi rendszámú autóját vezetjük, akkor írásos meghatalmazás kell hogy legyen erről. Így természetesen a mi autónkat is vezetheti otthon más, csak adnunk kell neki egy magyar nyelvű, írásos meghatalmazást (hacsak nem ülünk éppen mi is a kocsiban az igazoltatásnál).
Persze ezek nem új változások, de a külföldön élők fórumain azt láttam, hogy nagy a káosz ebben a kérdésben is...
- Hazamehetek-e a külföldi rendszámú autómmal?
- Elég egy német/angol/francia nyelvű igazolás arról, hogy külföldön élek?
- Milyen fordítást fogadnak el?
stb.
Rendszeresen előjönnek ezek a kérdések.
A jogszabály ezt tartalmazza:

"A járművezető akkor mentesülhet a rá vonatkozó korlátozások alól, ha az ellenőrzés során igazolja, hogy szokásos tartózkodási helye nem Magyarország területén van. Ennek igazolására az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a külföldi tartózkodási helyet megjelölő bármilyen közokirat (pl. vezetői engedély), vagy a magyar hatóság által kiállított olyan lakóhelyet igazoló hatósági igazolvány alkalmas, amelybe a külföldi tartózkodási helyet bejegyezték.

A Kkt. 25/B. § (5) bekezdésének korábban hatályba lépett módosítása alapján az idegen nyelven kiállított közokirat csak magyar nyelvű fordítással fogadható el, azonban a korábbiaktól eltérően nem szükséges, hogy a fordítás hiteles legyen, az egyszerű fordítást is el kell fogadni. Amennyiben a fordítás valódiságával, tartalmával vagy helyességével kapcsolatosan kétség merül fel, úgy ezt a körülményt közigazgatási hatósági eljárás során kell tisztázni. A közigazgatási hatósági eljárás során az iratról hiteles fordítást szereznek be. Ennek költsége jogsértés megállapításának hiányában az eljáró hatóságot, jogsértés megállapítása esetén az ügyfelet terheli."

"Mentesülhet a járművezető az előírások alól akkor is, ha az ellenőrzés során igazolja, hogy a járművet hat hónapon belül összességében 30 nap időtartamot meg nem haladóan használja Magyarország területén. A jármű üzembentartója által kiállított igazolást olyan közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, amelyben az üzembentartó hozzájárul a jármű magyarországi használatához és megjelöli a birtokba adás időpontját, valamint a használati jogosultság időtartamát (annak kezdő és záró időpontját) is."
 
Erről itt lehet olvasni részletesebben.
Bár számomra nagyon érdekes a cikk utolsó mondata:
"Tekintettel arra, hogy a fenti tájékoztatás nem minősül jogszabály-értelmezésnek – mivel a Rendőrség általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerve a hatályos jogszabályok alapján csak jogalkalmazó szerv – az ebben foglaltakra egyedi, konkrét rendőri intézkedéseknél hivatkozni nem lehet."


20 megjegyzés:

  1. Lehet kivételes a helyzetem, de engem még soha nem igazoltattak.
    Nem is paráztam soha.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencse! Bár még engem sem, de jobb félni...a svájci jogsi például már jó is az igazolásra, azt nem is kell fordítani. De ha a lakcímkártyán külföldi cím van...hát az is tökéletes :-)

      Törlés
  2. én bérpapírt mutattam neki kettőt is az elég volt

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a logika szerint elég, hiszen ez már igazolja, hogy külföldön dolgozol :-)
      Bár sajnos az a tapasztalat, hogy ahogyan a hivatali ügyintézőknél, úgy a rendőröknél sem mindegy, hogy éppen melyikkel találkozol... :-(

      Törlés
  3. Ha itt élek Magyarországon és külföldön (Németországban) veszek egy motrot és azzal közlekedem Magyarországon és nincs semmi felé papírom hogy kint dolgozom vagy élek, akkor nem közlekedhetek vele? Vagy ilyenkor mi a teendő? Köszönöm előre is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem!
      Ha nincs Német cimed,Bankszámlád igy nem tudod biztositani és nem is írják a nevedre.Vagy hivatalosan kiviszed az országból akkor biztosíthatod két Hétre kapsz egy "piros"rendszámot azzal két hétig közlekedhetsz.(Külömben logikusnak kelllennie még egy magyar rendörnek is ha a nevedre van írva biztos,hogy van külföldi lakcímed ha semmi mássalnem is tudod igazolni na meg a zöld kártya.)

      Törlés
    2. Ugyan is a Forgalmi egy Hivatalos papir és benne van a Lakcim ugyan úgy mint a Magyarban.

      Törlés
  4. Sziasztok! Ha Németországból be hozok egy motrot például és német rendszammal közlekedek Magyarországon és nincs semmi felé papírom hogy kint élek vagy dolgozom akkor nem közlekedhetek vele Magyarországon? Vagy ilyenkor mi a teendő? Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha német rendszámú járművel akarsz otthon közlekedni, legyen ez autó vagy motor, akkor mindenképpen igazolnod kell, hogy jogszerűen használod egy esetleges ellenőrzésnél, amennyiben van magyar lakcímed!

      Törlés
  5. Nekem jó eséllyel spanyol lakcímem is lesz a magyar mellett nemsokára...ha jól értelmezem,akkor saját tulajdonú,spanyol rendszámú autót vezethetek itthon?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van magyar lakcímed is, akkor kell lenni nálad egy igazolásnak, hogy életvitelszerűen Spanyolországban élsz. Ha ez nálad van az ellenőrzésnél, akkor igen :-)

      Törlés
    2. Köszi...
      Ilyen igazoláshoz,hogy lehet hozzájutni?
      Gondolom,egy spanyol jogsi nem elég...

      Törlés
    3. Jó erre bármilyen hivatalos irat, amiben a külföldi lakcím szerepel, esetleg kinti munkavállalási engedély, vagy bármi, ami igazolja, hogy kint élsz (az autó spanyol rendszáma nem elég). Nem kell külön ilyet kérned, biztos van a kinti irataid között ilyen.

      Törlés
    4. Szerintem elég a spanyol jogsi is... De a biztonság kedvéért legyen nálad vagy a kinti lakcímedről, vagy a kinti munkáról valami papír. Nem kell lefordíttatni a cikk szerint, elég ha te mellékeled a magyar fordítás.

      Törlés
  6. Mi a helyzet a lakokocsival? Fracia rendszamu lakokocsi magyar autoval huzhato? nem elek kulfoldon. Mindenkeppen honositani kell?

    VálaszTörlés
  7. Kettős állampolgár vagyok.Szerbia rendszámu autómat meddig birom Magyarországon hajtani,ha van Magyarországi állandó lakcimem,adókártyám,tajkártyám.
    Szerbiából van bizonylatom hogy 90 naptól tovább tartózkodom Magyarországon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezt sajnos nem tudom, a magyar hatóságoktól kellene megkérdezni. Svájcban 1 év a türelmi idő, de azt nem tudom, hogy Magyarországon mennyi.

      Törlés
  8. Sziasztok. Mi a helyzet akkor ha az autó a párom nevén van de én is szeretném itthon használni? Milyen papírt kell megírnom?
    Köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a magyar rendőrségtől kérdezném ezt meg .... Mindenképpen kell meghatalmazás magyarra fordítva lehetőleg és szerintem függ attól is, hogy neked van-e magyar lakcímed. Ha van, akkor szerintem azt is igazolni kell, hogy életvitelszerűen Svájcban élsz.
      De a hivatalos forrás a biztos!

      Törlés