Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2016. február 14., vasárnap

Csak egy betűtípus ...

Gyakorlatilag nincs köze sem Genfhez, sem Svájchoz, de még Magyarországhoz sem annak, amiről most írok, ez a probléma független az országoktól.
KATT!

Néha elkalandozok, olyan dologról írok, ami éppen érdekel. Aki akarja elolvassa, aki meg nem, hát ő nem.
Manapság nagyon sok gyereknek gondja van az írással, olvasással, erről már elneveztek "betegség"-típusokat. Ez nem jelenti szerintem azt, hogy régebben ez nem volt, csak akkor még nem vizsgálták ezeket a tüneteket. Így esetleg többször előfordulhatott, hogy elkönyvelték "butának" az olyan gyerekeket, akik ilyen nehézségekkel küzdöttek, pedig ez általában nem volt igaz, csak nem volt megfelelő a fejlesztésük.
- diszfázia
- diszlexia
stb.
Ezekre a logopédia problémákra gondolok, nem szívesen nevezném betegségnek, mert szerintem nem azok. 
Nagyon fontos a korai felismerés, amiben az óvónénik, tanítónénik tudnak segíteni és ajánlhatják a logopédus felkeresését, aki ezeket a problémákat már nagy hatékonysággal tudja fejleszteni.
Ez mindenképpen ajánlott is, hiszen a gyermekink későbbi életét könnyítjük meg ezzel!
De az is elengedhetetlen, hogy otthon is foglalkozzunk a gyermekünkkel célirányosan, ami már a megfelelő játékok kiválasztásával is elkezdődhet.
Egy szeptemberi cikkben olvastam, hogy kifejlesztettek egy új betűtípust, ami segíti ezeket a gyermekeket az olvasásban, szövegértésben.
Megkérdeztem az ismerőseimet, hogy mi a különbség egy hagyományos és ezen betűtípus között. Érzékelték a külalaki eltéréseket, de azt írták, hogy ez mindenképpen csúnyább, a normálisan olvasni tudók számára ez igaz is.
Íme egy kép, az első szöveg Ariel betűtípussal készült, a másik Dyslexie betűtípussal, a beállított betűméret egyforma.


A belinkelt cikkben megtalálható, hogy honnan lehet letölteni ezt a betűtípust, utána automatikusan megjelenik a Word programban, és már használhatjuk is.
Nem sorolnám a jellemzőket, mert szerző részletesen felsorolja ezeket.
De, ha a blogon lapozgattok, akkor rengeteg olyan játékot találtok, ami fejleszti a munkamemóriát, a figyelemkoncentrációt, tájékozódási képességet, stb.
A szülők első reakciója talán az lehet, amikor azt mondják nekik, hogy beszédfejlesztési zavara van a gyereküknek, hogy ez nem igaz... csak belemagyarázzák, nincs semmi baja a gyerekemnek. Szerintem ez a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a csemetéink ellen!
Sokkal célravezetőbb, ha hallgatunk a külső szemlélőre, szakemberre bízzuk a fejlesztést, és otthon is célirányosan játszunk a gyermekünkkel.
De még az is eszembe jutott, hogy a tankönyvszerzők, mesekönyvet írók esetleg már ezzel a betűtípussal jelentethetnék meg a könyveiket (a régieket természetesen nem kell kidobni, de mondjuk, ha újabb kiadást adnak ki, akkor csak a szöveg betűtípusát kellene módosítani). Ezzel sok-sok gyermek életét, tanulását megkönnyítenék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése