Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2014. december 16., kedd

TPG, kicsit másként

Tegnap írtam arról, hogy csökkentek a jegyek árai, de ez nem mindenkinek tetszik...
KATT!

Népszavazással döntöttek erről anno, a TPG pedig megtette a szükséges lépéseket, de csak Genf területén belül csökkentette a jegyek árát, illetve csak az itt érvényes éves bérlet lett olcsóbb.
Nem is kevéssel, hiszen most 500 CHF egy évre, míg a havi bérlet 70 CHF maradt. Megjegyzem ezzel egész Svájc területét nézve a legolcsóbb éves bérlet árak lettek Genfben.
Azt gondolom utóbbival nagyban kedvezett azoknak, akik egész évben Genfben élnek, hiszen 6-7 havi díjból egész évben utazhatnak.
Tudok számolni, ne aggódjatok! Ez ha csak a számokat nézzük 7 havi bérlet, de ha hozzávesszük, hogy több városrészben az önkormányzat is támogatja azokat, akik megveszik az éves bérletet, akkor akár 6 havi díj is lehet.
Ez már így is hatalmas pénzkiesés a TPG-nek, a hiányzó összeget máshonnan fogják előteremteni, átszervezéssel, esetleg leépítéssel, ami ellen már az új díjak bevezetése előtt sztrájkoltak a TPG dolgozók. Ezért is írtam az elején, hogy nem mindenkinek tetszik...
A másik probléma kicsit kényes, hiszen ha azokról írok, akik a város közvetlen környezetében, de már Franciaországban élnek, és onnan járnak Genfbe dolgozni, akkor általában valaki kifogásolja azt, amit írok.
Ezért most előre leszögezem, hogy ezek a tények, nem az én véleményem! Nem is kívánom erről a saját gondolataimat kifejteni!
Genf városán kívül is járnak TPG járatok, sok közülük átmegy a határon, Franciaországban van a végállomása. Ez nagy mértékben megkönnyíti, hogy onnan is könnyen eljussanak Genfbe dolgozni.
Viszont ezekre a járatokra a város határán kívül már külön jegyet kell venni, illetve a bérlet is drágább annál, mint ami csak a genfi belső zónában érvényes.
A tegnapi "20 minutes" újságban megjelent egy cikk, amiben arról olvashatunk, hogy a határ túloldaláról ingázók nem értenek egyet azzal, hogy nem csökkentek sem a jegyek, sem a bérletek árai ezeknél a járatoknál.
A cikk itt olvasható!
Nekem ez tegnap az új árak átnézésénél nem tűnt fel, hiszen nem szoktam busszal menni Franciaországba, a TPG járatait általában csak a belső 10-es zónában használom, így nem ismertem az eddigi árakat sem.
Tehát a tények:
- a népszavazás döntött a csökkentésről
- a TPG csökkentett, de csak Genfen belül (ezt szavazták meg az emberek)
- ez hatalmas pénzkiesés a TPG-nek már így is, a dolgozók elbocsátásoktól félnek, ezért sztrájkolnak
- azoknak, akik Genfben élnek mostantól jóval kevesebbe kerül az utazás
- a "frontalière", azaz ingázó emberek pedig ezután is annyit fizetnek, mint eddig

És itt le is zárom, mindenki saját maga dönti el, hogy erről mit gondol!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése