Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2016. január 3., vasárnap

Hogyan utazhatunk haza?

Fontos kérdés ez, megpróbálom összeszedni a lehetőségeket, illetve felsorolni a hátrányokat és előnyöket.
KATT!

1. Repülő
Ár:
Ha jó előre tudjuk az utazásunk időpontját, akkor nagyon olcsón lehet jegyet venni. Viszont, ha csak az utolsó pillanatban gondoljuk meg magunkat, akkor nagyon magas is lehet ez az ár.
Csomagok:
A jegyek árába be kell kalkulálni, hogy a poggyásztérben utazó csomagokért felárat kell fizetni, aminek az ára függ a repülőtársaságtól is. Ha előre, a jeggyel együtt veszünk a csomagunknak is jegyet, akkor olcsóbb, a reptéren pedig jóval drágább.
Esetlegesen még tehetünk plusz csomagot a repülőjegyünkhöz az utazás előtt is, akkor sem kell érte sokkal többet fizetni. Ennek a lehetőségnek a módjáról a légitársaság honlapjáról tájékozódhatunk.
Egy kézipoggyászt ingyenesen fel lehet vinni a gépre, a méretét minden cég maga szabja meg, érdemes utánanézni, nehogy a reptéren legyen kellemetlenségünk, ha túl nagy a táska.
Mostanában több társaság is szigorított a kézipoggyászok méretét illetően, így mindenképpen nézzük meg az aktuális szabályozást.
Utazási idő:
Amennyiben Budapesten lakunk tényleg rövid... Viszont, ha még vidékre is kell utaznunk, akkor persze hosszabb lesz. Nagy csomaggal pedig ez eléggé nehézkes is.
Megbízhatóság:
Amennyiben panaszunk van, akkor ezt nagy valószínűséggel orvosolják, hiszen bejegyzett, hivatalos cégekről van szó. A részvételi szabályzat felsorolja a lehetőségeket.
Utazás időpontjának módosítása, jegy átruházása másra, visszaváltás:
Hát ez mindenképpen plusz költséggel jár, aminek a mértéke sok mindentől függ. Például, ha a jegy ünket át akarjuk ruházni másra, mert mi nem tudunk utazni, akkor a költség attól is függ, hogy mennyiért vettük a jegyet anno, illetve az adott időpontban mennyibe kerül. 
Valószínűleg többe, amit bizony ki kell fizetnünk a nét átíratásán felül!
Szintén a szabályzat tartalmazza ezeket a költségeket.

2. Vonat
Ár:
Itt is igaz, hogy jóval előtte lehet kedvezményesen venni jegyet, ami nem drága. Az utolsó pillanatban szintén jóval magasabb lehet ez az ár.
De kiemelném, hogy például Genfből nem indul közvetlen vonat Magyarországra, így a költségeket megnöveli, hogy még el kell jutnunk Zürichbe, és a svájci részen nem lesz olcsó a jegy.
Csomagok:
Tudtommal itt nem kell értük fizetni, tehát ez nem fog többletet jelenteni.
Utazási idő:
Természetesen sokkal hosszabb, mint a repülő esetében. Ráadásul itt is igaz, hogy Budapestről még a vidékieknek haza is kell jutni, illetve ha például Genfből indul, akkor még az utazás Zürichbe is megnöveli az időt.
Megbízhatóság:
Igaz itt is, amit a repülőnél írtam! Bejegyzett cég, aminek a szabályzata védelmet biztosít számunkra probléma esetén.
Utazás időpontjának módosítása, jegy átruházása másra, visszaváltás:
Ezek a jegyek tudtommal nem névre szólnak, így simán eladhatóak másnak, ha mi nem tudunk utazni.
Visszaváltásnál is kapunk valamennyit, hacsak nem olyan akciós jegyet vettünk, amire rá van írva, hogy nem visszaváltható.
Az időpont módosítása is pénzbe kerül, de azt nem tudom, hogy mennyibe, gondolom a társaság honlapján ezek az információk is megtalálhatóak.

3. Utaztató cég:
Itt most a jogszerűen működő, bejegyzett cégekre gondolok!
Ár:
Általában fix áruk van, nem emelkedik az utazás időpontjának közeledtével. Ezt előre kell tisztázni a megrendelésnél a cég képviselőjével.
Csomagok:
Általában vihetünk egy kézipoggyászt és egy nagyobb csomagot ingyen, de esetlegesen fizetnünk kell, ha több csomagunk van. Ezt szintén a megrendelésnél kell tisztázni.
Utazási idő:
Ez sok mindentől függhet, hiszen nem egyedüli utasok leszünk. Általában ezek a cégek háztól házig szállítást vállalnak, így hosszabb lehet az utazás ideje annál, minha a saját autónkkal tennénk meg ezt a távot, de nem biztos...
Ugyanis a komoly cégek váltósofőrrel közlekednek, így nem kell az autó vezetőjének pihenési idő.
Ezeknek az utaztatóknak nagy gyakorlatuk van már ebben, így nagyjából előre meg tudják mondani, hogy kb mikor érünk haza.
Megbízhatóság:
Mivel ezek bejegyzett cégek, van működési szabályzatuk, így bármikor utolérhetők hivatalosan is probléma esetén. De azt gondolom, hogy kivétel nélkül mindegyik igyekszik önszántából is a megegyezésre, hiszen ők ebből élnek, nem szeretnék, ha a rossz hírük terjedne!
Utazás időpontjának módosítása, jegy átruházása másra, visszaváltás:
Az ilyen utaknál általában vagy beszálláskor, vagy kiszálláskor kell fizetnünk, de olvastam már olyan cégről is, aki kér valamennyi előleget.
Ez nem véletlen, ugyanis sokan vannak, akik megrendelik az utat, aztán vagy nem tudnak utazni, vagy találnak olcsóbb lehetőséget. Előbbiek korrektül tájékoztatják a buszost, hogy lemondják az utat, ebben az esetben nem kell fizetni. Utóbbiak eltűnnek, nem kis bosszúságot okozva ezzel, hiszen többször előfordul, hogy nagy kerülőt tesz a busz, hogy felvegye az utast, de ő eltűnt. Ez persze rossz a cégnek, hiszen kiesik ez a bevétel, de rossz az utasoknak is, akik már bent ülnek, mert nekik feleslegesen hosszabbodik az utazási idő.

4. Csoportos utazást kínáló magánemberek:
Ők azok, akik úgy hirdetnek buszos utakat, mintha egy hivatalos cég lenne a szállító...
Ár:
Általában olcsóbban hirdetik meg az utakat, mint a hivatalos szállítók. Nem mondható el, hogy az áruk fix lenne, sokszor kihasználják, hogy mondjuk az utazásunk sürgős, így ilyenkor magasabb árat mondanak, mint korábban.
Csomagok:
Elvileg igaz az, amit az előző esetben írtam, de gyakorlatilag nem...
Előfordulhat, hogy kiszállásnál jelentik be, hogy többet kell fizetnünk, mint amiben megállapodtunk, mert sok csomagunk volt.
Utazási idő:
Teljesen bizonytalan, hogy mikor érkeznek meg értünk (ha egyáltalán jönnek), és az is, hogy mikorra érünk haza.
A megállapodásnál általában háztól-házig szolgáltatást ígérnek, de előfordult már olyan is, hogy útközben kitettek valakit, mert más irányba mentek inkább.
Megbízhatóság:
Rengeteg panaszt olvasok róluk, ami azért tragikus, mert utólagosan nem tudjuk érvényesíteni azt, hogy a keletkezett kárunkat megtérítsék.
Nem bejegyzett cégek, esetlegesen a rendőrséghez, bírósághoz fordulhatunk panasz esetén. Tapasztalatom szerint az sem érdekli őket, ha a rossz hírük terjed az interneten...
Utazás időpontjának módosítása, jegy átruházása másra, visszaváltás:
Nem kell előre fizetni, de ha esetleg ezt kérnék, akkor mindenképpen nézzünk utána az interneten, hogy ez egy hivatalos cég, vagy csak annak akar látszani!

5. telekocsi:
Azokra az autósokra gondolok, akik 1-2 üres hellyel utaznak, amiket a különböző fórumokon meghirdetnek.
Ár:
Olcsóbbak, mint a hivatalos cégek, előre kell tisztázni  a pontos árat.
Csomagok:
Sok csomagot általában nem vihetünk, szintén előre meg kell beszélni a méretet.
Utazási idő:
Általában annyi, mintha a saját autónkkal mennénk, ők ritkán tesznek kitérőt, de nem is szállítanak minden esetben háztól-házig.
Megbízhatóság:
Az én véleményem az, hogy ők jönnek értünk, ha megbeszéltük, rendben el is visznek a célba.
Utazás időpontjának módosítása, jegy átruházása másra, visszaváltás:
Nem kell előre fizetni, de illik szólni, ha nem tudunk utazni valami miatt.

6. saját autó:
Na, erről nem írok semmit, mindenki tudja ...

Azt elmondanám, hogy természetesen mindegyik esetben lehetnek kivételek!
- késhet
- nem jöhet
- többe kerülhet
- módosulhat az időpont
stb.
Én csak általánosságban próbáltam felsorolni a lehetőségeket!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése