Az igazi falusi krumplis pogácsa
gluténmentes változata következik.
Nagyon
követelték már a gyerekek, így ma ezt sütöttem.KATT!
Az eredeti recept édesanyámé volt, aki nagyon finomat tudott készíteni.Gyakorlatilag régen nem méricskélték a hozzávalókat…
Főztek valamennyi
krumplit, áttörték, beletettek pár kanál zsírt, kicsi sót és annyi lisztet,
amit felvett.
Jól
összegyúrták, nyújtották, kiszaggatták és lisztezett tepsiben megsütötték.
Sütés előtt persze megkenték tojással, így szebb lesz a teteje.
Az
öregek azt szokták mondani, hogy annál finomabb a krumplis pogácsa, minél több
zsír van benne!
Persze
aztán édesanyám is áttért az étolajra, mert az egészségesebb (állítólag).
Én sem
szoktam méricskélni, mert ezerszer láttam, hogy körülbelül milyen állagúnak
kell lennie…
Arra
kell figyelni talán egyedül, hogy ez a változat sütés közben kicsit laposabb
lesz, ezért nem szabad túl vékonyra nyújtani, illetve általában a sütés közben
meg kell fordítani őket, ha az aljuk már megpirult.
Van pár
hátránya ennek a pogácsának:
- Viszonylag sokáig kell sütni, ez ilyen melegben nem szerencsés.
- Frissen az igazán finom, másnapra „megfásul” a krumpli, ahogy
felénk szokták mondani.
- Ha kész, akkor a család nekiesik és hirtelen el is fogy…sokkal
hamarabb, mint amennyi ideig készítjük.
Búzalisztből
természetesen jól nyújtható tésztát kapunk, könnyű kiszaggatni is.
Nálunk
általában akkor készült, ha a másik fogás bableves volt, de sokszor követeltük
nélküle is.
Ha át
akarjuk ültetni ezt gluténmentes lisztre, akkor láthatjuk, hogy a tészta nem
áll össze annyira, így nehéz kinyújtani (inkább csak kilapogatjuk), nehezebb
kiszaggatni.
Nekem
most csak rizslisztem volt itthon, így ebből készítettem.
Hogy
lássátok az arányokat, most kivételesen lemértem a hozzávalókat.
- 1 kg burgonya megfőzve, áttörve
- 200 g olaj (szőlőmag olajból csináltam volna, de nem volt itthon,
így sima napraforgó olajat használtam)
- ízlés szerint só
- 200 g rizsliszt
Ezt
összegyúrtam, kilapogattam körülbelül ujjnyi vastagságúra.
Ekkor
jöttek a gyerekek, mert ők akarták kiszaggatni…
A
nagyobbik hozta a formákat – nyulat, fenyőfát, csillagot, virágot – és nem
akarta megérteni, hogy ennél a tésztánál ezeket nem tudjuk használni, a pogácsa
pedig egyébként is kör alakú.
Végül
sikerült rábeszélni a hagyományos formára, miután látta, hogy a nyuszinak
mindig letörik a füle, ha kivesszük a formából…
Nekem
sikerült azért 4 fenyőfát kiszaggatni, a képen is láthatóak.
Ebből a
mennyiségből 2 tepsi pogácsa lett, ezeket egyszerre tettem a sütőbe 200 fokra,
légkeveréssel.
A GM
változatot nem szoktam tojással megkenni, csak simán beteszem sülni.
Összesen
40 percig kellett sütni (a hagyományosat tovább kell!), közben cserélgettem a
tepsiket is, illetve fordítgattam a pogácsákat is.
Íme az
eredmény:
Aztán
nekiesett a család, mi felnőttek csak 2-3 darabot ettünk kóstolónak, a többit a
gyerekek termelték be.
Ennyi
maradt ebéd után (10 darab, kb 200 g):
Azt
gondolom, hogy nem lesz alkalmam megnézni, hogy másnap milyen állagú a GM
krumplis pogácsa…
Ez a kérdés mostanra eldőlt, nem maradt egy darab sem :-)
Egyébként
pedig attól tartok, hogy amíg itthon leszünk, addig többségében receptek fognak
megjelenni a blogon, mivel Genfben nincs alkalmam sütni…most kiélvezem ezt az
állapotot.
Az új
házat szeptember környékén adják át, utána még legalább 1 hónapot vesz igénybe
a festés, bebútorozás, stb., így október-november környékén tudunk majd csak
átköltözni.
De már
most fogom vinni a háztartási gépeket, hogy minden kéznél legyen, ha már ott
fogunk lakni!
Ezt mifelénk olajban sütik ki.
VálaszTörlés:)
Azt ismered?
Ha csak pár darab nem fér a tepsibe, akkor azokat mi is olajban sütjük ki :-)
VálaszTörlésMondjuk, az kevésbé fogyókúrás.
Törlés:)
De egy tartalmasabb leves mellé, elég főétkezésnek.