Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2019. október 27., vasárnap

Külföldi jogosítvány honosítása magyarra (hazaköltözés esetén)

Állandó kérdés ez külföldi csoportokban :-( 
A Belügyminisztérium hivatalos honlapjáról idézem az alábbiakat:
 "Amennyiben a honosítandó vezetői engedélyt olyan országban állították ki, amely csatlakozott az 1968. évi Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményhez, a vezetői engedély birtokában a folyamatos tartózkodás kezdetétől számított egy évig lehet vezetni, ezt követően a külföldi vezetői engedély járművezetői vizsgakötelezettség nélkül honosítható magyar okmányra."
Ezek az országok:
A honlap szerint 1 évünk van arra, hogy a külföldi jogosítványunkat visszacseréljük magyarra, és a fenti felsorolásból látszik, hogy svájci jogosítványra is igaz ez.

Fontos változás történt 2017-ben, már nem lehet a helyi Kormányhivatalokban kérni a honosítást.
A svájci jogosítvány honosítása esetén sajnos ez a helyzet, az EU-s jogosítványok cseréjét továbbra is lehet intézni bármely okmányirodában vagy kormányablaknál.

"2017. január 01-jétől, a külföldi vezetői engedély honosításával és visszahonosításával kapcsolatos feladatok a Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalának (a továbbiakban: XIII. Kerületi Hivatal) kizárólagos illetékességi körébe tartoznak."
Erről részletesebben és az illetékek összegéről itt olvashattok, az EGT tagállamairól pedig itt.





Ügyintézéskor bemutatandó okmányok

személyazonosság igazolására alkalmas érvényes okmány(személyazonosító igazolvány, útlevél)
lakcímet igazoló hatósági igazolvány (”lakcímkártya”)
Ügyintézéshez csatolandó okmányok
a külföldi hatóság által kiállított vezetői engedély
egészségi alkalmasságot igazoló orvosi vélemény*
a vezetői engedély kiállítása illetékének megfizetését tanúsító igazolás**

* A vezetői engedély kiállításához az egészségi alkalmassági vélemény a rajta legközelebbi vizsgálat időpontjaként feltüntetett dátumig használható fel.
** Postai készpénzátutalási megbízással (csekk) történő befizetés esetén a csekk feladóvevénye, az okmányiroda vagy kormányablak ügyfélszolgálatán bankkártyával történő befizetés esetén pedig a befizetést igazoló bizonylat.


Ügyintézési határidő
Abban az esetben, ha a tényállás tisztázott (azaz a vezetői engedély kiállításához kapcsolódó jogszabályi feltételek megléte megállapítható, és minden szükséges dokumentum rendelkezésre áll), az ügyintézési határidő 8 nap.
Amennyiben a tényállás nem teljes körűen tisztázott, úgy az ügyintézési határidő 21 nap.
Lehetőség van SMS vagy/és e-mail értesítés kérésére az elkészült vezetői engedély postára adásának, illetve az okmányirodába érkezésének napjáról."

Érdemes tudni, hogy otthon kell leadnunk a külföldi jogosítványunkat:
"Honosítási eljárás során a külföldi vezetői engedély bevonásra kerül, és viszonosság esetén a kiállító hatóságnak visszaküldésre, egyéb esetben megőrzésre kerül a külföldi állampolgár visszautazásáig."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése