Üdvözlet mindenkinek!

A mindennapjaimat firkantom ide az új városomban, Genfben...
Illetve hamarosan Franciaország és Douvaine felfedezése fog következni...


2015. május 9., szombat

Elbeszélünk egymás mellett...

Sokszor előfordul ez az internet világában, hiszen gyorsan átfutjuk a sorokat, sokszor nem tudjuk értelmezni rendesen az olvasottakat, mert egyetlen kis momentum meggátol bennünket ebben...
KATT!

Az előző bejegyzés egyik matematika példájánál én is elkövettem ezt a hibát!
Semmi különös nem történt, én adtam egy megoldást a példára, ő egy másikat...
Mindkettő helyes megoldás lehetne, bár itt csak a véletlen műve volt, hogy a 2 végeredmény megegyezett.
Ha azt írta volna, hogy "Figyelj! Nekem van erre egy másik megoldásom!" akkor valószínűleg átnézem, és rögtön rájövök, hogy igen, ez is jónak tűnik ugyan, de mégsem az, ezzel együtt leírom az indoklást, hogy miért nem.
Itt jön képbe az apró momentum, ami megzavart...
Nem a teljes szövegre figyeltem, hanem csak egy picinyke kiragadott részletére, így el sem gondolkodtam elsőre... másodjára sem, hogy ez is igaznak tűnik, mert lekötött az említett zavaró részlet!
Mentségemre szolgál, hogy előző éjjel egy percet sem aludtam, így nem mondhatnám, hogy kipihentem kezdtem a napot.
Mit tesznek ilyenkor az emberek általában, ha ilyen hibát elkövetnek?
A különböző csoportok életéből tudjuk... támadnak, ahelyett hogy elismernék, hogy hibáztak, illetve normális hangnemben leírnák, hogy miért nem értenek egyet...
Ezzel vezettem be az írást, de nem ez a fő dolog, amiért ez most megjelenik!
Egyre többször tapasztalom az interneten, hogy az emberek vagy nem képesek az olvasott szöveget megérteni, értelmezni, vagy csak éppen úgy jártak, mint én, valami megzavarta őket, így elég fura helyzetek alakulnak ki az írásbeli kommunikációban.
Viszont szinte sosem látom, hogy "Bocs, nem jól olvastam el, nem figyeltem eléggé..."
Támadást, sértegetést viszont sokkal sűrűbben. Teszik ezt az emberek úgy, hogy a lelkük mélyén tudják, hogy nincs igazuk, mert alapvetően félreértelmezték a leírt sorokat...
Ez a jobbik eset? Vagy a rosszabbik?
A másik lehetséges dolog, hogy az adott ember nem is képes értelmezni mondjuk egy 2 mondatnál hosszabb szöveget.
Sajnos erre is van példa bőven...
Az biztos, hogy én mindenképpen elítélem, ha valaki csak sértegetéssel, káromkodással tudja kifejezni, hogy igaza van, vagyis ő azt hiszi, hogy igaza van!
Ami elszomorít, hogy apró, ártatlan posztokból is nagyon sűrűn kialakulnak ilyen helyzetek.
Mire is gondolok?
Például sűrűn megjelennek álhírek a FB-on, amik mondjuk alkalmasak arra, hogy az emberek szidják a rendszert, a hivatalokat, a politikusokat, az oktatást, az egészségügyet, bármit...
Ha mondjuk le mered írni, hogy bár az adott réteg megérdemli a kritikát, de ez a hír éppen nem igaz, akkor aztán leszel minden, csak akasztott ember nem!
Valahogy nem tudják/akarják értelmezni az emberek, hogy azt írtad, hogy a kritika éppen jogos lenne sok esetben, csak nem ennek a hírnek a kapcsán, mert ez csak egy kitalált történet ...
Érdekes, hogy az ilyen álhíreket, amik alkalmasak arra, hogy az emberek kitombolhossák magukat rengetegen megosztják, míg az igazi, valós híreket, ahol nem lehet veszekedni látszólag el sem olvassák!
A másik "kedvencem", amikor valaki segítséget kér egy csoportban, többen próbálnak is neki segíteni, sok esetben megkapja amit kér, de a végére már ő van felháborodva, sérteget másokat, mert feltettek egy ártatlan kérdést, esetleg mások leírják a véleményüket normális stílusban.
Csak egy példa, adott valaki, aki az ingyen elvihető csoportban TV-t keresett és kapott is ingyen.
A szabályzat szerint a már nem aktuális hirdetéseket törölni kell, de ezt ő nem tette meg. Na jó, biztosan nem olvasta el a szabályzatot...
Viszont jött a következő problémája, a TV-hez kellene koax kábel is, nem is akármennyi, 25 méter (!) Na jó, akkor ezt is kérünk ingyen!
Igaz elgépelte, csak 25 cm-t írt...
Amikor erre figyelmeztették, akkor már kezdte a sértegetést, pedig hát tényleg nem mindegy!
Az is tény, hogy 25 méter koax kábel senkinél nem marad meg feleslegben, hiszen az egész megvásárolt köteg ilyen hosszú, és kb 23-24 CHF-ba kerül Svájcban.
5-10 méter... na ennyi esetleg maradhat.
Hát nem nagyon örült a hírnek, amikor ezt leírták neki, sőt teljesen felháborodott azon is, hogy megkérték arra, hogy a TV-s hirdetését törölje, hiszen az már az otthonában van, végül a sértegetések után távozott.
De jobb, ha nem is sorolom tovább...






2 megjegyzés:

  1. Nagyon igazad van. Sajnos, ez a tendencia. :(

    Az előzőhez írnék egy megmosolyogtató sztorit. A gimiben volt egy öreg matektanárunk. Kedves ember volt, de a matek neki is csak egy szintig ment. Bejött, hozta a zöld könyvet és kijelölt egy feladatot, oldjuk meg. Ő is elkezdte. Közben jájött, hogy nem boldogul. Ekkor szólt: "gyerekek, ennek a feladatnak nagyon hosszadalmas a megoldása, inkább keresek másikat. ". Persze, bennünket sem kellett félteni. Volt egy jó matekos, aki megoldotta. Jelentkezett, "tanár úr, megoldottam." Addig erősködött, amíg az öreg kihívta. Példa levezet. Jó.
    Erre a tanár: Jó, jó Csabikám, megoldottad, de az én megoldásom sokkal szebb, de az nagyon hosszú.
    :) Aranyos volt. Szegény, már nem él.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos sztori :-)
      Ez van, ha valaki felkészületlenül megy az órára, vagy a Tv-be :-(
      Sajnos nem írhatom azt, hogy nem fordul ez elő fiatalabb tanárokkal is, akiknek mondjuk nehezebben nézem el... De ez már egy másik történet!

      Törlés