Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2012. április 19., csütörtök

Rossz hír azoknak, akik még nem indultak el Svájcba...

Sokallják a bevándorló közép-európaiak számát Svájcban, ezért korlátozásokat vezetnek be a térségből érkezőkkel szemben

Nem kellenek a magyarok Svájcnak
Bevándorlás-ellenes plakát Svájcban. (AFP)
 
A svájci szövetségi tanács (kormány) szerdai ülésén úgy döntött, hogy kontingenseket határoz meg a kelet- és közép-európai országokból érkezett bevándorlókkal szemben.
Az intézkedés, amely szerint május 1-től évente 2000 letelepedési engedélyt adnak ki, az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott államokat érinti: Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lettország, Litvánia és Észtország polgárait - adta hírül a Neue Zürcher Zeitung internetes kiadása.
Svájc az Európai Unióval kötött megállapodás védzáradékára hivatkozik, amelynek értelmében, ha egy évben a bevándoroltak száma 10 százalékkal meghaladja az előző három esztendő átlagát, akkor korlátozásokat léptethetnek hatályba.
Csakhogy az EU szemszögéből jogtalan, ha a korlátozás a tagországoknak csupán egy részét érinti.
Szokatlanul gyorsan reagált a berni kormány döntésére az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
Catherine Ashton brüsszeli nyilatkozatában megállapítja, hogy az intézkedés sérti a személyek szabad mozgásáról kötött megállapodást, amely "nem enged meg semmifajta megkülönböztetést az EU polgárok között.
Ezt az intézkedést gazdaságilag nem igazolja sem a munkapiaci helyzet, sem a Svájcban letelepedni akaró uniós állampolgárok száma" - hangzik Ashton nyilatkozata.
Hamar megszólalt az ügyben Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki közleményében a svájci kormány döntését diszkriminációnak nevezte az érintett 8 EU-tagállammal szemben.
Az EU-állampolgárok Svájcban hasznot hoznak a gazdaságnak - mutatott rá az EP-elnök, aki szerint a jogi kötelezettséget nehéz gazdasági időkben is be kell tartani.
Hozzátette: a döntés sem jogi, sem gazdasági megfontolásokkal nem indokolható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése